..: Pro lístek na vlak do potravin? V Říčanech už ano :..

Ilustrační obrázekŘíčany - Trochu nenápadně se v pondělí začala psát další kapitola úsporných opatření na českých kolejích. České dráhy totiž na říčanském nádraží spustily zkušební prodej jízdních dokladů v prodejně řetězce Pont. To sice znamená zrušení klasických pokladen, cestující se ale místo toho v méně frekventovaných místech dočkají většího pohodlí. Alespoň podle vedení ČD, které o pokračování projektu rozhodne podle výsledků říčanského experimentu.

Pokud se novinka osvědčí, hodlají ČD rozšířit prodej lístků i do dalších provozoven Pont. Zatím jich je po celé ČR zhruba 20, především ale na velkých nádražích. Další proto budou přibývat. Velmi frekventované Říčany přitom nebyly vybrány náhodou ani omylem, protože i když jsou jednou z nejoblíbenějších destinací v pražské příměstské dopravě, jen málokdo si tu lístky kupuje. Drtivá většina cestujících jezdí na předplatní jízdenky PID a pro zbytek bude prodej jízdenek zachován v prodejně.

"V Ticket Pont Centru zajistíme u jednoho prodejního místa nabídku jízdenek Českých drah podobně, jako by si je cestující kupoval přímo u dopravce. Otevřeno bude 365 dnů v roce od pěti ráno do devíti večer," popsal nový režim generální ředitel JLV Bohumír Bárta. Řečeno vzletnými slovy z tiskové zprávy, "Pont zároveň nabídne rychlé nákupy cestou na vlak, při nedostatku času nebo večer po zavírací době většiny obchodů." Síť prodejen Pont vlastní společnost Jídelní a lůžkové vozy, v níž mají České dráhy čtyřicetiprocentní podíl.

Zdroj: Lidovky.cz/ČTK, tisková zpráva ČD. Ilustrační foto: Staněk


Honza Beránek / JTB | 23.9.2008 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel city.elefant  mail  
12.05.2009 (15:41)  
takže asi tak:
cestující: "deset deka vlašáku, 4rohlíky a jízdenku praha hlavní nádraží obyčejnou" xD
registrovaný uživatel DJ 
27.09.2008 (23:29)  
Web: taky pravda, to mě nenapadlo... Každopádně jí ale mohl už při tom nástupu říct, že jízdenku nemá...
registrovaný uživatel Web 
27.09.2008 (19:46)  
DJ: A určitě chtěl jet bez jízdenky, proto taky nastoupil dveřmi kde stála průvodčí! :-))
registrovaný uživatel DJ 
27.09.2008 (16:28)  
K tomu "pisnému":

Jel jsem loni osobákem ze Sokolova do Tršnice. V Kynšperku nastoupil cestující (sám jsem ho neviděl, seděl v sousedním kupé), ještě nastupoval dveřmi, ve kterých stála průvodčí.
Při kontrole pak lakonicky řekl, že jízdenku nemá. Když mu průvodčí řekla, že to bude ta "velká" přirážka, že si o jízdenku neřekl, tak hned začal protestovat, že to je nespravedlivé, to že nejde, průvodčí mu zase řekla, že rozhodně nedobíhal, že jej viděla na nádraží už při příjezdu vlaku. Pohrozila mu, že může být také vyloučen z přepravy, ale ať si také uvědomí, že tím způsobí zpoždění.
Cestujcí se nedal a po dalším krátkém "rozhovoru" s průvodčí ta ženská rezignovala a (jak jsem pochopil) vydala jízdenku bez přirážky.
Když jsem pak v Tršnici vystupoval, kouknul jsem se, co je to za cestujícího, no jo, byl to příslušník jedné jisté menšiny...
registrovaný uživatel astray 
27.09.2008 (8:38)  
Pokud je cestování vlakem taková loterie, tak by jízdenky mely být k dostání na terminálech Sazky.
26.09.2008 (22:18)  
Je to sice fajn, ale už vidím cestujícího, čekajícího v PONTu, až si někdo před ním vsadí Sportku, koupí vhodnou velikost prezervativu, probere, co nového v Rytmu života ...
26.09.2008 (22:03)  
Kubíček : můžete prosím specifikovat co to je neoprávněně naúčtované pisné ? Mám dojem, že v kontextu této diskuse se za "neoprávněné" pisné považuje situace, kdy si cestující nemohl koupit jízdenku, protože u kasy byla fronta ... nebo prodavač v PONTu obsluhoval jiné zákazníky ...
25.09.2008 (21:49)  
MZ: Ale já nemluvil o pisném jako takovém, já mluvil o pisném aplikovaném neoprávněně, které ovšem musí kaštan složitě reklamovat. Takže buď budu nasr...j, že mě ČD obraly o tři pětky nebo budu pro změnu nasr...j, že jsem se musel s kýmsi dohadovat nebo psát stížnost. Tak jako tak, spokojeného zákazníka ochotného využít příště služeb vaší firmy tím nezískáte. Bohužel, často mu stejně nezbyde nic jiného, protože holt jiná možnost neexistuje. A nikdo tu tak není tlačen k aspoň elementárnímu zlepšování služeb, čímž se ocitáme v začarovaném kruhu české osobbní železniční dopravy.
25.09.2008 (20:01)  
Předpis KC1 - Předpis pro přepravu cestujících :

358. Výzvou k předložení jízdních dokladů dává průvodčí ještě možnost, aby se o jízdenku či doplatek přihlásil ten, kdo je z jakýchkoli důvodů nemůže předložit.
Po výzvě k předložení jízdních dokladů započne průvodčí s kontrolou. Pokud se cestující z obsazené stanice přihlásí o vystavení jízdenky do doby než bude opětovně vyzván, bude průvodčí k jízdnému účtovat pouze manipulační přirážku dle SPPO. Pokud bude nutno cestujícího opětovně vyzvat při přímém osobním jednání, bude k jízdnému připočítávat přirážku k jízdnému dle SPPO.
Při nástupu cestujícího v neobsazené stanici se manipulační přirážka při prvním odbavení neúčtuje, pokud se cestující přihlásí o vystavení jízdenky nejpozději v okamžiku, kdy bude vyzván k předložení jízdenky při přímém osobním jednání. V ostatních případech se účtuje přirážka k jízdnému dle SPPO.
Přirážku k jízdnému dle SPPO připočítá průvodčí i v případě, že se cestující hlásí o vystavení jízdenky, ale nechce nebo nemůže zaplatit v hotovosti; v tomto případě cestujícího vyloučí z přepravy v nejbližší stanici dle SPPO.

*****
Bohužel výčet situací, kdy se manipulační přirážka (pisné) nevybírá je poměrně rozsáhlý a tato část není uceleně uspořádána a navíc mohou být "místní špecifiká" jako například návaznost na šalinkartu v rámci "tarifního svazu (IDS)" tak sem ten výčet nemohu umístit, mimo jiné proto, že je třeba znát kontext s jinými ustanoveními KC1, SPPO atd. Takže případy, kdy někdo byl odbaven bez "pisného" z obsazené stanice nelze generalizovat, ale je třeba vždy takovouto situaci posuzovat individuálně, v kontextu s okolnostmi, jež nemusí být cestujícímu vůbec známy.
registrovaný uživatel MIGOŠ 
25.09.2008 (19:36)  
Už vidím ty důchodce z nejbližšího okolí, jak dělajou v nákupy Pontech mega:
"Tak a ještě tu mám ty sušenky..." "Hergot, babo, za 4 minuty mi to jede!" "Ale mladíku, šak vám nohy ještě slouží, co vy si na starou bábu vezmete" ...ukončete nástup, vlak je připraven k odjezdu.
  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko