..: Zvíkovští nechtějí protihlukové stěny v obci :..

Ilustrační obrázek, foto: Přema Zvíkov (Českokrumlovsko) - Součástí modernizace trati 196 České Budějovice - Summerau je i výstavba protihlukové stěny v obci Zvíkov, kterou tato trať prochází. Toto opatření má obyvatele chránit před zvýšeným hlukem projíždějících vlaků; těm se ovšem výstavba PHS nelíbí, protože by měla rozdělit obec na dvě části. Dvousetmetrová betonová zeď za desítky milionů ochrání pouze jediný obydlený objekt a několik rekreantů v chatové oblasti od hluku, který trvá dohromady asi pět minut denně, a zároveň znehodnotí přilehlé pozemky a omezí přísun světla do oken některých domů. Investor, kterým je SŽDC, naopak tvrdí, že výstavba stěny je v souladu s nařízením krajské hygienické stanice, která se musí řídit přísnými hlukovými normami. Obyvatelé přiznali, že o stavbě betonové zdi vůbec nevěděli a o záměru na její vztyčení se dozvěděli až při samotné výstavbě. Veřejná vyhláška údajně obsahovala jen rekonstrukci mostu s tím, že budovatel má k dispozici pozemky kolem mostu; zeď ve vyhlášce zmíněna nebyla. Obyvatelé Zvíkova protestují proti budované stěně už skoro rok, ale zatím jediným výsledkem je pozastavení stavby na několik měsíců. V březnu tohoto roku se stavební firma chystá znovu budovat. Jedinou možností obyvatel je podat stížnost na ministerstvo dopravy, které je řídícím orgánem celého projektu. To je asi poslední šance jak se rozumně domluvit. Ze strany SŽDC padla nabídka průhledných PHS, jiné řešení krajská hygienická stanice nepovolila.

Zdroj: ČTK/České noviny


xfilipís | 15.2.2009 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Jihočeský


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
15.02.2009 (11:15)  
KHS stěnu vyžaduje, ale jenom proto, že akustická studie "stála za starou bačkoru". Zvíkov není jediný problém na té trati. Navrženy tam byly ještě větší nesmysly. A co je největší problém, tak tato fáze modernizace řeší pouze vybrané mezistaniční úseky, takže se udělá pár zbytečných stěn (k tomu protihluková okna, kde bude třeba) jen na NĚKTERÝCH úsecích a na zbytku trati nic, takže až to lidi z toho zbytku zjistí, budou se protihlukové ochrany domáhat po vzoru Zvíkova: když SŽDC udělalo stěnu tam, tak nám ji udělejte u nás taky.
Ale je pravda, že tahle kauza je hooodně zamotaná...
15.02.2009 (10:49)  
M: myšleno obrazně :)
registrovaný uživatel jnd  mail  
15.02.2009 (10:43)  
Konečně se někdo ozval,že mu to vadí .....
registrovaný uživatel M 
15.02.2009 (10:43)  
Kladenak - myslis, ze jihoceska krajska hygienicka stanice sidli v Praze?
registrovaný uživatel M 
15.02.2009 (10:42)  
Zajimave...

Na jedne strane:
- Dvousetmetrová betonová zeď by měla rozdělit obec na dvě části
- PHS omezí přísun světla do oken některých domů


Na druhe strane:
- PHS ochrání pouze jediný obydlený objekt a několik rekreantů v chatové oblasti
15.02.2009 (10:05)  
Správně, o PHS mají rozhodovat sami obyvatelé v okolí trati a ne páni z Prahy.
15.02.2009 (9:38)  
Tak člověka napadá : dvousetmetrová zeď - desítky milionů - betonová lobby nespí . . . .
registrovaný uživatel Dusanh 
15.02.2009 (9:13)  
To je k pos.... Bydlím 130m od dálnice D1, hluk takový, že se v létě nedá spát u otevřeného okna, za určitých atmosférických podmínek má člověk pocit, že právě stojí v Legerově ulici :-(( PHS tam samozřejmě jsou, ale k ničemu...
15.02.2009 (8:10)  
To je zajímavé, že na trati typu 196 požaduje KHS vybudování protihlukových stěn a mně, když bydlím 20 m od 1.koridoru po měření hluku KHS sdělila, že hluk splňuje hygienické limity a není potřeba dělat žádná opatření (vlak tu jede každých cca 5-10 minut).
Ne, že bych tedy stěnu, která by mi zabránila výhledu na vlaky, uvítal :)
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko