..: Na Moravě komplikují provoz příroda i krádeže :..

151Šumpersko – Jen den po slavnostním otevření koridorového úseku Zábřeh na Moravě – Červenka a oficiálního spuštění provozu rychlostí až 160 km/h se doprava opět zpomalila. Jen co stavební výluky skončily, ovlivnila provoz krádež napínacích lan traťového vedení v úseku Červenka – Moravičany. Škoda je vyčíslena na 160 tisíc korun a v daném úseku se nyní jezdí rychlostí maximálně 80 km/h. Tyto krádeže nejsou ojedinělé – 11. října došlo ke krádeži v úseku Studénka – Suchdol n. Odrou, dříve také úseku Drahotuše – Lipník nad Bečvou nebo u Nedakonic na Uherskohradišťsku. Ochromeno bylo několikrát i v pražské Nové spojení.

Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla k tomu říká, že z trestné činnosti podezřívají organizovanou skupinu, která je dobře obeznámena s fungováním železnic. SŽDC jako jedno z řešení uvažuje využití jiných materiálů, než je měď a bronz.

Vichřice komplikovala provoz

Jižní vítr v nočních a ranních hodinách komplikoval provoz i na dalších místech Moravy a Slezska. V nárazech dosahoval rychlosti až 20 metrů za sekundu. Na trati 310 mezi Domašovem nad Bystřicí a Hrubou Vodou dokonce narazil motorový rychlík do spadlého kmenu, nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Kvůli popadaným stromům se zastavily vlaky i mezi Opavou a Chuchelnou nebo Lipovými Lázněmi a Javorníkem ve Slezsku. Podobné problémy byly hlášeny i v sousedním Polsku - na hřebenech Jeseníků a Beskyd síla větru dosahovala i 126 km/h.

Zdroj: ŽelPage.


Honza Beránek / JTB | 30.10.2008 (23:18)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Moravskoslezský


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel vojtik 
01.11.2008 (21:59)  
Já přemůžu lenost a odpovím: až budou podklady a editor. Stačí?
registrovaný uživatel Hanys  mail  
01.11.2008 (18:26)  
Když on asi neví kde to fórum hledat:-)
registrovaný uživatel Alex Džiuba  mail  
01.11.2008 (18:06)  
pavek pavek: jseš línej napsat na fórum a neotravovat s tím tady, kde to nepatří?
01.11.2008 (17:07)  
odpoví mi někdo s adminů stránky ,nebo jste líní napsat odpověď????
31.10.2008 (21:44)  
Úřední název tarifních bodů je Lipová Lázně (+ … jeskyně, zastávka) bez spojovníku.

Rovněž je chyba v textu "… mezi Opavou a Chuchelnou …" protože vlaky jezdí mezi Opavou a Hlučínem, resp. Kravařemi ve Slezsku a Chuchelnou.
31.10.2008 (19:57)  
michal j: Klídek, zhluboka dýchej a hlavně se nerozčiluj. Vzhledem k tomu, že se tu stejně nic jinýho neřeší, tak si aspoň někteří uživatelé udělají trošku jasno v českém pravopisu. Nevěřil bys, kolik lidí to potřebuje (od železničních fandů až po redaktory nejdůvěryhodnějších zpravodajských portálů).
Včetně TEBE!;-)
31.10.2008 (18:41)  
Pánové všimly jste si toho titulku ????--
..: Na Moravě komplikují provoz příroda i krádeže :..
tak co sem s prominutím se..te pravopis ?? co to má stím společného ??že někdo špatně pojmenuje nějakou pr..l mě je to šumák jak kdo co sklonujě ale někdy mi to tu příjde jak u debílku co jsi neustale dokazují kdo umí psát líp českiiiii.
registrovaný uživatel wosicz  mail  
31.10.2008 (17:22)  
Vidím to stejně jako Kubíček a Jaskólka, mělo by tam být "mezi Lipovou-Lázněmi". I když to zní divně, je to správně. Problém je jednoduše v tom, že ty lázně nejsou lipové, ale v Lipové :)
A co se týče Jesu (Jeseník/Frývaldov/Friewaldau), pokud by se dal vrátit bývalý název města, byl bych jednoznačně pro a nebyl bych sám. Bohužel vláda se tím asi zabývat nehodlá... Neříkám že by se musely vrátit všechny původní - počeštěné německé - názvy, jako Cukmantl, Šilperk apod. Jen ten Jeseník by to potřeboval jako sůl. Protože když někdo řekne, že byl v Jeseníkách na náměstí, nebo že Dlouhé Stráně jsou v Jeseníku, tak je opravdu hodně vedle.
registrovaný uživatel karosa  mail  
31.10.2008 (11:22)  
Aby se zde napříště zamezilo diskusím o pravopisu a jazykozpytu,doporučuji redakci a autorům podobných zpráv formulovat zprávy asi takto: ... mezi stanicemi Lipová-Lázně a Javorník ve Slezsku... . Tím bude celý problém velmi jednoduše vyřešen.
31.10.2008 (10:40)  
Přesně tak, pravdu má Kubíček. Obec se jmenuje Lipová-lázně (s malým "l"), viz http://mesta.obce.cz/zsu/vyhledat-8466.htm. Podle příručky Aleny Polívkové Naše místní jména a jak jich užívat se jméno skloňuje takto: do Lipové-lázní, k Lipové-lázním, vidím Lipovou-lázně, v Lipové-lázních, s Lipovou-lázněmi.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko