..: Akviziční slevy do Brna i Chomutova v tichosti zrušeny :..

Logo ČD (eShop), (www.cd.cz)Brno, Chomutov - Na počátku letošního roku byly na podporu nové koncepce dálkové dopravy objednávané Ministerstvem dopravy ČR vyhlášeny dvě nové akviziční slevy. Výše akvizičního relačního jízdného pro relaci Praha - Brno byla stanovena na 175 Kč, pro relaci Praha - Chomutov na 125 Kč. Slevy však v platnosti nevydržely ani rok a s příchodem nového jízdního řádu byly z nabídky Českých drah bez upozornění staženy.

Klíčová výhoda zrušené nabídky spočívala v jednoduchosti - jediným výraznějším omezením byla podmínka zakoupit tento jízdní doklad alespoň s jednodenním předstihem. Pro přiznání akvizičního jízdného nebyl vyžadován žádný slevový průkaz Českých drah, proto byla tato sleva populární především mezi cestujícími, kteří vlakem necestují pravidelně. Dobu jízdy vlakem i autobusem totiž lze u obou relací považovat za srovnatelnou (s mírným náskokem autobusu). Nicméně, s ohledem na delší trasu vlaku, cenová nabídka drah zaostává (obzvlášť bez vlastnictví slevového průkazu) - což se právě snažilo akviziční jízdné napravit.

Trnitá cesta relačních slev

EuroCity Carl Maria von Weber v Pardubicích, foto: Ivo Strnad (Žíža)Akviziční sleva přitom není u Českých drah žádnou novinkou. Mezi Prahou a Brnem byla poprvé zavedena již v červnu 2003. Výše relačního jízdného byla 140 Kč - bez ohledu na typ použitého vlaku. Po dvou měsících však byla při využití této slevy ve vlacích EuroCity zavedena povinnost zakoupit si povinně místenku (v ceně 20 Kč). Nabídka doznala ještě dalších úprav, avšak k 10.12.2005 byla zrušena úplně.

Jako částečnou náhradu lze považovat akviziční mezikrajskou jízdenku eLiška zavedenou o rok později (v té době ještě za cenu 140 Kč). Nicméně, v porovnání s relační slevou není její použití zdaleka tak jednoduché. K jejímu pořízení je nutné osobně navštívit nádraží. Buď ji lze zakoupit přímo v (novější verzi) automatu anebo přes internet - ovšem v takovém případě je potřeba si ji osobně vyzvednout na pokladně či v automatu. Dalším významným rozdílem je omezená velikost dostupného kontingentu. Proto na nejatraktivnějších relacích bývají eLišky často vyprodány i na mnoho dní dopředu.


Autorský text; námět Jakub Gregor

Zdroje: České dráhy - Kompletní TR10 platný od 14.12.2008, Přehled akvizičních nabídek, Problémy s použitím akviziční slevy

Materiály s informacemi k zavedení akvizičních slev: Zpráva na Vlaksim, Neoficiální kalkulátor jízdného Českých drah, Info na ŽelPage


Rastislav Štangl Poslat mail autorovi | 25.12.2008 (18:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu ČR Jihomoravský ČR Ústecký Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Aleš Franc  mail  
28.12.2008 (17:45)  
ad Tenzor:
Já mám účet u Reifeissen Bank. Platební kartu mám permanentně zablokovanou pro platby po netu. Když něco platím , tak si ji na netu RB odblokuji , platbu provedu a bezprostředně poté ihned zablokuji. Tímto se jistím, že mi zde nikdo neudělá průvan....
registrovaný uživatel tenzor 
28.12.2008 (17:33)  
No a asi mi to neda. Prosil bych tenzora o rozsireni mych omezenych obzoru (snad to pomuze i jinym):

-Diky cemu je platba kartou ze zahranicni banky bezpecnejsi nez platba kartou z banky ceske (odhledneme od toho, ze vsechny ceske banky jsou v zahranicnich rukach)


No, nejsem odborník a možná to bude znít hloupě, ale slyšel jsem že bezpečnější jsou (mj. od bankovní úřednice, když jsem s ní probíral možnost plateb přes internet). Důležitý je pro mě výsledek a to je ten, že pokud se po mně chce jen jméno, číslo karty a datum expirace, tedy údaje, které vidí každý, kdo s kartou přijde do styku (čemuž se při placení kartou nevyhnu), není to bezpečné. Kdyby se zadával PIN, je to přece jen něco jiného.

-Jak lze snizit nebezpeci tim, ze si zalozim specialni konto pro platebni kartu?

Jednoduše. Převedu si tam jen tolik peněz kolik potřebuju a co nejkratší dobu před placením. Kde nic není, tam ani smrt nebere, natož zloděj :). Samozřejmě nesmí jít o kontokorent :)

-V cem spociva vyssi ochrana uctu, pokud kartou neprovadis platbu, ale pouze ji pouzivas jako garanci?


V tom že mi nikdo nemůže peníze z účtu vzít - karta je pro internetové transakce blokovaná, jak už jsem zmínil.

Diky

Není zač :)
registrovaný uživatel Aleš Franc  mail  
28.12.2008 (17:27)  
Tak to mě dělá dojem , že manažeři GŘ po vyhodnocení těchto slev došli k závěru , že nepřinesly předpokládaný efekt.... což se dalo čekat i před jejich zavedením.
Pokud jako obchodník budu chtít přetáhnout konkurenci zákazníky , musím jim nabídnout něco více , než poskytuje konkurence.
Na této trase je velmi problematické , zajištění toho , aby železničníční dopravce byl lepší , než silniční dopravce.
Hold je třeba si přiznat , že většina cestujících bude mezi Prahou a Brnem i nadále cestovat autobusy
registrovaný uživatel tenzor 
28.12.2008 (17:26)  
1) Tak to mi prosím vysvětlete, jak můžou být platby přes 3Dsecure dostatečně nezabezpečené?

Je úplně jedno jaké je zabezpečení, pokud kdekoli stačí k provedení platby pouze číslo karty a datum expirace, pak to může zadat kdokoli s dobrou pamětí, třeba i prodavačka ze supermarketu, která mou kartu viděla.

2) A jste si jist, že i SA bude za 3 roky jezdit za 200? A jste si rovněž jist tím, že letos zlevní? Co jsem četl rozhovory, tak se na toto téma vyjádřil hodně vyhýbavě a neurčitě.


Jisté není nic, ale psal jsem že je to hodně pravděpodobné. Jinak pokud někdo řekne, že zlevňuje 1.3. a neudělal by to, dost by si poškodil pověst. 1.3. je dostatečně určité datum, řekl bych, neurčité je jen o kolik se zlevní.


3) eLišku NENÍ nutné koupit a platit po internetu. Už jsem tu jednou psal, že ji lze v klidu koupit přes PAJ. A dokonce i minutu před odjezdem vlaku. To je věc, co? :)


Ok, spletl jsem se, ale to ze bude k dispozici minutu pred odjezdem vlaku, kdyz byva nekolik dni pred odjezdem vyprodana, nezeru :)
28.12.2008 (1:55)  
K tomu zdražování Jančury....
Domnívám se, že je přirozené, že každá firma se snaží vydělat co nejvíce. Vzhledem k tomu, že žluté autobusy jezdí většinou plné, může si potom Jančura dovolit zdražování. Na druhou stranu i to má své hranice, protože pak by mohli někteří lidé volit jiný dopravní prostředek.

Přes to přes všechno si myslím, že spíše zlevní Jančura než ČD, kterým může být srdečně jedno, kolik přepraví cestujících, protože to dostanou stejně zaplacené v dotacích. A přesně v tomhle duchu se i ČD chovají....
registrovaný uživatel Kakov 
27.12.2008 (23:40)  
k SA na dlouhodobou platnost jejich cen bych urcite nevsadil, Jancura totiž dost otočil, drive porad mlel jak je nejlevnejsi (lhal) a ted cas od casu pusti jak musi zdrazit, aby si vydelal na vlaky.....

takze dejte na me driv nebo pozdeji bude Jancura (SA) zdrazovat, tomu se nevyhne ani kdyby chtel...
registrovaný uživatel Kakov 
27.12.2008 (23:35)  
babilon: nevim do jake miry to byla klika, ale jen dodam, ze jsem jezdil temer vzdy ve spickove dny tj. Pa+Ne jinak jsem v UNIPAJi ve stanici Brno hl.n. někdy na jaře kazdy den vecer kontroloval (cca. mesic v kuse, po ceste domu), jestli jde koupit eLiska do Prahy a vzdycky byla. Co me ale prekvapilo, ze nekdy v Pa ci Ne uz nebyla stastna a byla na prodej normalni, coz neslo dohromady s prohlasenimi CD, ale je mozne, ze uz je omezujou, mohu se zeptat jakou trasu jste chtel jet??
registrovaný uživatel M 
27.12.2008 (22:58)  
No a asi mi to neda. Prosil bych tenzora o rozsireni mych omezenych obzoru (snad to pomuze i jinym):

-Diky cemu je platba kartou ze zahranicni banky bezpecnejsi nez platba kartou z banky ceske (odhledneme od toho, ze vsechny ceske banky jsou v zahranicnich rukach)
-Jak lze snizit nebezpeci tim, ze si zalozim specialni konto pro platebni kartu?
-V cem spociva vyssi ochrana uctu, pokud kartou neprovadis platbu, ale pouze ji pouzivas jako garanci?

Diky
registrovaný uživatel M 
27.12.2008 (22:50)  
tenzore, tak fajn... Ty hotely kartou neplatis (protoze je to nebezlecne), ale dat cislo karty jako garanci, tak to ti problem nedela.
Jeden by rekl, ze se takto odesilaji stejna data a rozdil je jen v tom, ze pokud prijedes, tak se ti nic nestrhne (pokud by nekdo zly ale mel zajem o tvoje miliony, tak ti je vezme i s pomoci te zarucni transkace). Ale asi to neni pro mlae deti a nechapu to:-(

anti M - hele pis aspon opak toho, co chci napsat ja - kdyz uz mam svyho "Hydea":-)
27.12.2008 (22:13)  
KK: Holt máte kliku. Já jsem chtěl eLišku 4x, z toho dvakrát nebyla. A to ani v žádné jiné relaci, ve které by měla pro mě smysl.
  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko