..: Na Moravě komplikují provoz příroda i krádeže :..

151Šumpersko – Jen den po slavnostním otevření koridorového úseku Zábřeh na Moravě – Červenka a oficiálního spuštění provozu rychlostí až 160 km/h se doprava opět zpomalila. Jen co stavební výluky skončily, ovlivnila provoz krádež napínacích lan traťového vedení v úseku Červenka – Moravičany. Škoda je vyčíslena na 160 tisíc korun a v daném úseku se nyní jezdí rychlostí maximálně 80 km/h. Tyto krádeže nejsou ojedinělé – 11. října došlo ke krádeži v úseku Studénka – Suchdol n. Odrou, dříve také úseku Drahotuše – Lipník nad Bečvou nebo u Nedakonic na Uherskohradišťsku. Ochromeno bylo několikrát i v pražské Nové spojení.

Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla k tomu říká, že z trestné činnosti podezřívají organizovanou skupinu, která je dobře obeznámena s fungováním železnic. SŽDC jako jedno z řešení uvažuje využití jiných materiálů, než je měď a bronz.

Vichřice komplikovala provoz

Jižní vítr v nočních a ranních hodinách komplikoval provoz i na dalších místech Moravy a Slezska. V nárazech dosahoval rychlosti až 20 metrů za sekundu. Na trati 310 mezi Domašovem nad Bystřicí a Hrubou Vodou dokonce narazil motorový rychlík do spadlého kmenu, nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Kvůli popadaným stromům se zastavily vlaky i mezi Opavou a Chuchelnou nebo Lipovými Lázněmi a Javorníkem ve Slezsku. Podobné problémy byly hlášeny i v sousedním Polsku - na hřebenech Jeseníků a Beskyd síla větru dosahovala i 126 km/h.

Zdroj: ŽelPage.


Honza Beránek / JTB | 30.10.2008 (23:18)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Moravskoslezský


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
31.10.2008 (8:19)  
V úseku Zábřeh na Moravě – Červenka se ještě 160 km/h nejezdí. V současnosti je zde Vmax=120km/h. Spuštění koridorových rychlostí je v plánu od GVD 2009 (půlka prosince), kdy bude na většině zmíněného úseku 160km/h, jen bude "mírné" snížení v Lukavici na Moravě a v oblasti Moravičan.
Slavnostní otevření bylo spíše pro média a členy managementu.
registrovaný uživatel rk_kn.  mail  
31.10.2008 (7:45)  
Meteorológia veľmi rád používa jedntku rýchlosti v m/s. Ale bežný človek, najmä vodič a železničiar si skôr porovná rýchlosti v km/h.
m/s x 3,6 = km/h !
dopisovatel nebo člen ŽP Zlámalík  mail  
31.10.2008 (1:19)  
Zastávka se jmenuje Lipová Lázně, tedy mezi Lipovou Lázněmi a... Nebo se pletu?
31.10.2008 (0:38)  
A proč je v článku správně uvedeno 126 km za hodinu, ale předtím 20 metrů za sekundu? To plete ne? Kilometry jsou lepší !!!
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko