..: Akviziční slevy do Brna i Chomutova v tichosti zrušeny :..

Logo ČD (eShop), (www.cd.cz)Brno, Chomutov - Na počátku letošního roku byly na podporu nové koncepce dálkové dopravy objednávané Ministerstvem dopravy ČR vyhlášeny dvě nové akviziční slevy. Výše akvizičního relačního jízdného pro relaci Praha - Brno byla stanovena na 175 Kč, pro relaci Praha - Chomutov na 125 Kč. Slevy však v platnosti nevydržely ani rok a s příchodem nového jízdního řádu byly z nabídky Českých drah bez upozornění staženy.

Klíčová výhoda zrušené nabídky spočívala v jednoduchosti - jediným výraznějším omezením byla podmínka zakoupit tento jízdní doklad alespoň s jednodenním předstihem. Pro přiznání akvizičního jízdného nebyl vyžadován žádný slevový průkaz Českých drah, proto byla tato sleva populární především mezi cestujícími, kteří vlakem necestují pravidelně. Dobu jízdy vlakem i autobusem totiž lze u obou relací považovat za srovnatelnou (s mírným náskokem autobusu). Nicméně, s ohledem na delší trasu vlaku, cenová nabídka drah zaostává (obzvlášť bez vlastnictví slevového průkazu) - což se právě snažilo akviziční jízdné napravit.

Trnitá cesta relačních slev

EuroCity Carl Maria von Weber v Pardubicích, foto: Ivo Strnad (Žíža)Akviziční sleva přitom není u Českých drah žádnou novinkou. Mezi Prahou a Brnem byla poprvé zavedena již v červnu 2003. Výše relačního jízdného byla 140 Kč - bez ohledu na typ použitého vlaku. Po dvou měsících však byla při využití této slevy ve vlacích EuroCity zavedena povinnost zakoupit si povinně místenku (v ceně 20 Kč). Nabídka doznala ještě dalších úprav, avšak k 10.12.2005 byla zrušena úplně.

Jako částečnou náhradu lze považovat akviziční mezikrajskou jízdenku eLiška zavedenou o rok později (v té době ještě za cenu 140 Kč). Nicméně, v porovnání s relační slevou není její použití zdaleka tak jednoduché. K jejímu pořízení je nutné osobně navštívit nádraží. Buď ji lze zakoupit přímo v (novější verzi) automatu anebo přes internet - ovšem v takovém případě je potřeba si ji osobně vyzvednout na pokladně či v automatu. Dalším významným rozdílem je omezená velikost dostupného kontingentu. Proto na nejatraktivnějších relacích bývají eLišky často vyprodány i na mnoho dní dopředu.


Autorský text; námět Jakub Gregor

Zdroje: České dráhy - Kompletní TR10 platný od 14.12.2008, Přehled akvizičních nabídek, Problémy s použitím akviziční slevy

Materiály s informacemi k zavedení akvizičních slev: Zpráva na Vlaksim, Neoficiální kalkulátor jízdného Českých drah, Info na ŽelPage


Rastislav Štangl Poslat mail autorovi | 25.12.2008 (18:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu ČR Jihomoravský ČR Ústecký Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel sAd 
27.12.2008 (19:44)  
tenzor 27.12.2008 (17:31):
1) Tak to mi prosím vysvětlete, jak můžou být platby přes 3Dsecure dostatečně nezabezpečené?
2) A jste si jist, že i SA bude za 3 roky jezdit za 200? A jste si rovněž jist tím, že letos zlevní? Co jsem četl rozhovory, tak se na toto téma vyjádřil hodně vyhýbavě a neurčitě.
3) eLišku NENÍ nutné koupit a platit po internetu. Už jsem tu jednou psal, že ji lze v klidu koupit přes PAJ. A dokonce i minutu před odjezdem vlaku. To je věc, co? :)
registrovaný uživatel Kakov 
27.12.2008 (18:15)  
Vážení, malá poznámka k eLišce, jezdím na ní pravidelně (min. 1×měsíčně tam i zpět, ale někdy i 5×měsíčně) od jejího vzniku, a ještě se mi nikdy nestalo, aby eLiška nebyla, pokud chcete jet na frekventované trase, kde může být vyprodána, co si koupit na jinou trasu, která zahrnuje i Vámi požadovaný úsek???

příklad: neseženu eLišku z Prahy do Ostravy za 160 Kč, proto si koupím eLišku z Plzně/K.Varů/Ústí n.L. do Ostravy za 160 Kč a jedu za stejnou cenu. Na první pohled se to může vůči ČD zdát nefér, ale když to začínají radit už i pokladní ČD?? (poradila pokladni na Praze Holešovicích kamarádovy, který jel do Ostravy).

Pokud se někdo bojí platit na netu kartou má možnost nabít si el.peněženku a kupovat eLišku v UNIPAJi, 2 kamarádi to tak praktikují už cca. 3/4 roku.
Ale nadruhou stranu, nebojí se vyjít na ulici??? sednout do vlaku???? atd. :-)
registrovaný uživatel pekař 
27.12.2008 (17:42)  
tenzor: rozumný člověk je dopravní odborník, který sleduje tarifní politiku jednotlivých společností a ví, že za tři roky bude SA jezdit za 200 zatímco E-liška nebude?
registrovaný uživatel tenzor 
27.12.2008 (17:31)  
Rastislav Stangl - takze kdyz si u Spacila vyhlidnu zehlicku a na cenovce neni napsano do kdy ta cena plati, tak treba za tri roky bude stat stejne?
Hele, vazne nechapu, o co jde...


Jeden by řekl, že to pochopí i malé dítě, ale dobře, pokusím se vysvětlit :)
Je velmi pravděpodobné že Jančura bude i za 3 roky provozovat autobusovou dopravu Praha Brno za cenu kolem těch 200 (momentálně bude slevňovat). Oproti tomu, zvlášť s přihlédnutím k předchozím krokům, je nepravděpodobné, že eLiška bude fungovat za 3 roky, aniž by byla např. zdražená na dvojnásobek. Rozumný člověk si tedy IMHO nebude kupovat nějakou slevovou kartičku, ale bude jezdit žlutými, případně jinými busy (dráž ho při udávaném počtu cest nevyjde).
Jinak rezervovat se musí oboje (eLiška i jízdenka SA) několik dní dopředu, u eLišky je nutné platit po internetu. Internetové transakce přes karty vydané v ČR nejsou příliš bezpečné, pokud nemá vlastník speciální konto jen pro tento účel. Osobně přes kartu rezervuju hotely ale platím až na místě (pokud chce někdo zálohu, hledám jinde), internetové transakce na kartě kvůli nízkému (nebo spíše skoro žádnému) stupni zabezpečení trvale zablokovanou. Myslím, že nejsem jediný, kdo to tak dělá.
27.12.2008 (15:36)  
babilon : nabídněte se GŘ ČD, že budete do databáze IDOSu (pokud je to vzhledem ke struktuře databáze možné) zapracovávat aktuální tarifní nabídky ...

Z hlediska aktualizace IDOSu – ačkoli byla dne 22.12.2008 ve 20.55 publikována aktualizace dat na "zadarmo webu" není ještě po téměř 5 dnech tato aktualizace vyvěšena ... ČD prostě na zákazníky kašlou ...

Petr112 : Pan Nálevka už není na Ministerstvu dopravy, ale pouze přestěhoval obsah svých šuplat do té části, kde sídlí GŘ a povýšil do funkce ředitele odboru...
registrovaný uživatel M 
27.12.2008 (15:16)  
Rastislav Stangl - takze kdyz si u Spacila vyhlidnu zehlicku a na cenovce neni napsano do kdy ta cena plati, tak treba za tri roky bude stat stejne?
Hele, vazne nechapu, o co jde... Petrak pise, ze slusne spolecnosti zakazniky informuji o koncich slev (ani jedna aerolinka zatim neposlala nic ve smysl "vcera skoncily slevy"; Tesco svym rozhlasem nehlasi "levne rohliky uz dnes nejsou"), ty zase o tom, ze CD nenapsali nic o tom, ze nabidka nebude platit na veky. Ceniky v bance taky nejsou na veky.

Obavam se, ze tohle nedela nikdo a ze si stezujete jen na CD z nejakeho zahadneho duvodu (delaji presne totez, co vsichni ostatni...)
Osobne se mi nelibi jen to, ze vyhody In-karty neplati na vsechny produkty (napr. SC mistenka ve specialni dny, CityStar stoji vicemene stejne jako RailPlus a dalsi...)
registrovaný uživatel M 
27.12.2008 (15:11)  
Mno, ja jsem ale na Vanoce nesehnal ani misto v autobuse, takze z tohoto pohledu je to jaksi jedno (nemuzes napsat "eLisky jsou vyprodane" a soucasne nenapsat, ze vyprodana jsou i mista v busech:-) A In-karta ti zaruci, ze kdyz neni misto v autobuse, tak vlakem pojedes o 25% levneji. Kdykoliv jindy eLiska Praha-Brno k dispozici je.

Co se tyce odvahy platit kartou na internetu, tak to je problem tech lidi. Neni chyba CD, ze stale existuji lide, kteri maji obavu z cehokoliv a nejradeji by platili soli nebo korenim... To uz rovnou muzeme napsat, ze lide nejezdi vlakem, protoze maji strach vychazet z baraku...
PS: Nekdo tady psal neco o eLisce a pokladnich automatech.
PPS: Zajimalo by mne, jak tihle ultrafobove rezervuji a plati hotely, pripadne letenky. Draha choroba:-)
27.12.2008 (15:00)  
M: Na eLišku nárok není (já jsem třeba eLišku na Vánoce nesehnal, takže mi je InKarta naprosto k ničemu), navíc ne každý má odvahu platit kartou na internetu. A nikdo mi nezaručí, jak dlouho tu eLišky ještě budou.
Co ale považuji za velkou chybu, jsou chybějící slevy v IDOSu. Když si dám vyhledat Praha-Brno a uvidím bus za 200 a vlak za 300, čímpak asi pojedu?
27.12.2008 (14:42)  
K předchozím komentářům - během přípravy zprávy jsem se snažil projít maximum různých zdrojů týkajících se slev. Nikde jsem nenašel byť jen jediné slovo o časové omezenosti této nabídky (v opačném případě bych zprávu pochopitelně koncipoval jinak).

Přikládám zdroje s informacemi k uvedení relačních slev (na webu ČD nic k dispozici není - příslušné stránky byly asi smazány):
- http://www.vlaksim.cz/zprava-akvizicni-slevy-brno-praha-a-chomutov-praha-757.html (copy&paste původní zprávy ČD)
- http://www.zelpage.cz/zpravy/5653 (původní zpráva ŽP též časové omezení nezmiňuje)
- http://www.jizdenky.nanadrazi.cz/ (zhruba v 1/3 stránky)
registrovaný uživatel pekař 
27.12.2008 (14:37)  
Jiří Voseček: když jsi o In-Junirou na KONCI ROKU uvažoval, proč sis jej nekoupil? Kdybys to totiž stihl do konce GVD, platíly by původní podmínky ( 600na rok a 50procent sleva ).
  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko