..: Vlak je pro Čechy nejbezpečnějším dopravním prostředkem :..

Desiro Classic dopravce RegioJet, Olomouc hl.n., foto: Juraj Kováč Praha — Podle průzkumu agentury SANEP považuje český národ za nejbezpečnější způsob dopravy železnici, kterou v těsném závěsu následuje letecká doprava. Naopak nejvíce se bojí cestovat autobusem. Železnice získala 33,1 % hlasů, letecká doprava přesně o procento méně. 9,4 % respondentů vybralo za nejbezpečnější dopravní prostředek osobní automobil, který je zároveň ze statistického hlediska nejrizikovější. Podle 4,6 % dotázaných je nejbezpečnější lodní doprava, a až na posledním místě se umístil autobus s 3,4 %. Zbývající respondenté volili jiné dopravní prostředky nebo neměli na danou otázku názor. Úspěch železnice v tomto průzkumu je asi následek její dlouhodobé tradice a velkého rozšíření oproti například dopravě po vodě.

Zdroj: Mediafax, SANEP


Matouš Vinš Poslat mail autorovi | 24.7.2010 (13:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel strejcekms  mail  
24.07.2010 (23:11)  
Napadla mě fotka podvozku nějaké soupravy na kolejích (třeba právě Desira), umělecky zpracováno.

Tak alespoň poučení do budoucna, zdůvodněním -že by fotka měla zaujmout na první pohled, je sice pravdivé (a v tomto případě se záporně povedlo), ale to by jsme pak mohli používat letecké snímky ze Studénky ke každé nehodě-jsou zajímavé a zaujmou na první pohled, navíc zde padlo že Zelpage má rozsáhlou fotogalerii.
24.07.2010 (22:56)  
1) Oceňuji, že na tomto webu je možno rozpoutat diskusi s prvky kritiky redakce a není to hned rázně zatrženo. To se stává málokde.

2) Fotka podle mého názoru neodpovídá tématu.
Když si otevřu ŽP, vidím tři nejnovější články a u každého z nich si nejdříve všimnu fotky:
Vidím brejlovce pod Petrovem a řeknu si : aha, asi něco z Brna - a je to tak
Vidím vlak s nápisem Glacier Express a řeknu si: aha, asi něco o Glacier Expressu - a je to tak
Vidím žluté Desiro a řeknu si - aha, asi něco o Regiojetu - ale není to tak
V tomto případě by se opravdu hodilo něco méně konkrétního (celkový pohled na stanici s větším počtem vlaků nebo třeba jen prázdné kolejiště - třeba umělecká fotka výhybky)

3) Podobné průzkumy opravdu moc neříkají. Pod pojmem "bezpečnost" někdo rozumí tu provozní bezpečnost a jako nejbezpečnější vyhodnotí vlak. Druhý myslí spíš na osobní bezpečnost a vlak mu připadá nebezpečný, protože v něm může být snadněji okraden/zmlácen/znásilněn než v autobuse.
Taky záleží na okamžiku, v kterém se průzkum koná. Po nehodě ve Studénce by asi spousta lidí železnici nevěřila. Po nehodě autobusu SA na Slovensku by zase nevěřili autobusové dopravě a po loňském "vypaření" francouzského letadla by zatracovali leteckou dopravu.
24.07.2010 (22:35)  
Vlad - Já třeba u ČD vůbec nepracuju ale tahle fotka u této zprávy opravdu bije do očí.
Busman - Ale i 810 přepravila hodně zákazníků v bezpečí, určitě víc než RJ
registrovaný uživatel Busman 
24.07.2010 (21:45)  
Nojó, chlapi, příště tam dejte 810, romantický symbol české železnice...
editor nebo admin ŽP Vlad  mail  
24.07.2010 (20:20)  
(OT) Ladislav Derfler: K aktualitám se vybírá zpravidla ilustrační foto (pokud se nejedná třeba o aktualitu třeba z Czech Rail Days nebo SPP...). Fotka má čtenáře přitáhnout, upoutat... A je na redaktorovi, kterou si z bohaté nabídky naší galerie vybere. Matouši Vinšovi se líbila zrovna tahle. Kdyby aktualitu zpracovával redakčně někdo jiný z týmu, vybral by si asi fotku jinou.

Nebo si snad mám Vaši připomínku vyložit tak, že jste pracovníkem managementu ČD a cítíte se takto zvolenou fotkou dotčen? Pak ale máte smůlu. K výměně fotky není důvod.
registrovaný uživatel strejcekms  mail  
24.07.2010 (20:07)  
Vlad- to jste napsal dobře, hlavně to s tou výzvou, ale rovnou říkám, že ze mě by moc dobrý redaktor asi nebyl:)
24.07.2010 (20:04)  
Karosa) A já odpověď Vlada doplním. Jestli máte pocit, že si zlepšujeme finanční situaci placenou inzercí neeticky maskovanou za zpravodajství, můžete se podívat do otevřeného účtu sdružení, jak to je. Rovnou Vám odpovím, že novinářský kodex neporušujeme.
editor nebo admin ŽP Vlad  mail  
24.07.2010 (19:50)  
karosa: Zkusím Vám odpovědět místo šéfredaktora. Nejsem ani redaktor, ani editor. Z pozice korektora ale detailně vidím do přípravy všech článků a aktualit.

Je velmi problematické psát rozmanitě o železnici, pokud je v Česku jeden dominantní dopravce v osobní dopravě a jeho dcera v nákladní dopravě. Pokud se objeví v krátké době několik článků o tom, co ČD připravují, ozývají se hlasy, že jim děláme reklamu. Pokud stojaté vody jakýmkoliv způsobem rozhýbá někdo jiný, nelze to nezaznamenat. A bylo by jedno, jestli by s takovou akcí přišly RJ, DB nebo třeba Forejtar Railways.

Království železnic je je zase z jiného soudku - modelářství. Nehledejte za našimi reportážemi, články a aktualitami nic, co tam není - vazby na nějaké firmy. Co život přinese, o tom se píše.

A své malé vysvětlení zakončím výzvou nejen Vám, ale všem: Zajímá vás železnice? Umíte se orientovat na webu a najít si dostatek podkladů? Nemáte problémy s češtinou? Vládnete angličtinou, němčinou, španělštinou... a nedělá vám problémy připravit si podklady ze zahraničních zdrojů? Jste schopni a ochotni napsat krátkou zprávu či delší článek? Pak Vás rádi přivítáme v našem týmu. Pojďte nám pomoci dělat ŽP pro Vás ještě zajímavější, poutavější, různorodější.
registrovaný uživatel Nechic  mail  
24.07.2010 (17:33)  
Souhlasím, že ilustrační foto mohlo být neutrální (třeba parní mašinka :-PP ), ale na tom nesejde. Spíš mi nesedí, že se lidi "nejvíce bojí jezdit autobusem", protože ho nezvolili za nejbezpečnější prostředek. Oni se nebojí, jen vědí, že jsou i bezpečnější. Když dám hlas pěškobusu, tak se bojím jezdit veřejnou dopravou? Jinak se mě samozřejmě výsledky těší :)
24.07.2010 (15:27)  
Z českých luhů a hájů by tam mohlo být ještě metro. Zatim 0 úmrtí* zaviněných provozovatelem, přepravených lidí víc než ČD.

*) pokud je doložen nějaký případ, rád si upřesním informace.

Bender: Náhodou jak DPMB, tak DP Praha provozují pravidelnou lodní dopravu.
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko