..: Na Moravě komplikují provoz příroda i krádeže :..

151Šumpersko – Jen den po slavnostním otevření koridorového úseku Zábřeh na Moravě – Červenka a oficiálního spuštění provozu rychlostí až 160 km/h se doprava opět zpomalila. Jen co stavební výluky skončily, ovlivnila provoz krádež napínacích lan traťového vedení v úseku Červenka – Moravičany. Škoda je vyčíslena na 160 tisíc korun a v daném úseku se nyní jezdí rychlostí maximálně 80 km/h. Tyto krádeže nejsou ojedinělé – 11. října došlo ke krádeži v úseku Studénka – Suchdol n. Odrou, dříve také úseku Drahotuše – Lipník nad Bečvou nebo u Nedakonic na Uherskohradišťsku. Ochromeno bylo několikrát i v pražské Nové spojení.

Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla k tomu říká, že z trestné činnosti podezřívají organizovanou skupinu, která je dobře obeznámena s fungováním železnic. SŽDC jako jedno z řešení uvažuje využití jiných materiálů, než je měď a bronz.

Vichřice komplikovala provoz

Jižní vítr v nočních a ranních hodinách komplikoval provoz i na dalších místech Moravy a Slezska. V nárazech dosahoval rychlosti až 20 metrů za sekundu. Na trati 310 mezi Domašovem nad Bystřicí a Hrubou Vodou dokonce narazil motorový rychlík do spadlého kmenu, nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Kvůli popadaným stromům se zastavily vlaky i mezi Opavou a Chuchelnou nebo Lipovými Lázněmi a Javorníkem ve Slezsku. Podobné problémy byly hlášeny i v sousedním Polsku - na hřebenech Jeseníků a Beskyd síla větru dosahovala i 126 km/h.

Zdroj: ŽelPage.


Honza Beránek / JTB | 30.10.2008 (23:18)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Moravskoslezský


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
31.10.2008 (10:12)  
Obec se jmenuje Lipová-lázně. Tedy 1. slovo j.č., 2. slovo mn. č. a tudíž 7. pád dle mého názoru "mezi Lipovou-lázněmi", jak píše SYN. Ale třeba je v tom ještě nějaká jiná kulišárna, jakých jazyk český přináší přehršel (přehršle?)
(zdroj: mesta.obce.cz)
registrovaný uživatel SYN 
31.10.2008 (10:00)  
Vlad: No nemohu s Vámi souhlasit, uvedený výklad by byl správný pokud by se (dle smyslu věty) mluvilo o situaci "...mezi Lipovou-Lázněmi 1 a Lipovou-Lázněmi 2" (nebo podobně), pak by se dalo použít souhrnné vyjádření "mezi Lipovými-Lázněmi" ale zde se evidentně jedná o situaci "...mezi Lipovou-Lázněmi a Javorníkem..." takže nevidím sebemenší důvod proč použít množné číslo. Základem samozřejmě je (jak jsem již uvedl) název obce Lipová (jednotné číslo!) ke kterému se přidružuje Horní- nebo -Lázně pro označení jednotlivých částí, ale pořád je to (ta) Lipová.
31.10.2008 (9:59)  
Jednotka řady 680 bude mít souvisle 160 km/h Zábřeh na Moravě - Olomouc. Klasické soupravy budou mít omezení přes ŽST Lukavice na Moravě a v oblasti Moravičan (oblouky se podařilo mírně napřímit a tak zvýšit rychlost, avšak ne na plných 160). Rychlosti z hlavy přesně neznám, ale něco v režimu 140-130 km/h pro klasiku a 150-140 km/h vyjímečná rychlost (horní rychlostník). Jsou to poměrně krátké úseky poměrně malého snížení rychlosti. V současném a blízkém provozu neznatelné, když člověk vezme, že je velmi málo vlaků na 160 km/h a ještě méně vlaků, které mohou jet vyjímečnou rychlostí.
registrovaný uživatel Kuba 
31.10.2008 (9:59)  
Mezi Lipovými Lázněmi je teda pěkná kravina.
Správně to má být mezi Lipovou Lázni a Javorníkem. A proč??? V celku jednoduše. Název Lipová Lázně je jednotné číslo a tudiž těžko to může být mezi Lipovými Lázněmi, což jasně odkazuje na množné číslo. Tento tvar by byl správně, pokud by se město jmenoval LIPOVÉ LÁZNĚ, ale ono se to jmenuje jedna LIPOVÁ LÁZNĚ, tudiž mezi Lipovou Lázni!!!!!!!!!
registrovaný uživatel Fauny  mail  
31.10.2008 (9:49)  
Jak píše zirecek tak 160 km/h nebude v celé délce úseku? Já měl za to, že v těch obloucích u Lukavic a u Moravičan bude taky 160ka.
editor nebo admin ŽP Vlad  mail  
31.10.2008 (9:31)  
(OT) wosicz: Lipovými Lázněmi? Ano. (Mezi) Lipovými Lázněmi.

Mnozí tady bojují s češtinou, ale JTB mezi ně v žádném případě nepatří. A pokud jste na pochybách stačí se přeci podívat do Pravidel českého pravopisu:
SLOVNÍ TVARY: Lipová ~ Lipové ~ Lipovou ~ Lipových ~ Lipovým ~ Lipovými
http://www.pravidla.cz/hledej.php?qr=Lipov%E1+L%E1zn%EC
31.10.2008 (9:24)  
To wosicz. Problém je v tom, že komunisti přejmenovali Frývaldov na Jeseník. Pak se plete Hrubý Jeseník s městem Jeseník atd. V okrese Jeseník je mnoho obcí, které byly takto nesmyslně koncem 40. let 20. století přejmenovány...
registrovaný uživatel SYN 
31.10.2008 (8:58)  
Tak městečko znám dobře ze svých dětských let, má dvě části - Horní Lipová a Lipová-Lázně. Zastávky vlaku jsou tam tři, Horní Lipová, Lipová-Lázně a Lipová-Lázně zast. (tedy z mapy vidím že je na trati 295 o kterou zde jde ještě zastávka Lipová-Lázně jeskyně, ale to je pěkně daleko za dědinou...)

Zjednodušeně se mluví jen o Lipové (1. pád Lipová)
registrovaný uživatel wosicz  mail  
31.10.2008 (8:35)  
Lipovými Lázněmi? To snad ne.. I na těch novinkách.cz to tentokrát měli dobře. Ne, že bysme tu na to nebyli zvyklí (většina lidí netuší jaký je rozdíl mezi Jeseníkem a Jeseníky, nebo kde a co vlastně to jesenicko je), ale stejně to vždycky zamrzí..
31.10.2008 (8:19)  
J.K.: 1) Ani jedna hodnota není nesprávná. 2) Km/h rozhodně nejsou lepší. Jsou s m/s, co se vypovídací hodnoty týká, rovnocenné.
Akorát je lepší udávat v jedné stati hodnoty v jedné jednotce a ne ve dvou, mezi nimiž je navíc takový dost zvláštní poměr, který většinu lidí může plést.
Na druhou stranu jsou převody fyzikálních jednotek učivem 6. třídy ZŠ, tedy součástí základního vzdělání.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko