..: Stávka odborářů z dopravy se prozatím odkládá :..

Praha – Dříve ohlášená časově neomezená stávka v dopravě se prozatím odkládá. Důvodem odložení stávky je prozatimní stažení věcného záměru návrhu zákona o plánovaném zdanění zaměstnaneckých benefitů z projednávání ve vládě ČR, jehož předkladatelem je ministr financí Miroslav Kalousek. Nebezpečí stávky odborů však nelze v žádném případě považovat za zažehnané, pouze za dočasně odložené. Případné uskutečnění stávky by způsobilo velmi závažné dopravní komplikace na celém území ČR a Hlavního města Prahy.

Dle společného prohlášení zástupců odborových organizací přijatým po dnešním jednání s Miroslavem Kalouskem, se ministr financí zavázal k tomu, že nepředloží nynější podobu svého návrhu zákona do schvalovacího procesu dříve, než zástupce odborových organizací přesvědčí, že nový návrh je pro ně z hlediska výše daňové zátěže výhodnější. Zároveň přislíbil navrhované znění svého zákona konzultovat se zástupci odborů. –Rozumím oprávněným obavám odborů o benefity zaměstnanců. Stahuji věcný záměr, ale neopouštím ho. Chci ovšem odborářům nejprve předložit čísla, že je návrh pro zaměstnance výhodnější nebo v nejhorším případě neutrální,– komentoval výsledek dnešního jednání ministr.

Od dnešního dne zastavujeme přípravy na stávku,“ prohlásil po jednání mluvčí Federace strojvůdců Libor Poláček. Ujištění má své ale. „Bezprostřední hrozba byla zažehnána. Zůstaneme ale ve střehu, aby nedošlo k tomu, že by to nějak poškodilo zaměstnance,“ hrozí nadále odbory.

Zdroje: Federace strojvůdců ČR, iDnes


J.F. Poslat mail autorovi | 15.1.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel tenzor 
16.01.2009 (8:40)  
M napsal:

Dam zvidave otazky - potraviny v jake hodnote muze nakoupit clovek, ktery dostane 10 tisic cash a 2 tisice ve stravenkach? A potraviny v jake hodnote muze nakoupit clovek, ktery dostane 12 tisic cash?
Pripadne kolik nakoupi clovek, ktery ma 6K cash a 6K stravenky?


To jsou mi zase perly...
V posledním případě rozhodně ne 12K :) Když pominu, že málokdo projí 6k měsíčně, tak většina supermarketů stravenky nebere nebo bere jiné, než máte (a pokud bere, tak mají limit), ve spoustě restaurací je berou často jen přes poledne apod.
Jestli to nebude tím, že stravenky jsou určeny pouze k úhradě jídla a narozdíl od cashe nejsou volně směnitelné. Ale chápu, že pro někoho, pro koho je to prostě jen příjem jako jakýkoli jiný, je to pod jeho rozlišovací schopnosti :)
registrovaný uživatel José 
16.01.2009 (0:41)  
M. Zikmund: Jak tak čtu vaše příspěvky - nemáte něco společného s Martinem Zikmundem? viz jeho fan stránky: www.zikmundologie.cz ..
registrovaný uživatel M 
15.01.2009 (23:07)  
Pozn.: Ta stravenka spolecne se stravnym je myslena tak, ze ji zamestnavatel muze dat zamestnanci jen tak z dobre vule. Dokonce ji v nekterych pripadech nebude moct ani dat do nakladu...
registrovaný uživatel M 
15.01.2009 (22:30)  
Kadrovaku, to co tvrdil docent M tady tvrdilo i dalsich aspon 20, takze se zeptej jich...
Co dane v Americe? Furt od cervence?

Analytikovi samoukovi dekujeme za prispevek, nicmene obavam se, ze skutecnost je takova, ze pokud je nekdo na sluzebce, tak musi (no... mel by, zakon neni zed a kdo nezada nema co dostat:-) dostat stravne. Nikoliv, ze muze dostat stravne nebo stravenku. Stravenku muze dostat krome (tedy muze dostat oboji) stravneho.
Dale pak dalsi informace - stravenku nebo prispevek na stravovani (ani samotne stravovani) zamestnavatel zamestnancum zajistovat nemusi, musi jim ho pouze umoznit (rozdil necht si kazdy najde sam).

Pokud je v tom mem vykladu nekde bota, tak prosim nekoho o opraveni. Idealne ale nekoho, kdo na vse neaplikuje narizeni CSD z roku 76...
15.01.2009 (22:19)  
Mám pocit, že nejen úřad bratra Kalouska, ale ani „ekonomický expert M" nechápou podstatu stravenek, které se měly zdanit. „Docent ekonomických věd" M uvedl na jiném místě, že stravenky jsou příjem podléhající zdanění.

Budiž tato teorie.

Ale zapomněl uvést, že se jedná o náhradní příjem, pročež by měl všem diskutujícím vysvětlit, jak by se měl zdanit nenáhradní příjem.

Co to je v daném případě „nenáhradní"příjem ?

Abych to objasnil …

Zaměstnavatel je povinen zajistit zaměstnancům stravování. Děje se tak buď tím, že provozuje vlastní „závodní jídelnu" (nemusí to být zrovna jeho vlastními zaměstnanci, ale může to být najatou cateringovou společností) nebo zajistí smluvně stravování zaměstnanců u jiného „provozovatele" závodní jídelny. Pokud nemá ani jednu z obou možností, volí „náhradní způsob" ve formě stravenek (možná existuje ještě nějaký jiný způsob, ale já o něm nevím .. pokud za něj nepovažujeme dovážení jídla na pracoviště z nějaké vyvařovny).
A teď k těm dvěma prvním způsobům. V obou případech zaměstnavatel „nějakým" způsobem poskytuje zaměstnancům finanční příspěvek na stravu, takže zaměstnanec hradí pouze část ceny - zpravidla jen cenu surovin.
Nicméně oba způsoby se z finančního hlediska liší, takže například v případě budovy na „Vltavském nábřeží", která patří Ministerstvu dopravy a to je provozovatelem „závodní jídelny", byť najatou cateringovou společností, platí zaměstnanci jinou (nižší) cenu za totéž jídlo než pracovníci GŘ ČD. (Je to sice podivné, ale je to tak. Vysvětlení najdete v příslušných právních předpisech.)

Čili rozdíl mezi zaplacenou cenou a skutečnou hodnotou jídla by se měl považovat za „nenáhradní příjem zaměstnance", který musí být zdaněn, pokud se mají zdaňovat stravenky nahrazující příspěvek zaměstnavatele při stravování v závodní jídelně.

Forma příspěvku zaměstnavatele na stravování nemůže být důvodem k tomu, aby jeden typ příspěvku podléhal zdanění a jiný nikoli jen proto, že zaměstnavatel není objektivně schopen zajišťovat stravování ve vlastním nebo smluvním zařízení.

Já sice dostanu od zaměstnavatele stravenku v hodnotě 60 Kč, ale z této ceny si zaměstnatel strhne z mojí mzdy částku 31 Kč, přesněji řečeno zaměstnavatel mi poskytuje příspěvek na stravování ve výši 29 Kč nikoli 60 Kč. Nechápu, proč by měl být zdaňován příspěvek, pokud nebude zdaňován příspěvek poskytovaný zaměstnavatelem provozujícím „vlastní vyvařovnu" nebo umožňující stravování „ve smluvní vyvařovně".
Takže když půjde „bratr Kalousek" na oběd v závodní jídelně svého úřadu, pak za oběd platí pouze část hodnoty konzumované stravy, zbytek doplatí jeho úřad, čili tato částka je příjmem bratra Kalouska a měla by podléhat zdanění.

Absurditu zdaňování nikoli stravenky, ale stravenkového příspěvku zaměstnavatele zvýrazňuje následující situace. Pokud vykovám práci v místě (obci) výkonu práce, mám nárok na stravenku (v hodnotě 60 Kč, na níž mi zaměstnavatel přispěl částkou 29 Kč). Pokud vytáhnu paty za obec výkonu práce mám nárok na „cestovní náhrady" (jejichž účelem je pokrytí zvýšených nákladů na stravování na pracovní cestě) ve výši 60 Kč. Cestovní náhrady však zdanění nepodléhají. Takže na úhradu stravy mohu použít hotovostních 60 Kč nafasovaných v rámci cesťáku nebo bezhotovostní stravenku z níž jsem si zaplatil 31 Kč a 29 Kč přihodil zaměstnavatel. A těch 29 Kč by úřad bratra Kalouska ještě chtěl zdanit.
registrovaný uživatel M 
15.01.2009 (16:56)  
Mam rad kofolu a kupuji si ji, protoze mi chutna. Kde ji vyrabeji, tak to netusim (OK, kecam, trochu tusim:-)
Kdyby kofola bez cukru mela i nejakou chut, tak by mi chutnala i ta bez cukru. Takhle kdyz mam nutkani na "dietu", tak musim do Zera. A ani u nej nepremyslim, kde jej vyrabeji.

Je mi srdecne jedno, jestli je neco z Liberce (ktery je v Cesku, ale byl jsem tam jednou v zivote) nebo z Vidne (ktera je daleka cizina, ale 3x bliz a jsem tam nekolikrat rocne)... Pas nepotrebuju tam ani tam a tam i tam se citim jako doma. Jestli se Sharky vsude dobre necitis, tak je to spis tvuj problem:-)

BTW - dnes jsem kupoval avodado... Ma asi velikost hrusky. V Rakousku meli avokado ve velikosti, v jake se u nas prodava papaya. Cili, je mi to upravdu lito, ale avokado maji v Rakousku lepsi. Takze rve mi to srdce, ale nebudu jako trotl tvrdit, ze neco je u nas lepsi, kdyz to nemusi vzdy byt pravda. To se tyka avokad, nabidky restauraci, lokomotiv, vagonu, cehokoliv. Cili na visacky nemam nutkani zjistovat, co je psane za "made in", ale spise za "made from"...

A ke stavce zeleznicaru - nevybavuji si, ze by nekdo z tech, kterym se moc nezda stavka nasich statecnych vyhrozovatelu, chvalil Madary, Nemce, Francouze nebo Italy za to, ze urcita cast tohoto naroda stavkovala take... Neposuzuji cinnost lidi podle toho, odkud jsou, ale co delaji...
registrovaný uživatel DJ 
15.01.2009 (16:35)  
Sharky: Možná to je proto, že tyto stránky jsou zaměřené spíše na železnici, nežli na pražskou MHD. ;-)

Samozřejmě, že tentýž názor o stávce kvůli návrhu určitého zákona mám jak k železničářům, tak k pracovníkům pražské MHD.

A pokud jde o výběr tuzemsko/cizina v otázce kolejových vozidel, tak by hlavně mělo jít (já vím, že nejde) o poměr cena/užitná hodnota.
Když tuzemské společnosti nedovedou nabídnout solidní kolejová vozidla, odpovídající konkrétním požadavkům; anebo takováto vozidla nabízejí dražší, než zahraniční výroci, není důvod preferovat ty tuzemské jen kvůli tomu, že jde tedy o české firmy.
15.01.2009 (16:09)  
Už jsem sem dlouho nepsal, ale to co tady čtu je už opravdu zoufalé. Nevím proč všichni pořád máte v puse (napsal jsem to slušně, ale to co si myslím slušné není)jen nádražáky. Copak doprava jsou jen nádražáci? Co takhle DP to jsou taky nádražáci a jiný a jiný.
Tady pár jedinců neumí nic jiného než se trefovat buď do ČD nebo Škodovky a vůbec do všeho co pochází z naší republiky. Nejraději by všechno nakupovali v cizině protože je to tam podle nich lepší.
registrovaný uživatel M 
15.01.2009 (14:37)  
j p
Predne - pokud by ten politik rekl "ty, j p, jako jediny budes tohle danit," tak OK, tohle je spatne"... Tohle ale myslim zadny politik nerika. Resp. tohle nekteri rikaji, ale taknak opacne, nez to chces naznacit ty (ti "nekteri" totiz rikaji vy budete danit vsechno a vy (vy nadlide) cast svych prijmu danit nemusite...

Jakozto zamestnanec si ty vyrobky muzes koupit za cenu nizsi, nez je ta tvoje firma prodava dalsim firmam? Pozor, tohle neni to totez, co cena "normalni" na pultech tech dalsich firem!!

Jinak pokud si neco od firmy koupis (citis uz tady ten rozdil?) a firma na tom nic netrati (neni to skryty natualni prijem s cilem ojebat stat na danich), tak neni duvod, proc bys mel cokoliv danit. Tim spis, ze by se dan mela pocitat z ceny "normalni" (se kterou ta tvoje firma ale nemusi mit nic spolecneho)... Pokud je zamestnancum zbozi nabizeno za cenu nizsi, nez odberatelum (coz je prave to ojebavani statu na danich), tak by se pochopitelne danil jenom ten rozdil. Je to uplne stejne, jako kdyz budes mit smlouvu na minimalni mzdu a zbytek budes dostavat bokem nacerno. Proc existuji takove vedlejsaky? No rpotoze se tim ojebava stat na danich...

Rybizek
Tak to se tam musi mit vsichni jako v raji teda:-) Proc tam vlastne maji treba diskonty? Kdyz tam vlastne nevedi co s prachama?
15.01.2009 (14:13)  
já si za služby ČD a DPP platím,tak nevidím důvod proč by mně to mělo zajímat,už tak je to jízdné drahé služby nic moc a ani si pořádně nedokážou zajistit zaměstnance ať už stát nebo dopravce.
  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko