..: OKD - Doprava koupila Viamont Cargo :..

Ilustrační obrázekOstrava - Společnost OKD Doprava, a.s., druhý největší provozovatel nákladní dopravy v České republice, dále posiluje svou pozici na železnici. Nástupnická firma někdejší dopravní divize ostravsko-karvinského uhelného revíru, v současnosti vlastněna finanční skupinou New World Resources, totiž počátkem srpna podepsala smlouvu o akvizici dalšího významného železničního dopravce: Viamont Cargo. Ta na českém trhu působí od roku 2007 jako samostatná jednotka skupiny Viamont jako stavební firma a provozovatel vnitrostátní i mezinárodní nákladní dopravy. Odkoupením společnosti Viamont Cargo a veškerých jejich aktivit se tak OKD Doprava zase o krok přibližuje největšímu nákladnímu dopravci v zemi, společnosti ČD Cargo; jen v roce 2006 dosáhl objem nákladní dopravy společnosti Viamont 1,5 milionu tun. Kromě komerční železniční dopravy převezme OKD-D v rámci aktuálního kontraktu i provoz vleček skupiny Viamont.

„Rozvoj železniční nákladní dopravy považujeme za jednu ze strategických aktivit, které se hodláme věnovat, a možnost akvizice Viamontu Cargo velmi vítáme,“ komentoval podpis smlouvy Attila Boros, generální ředitel společnosti OKD Doprava. „Viamont Cargo považujeme za klíčovou akvizici v rámci rozšiřování našich aktivit v nákladní dopravě," dodává. V prodeji své cargo divize přitom vidí jasné výhody i skupina Viamont: podle předsedy představenstva české pobočky Luďka Pelešky tento převod umožní Viamontu lépe se soustředit na aktivity související se stavební činností - tedy původní zaměření firmy Viamont, a.s. od jejího vstupu na český trh v roce 1992. Do konce letošního roku si však budeme muset ještě počkat na stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který bude zkoumat koreknost celé této syntézy.

Spojení firem OKD Doprava a Viamont Cargo významně rozšíří počet obsluhovaných destinací v nákladní železniční dopravě. Vedení OKD v čele s finančníkem Zdeňkem Bakalou si od toho slibuje lepší pozici na trhu, který v současnosti v Česku prakticky ovládá ČD Cargo. To se od mateřského holdingu Českých drah oddělilo v prosinci loňského roku a v současné době patří mezi největší evropské cargo dopravce s ročním objemem přesahujícím 90 milionů tun zboží.

Zdroj: Patria Finance, Finanční noviny, Viamont Cargo; Hospodářské noviny


Eisenbahner | 19.8.2008 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nákladní doprava

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
19.08.2008 (14:00)  
Tady nejde o to, že to přebere Cargu. Ale jak. Cargo ještě furt patří státu a to znamená, že jestli mu někdo odehrává zakázky ke konkurenci, tak mě to štve, protože to zacvakáme my, danoví poplatníci. Jestli mu ty zakazky soukromník přebere v konkurenčnim boji, tak to ještě jde. Ale i tak by se Cargo mělo víc snažit.
registrovaný uživatel waszyn 
19.08.2008 (13:12)  
A jak to asi pan ministr dela?
Normalni clovek by mel byt rad, ze to jede po kolejich a smradi nam tady o par kamionu min a presto se tady najde inteligent, kteremu vadi, ze to nejede s cargem..
Zkus se zeptat v nejake velke firme, co prepravuje zbozi, ktere se da i vlakem, kolik nabidek rocne dostava od carga a kolik od konkurence...
19.08.2008 (13:05)  
ČD Cargo pomalinku a jistě opouští bojiště.V noci na dnešek jelo po 260 (Brno-Č.Třebová)mimo osobní vozby:
Cargo ČD 4 náklady
OKD také 4 náklady
Unipetrol 3 náklady
Tak to dopadá,když dnešní ministr dopravy založí firmu,potom se ji na oko zřekne a přihrává zátěž soukromníkům.
19.08.2008 (11:28)  
Nevíte, jakej měli ty společnosti lokomotivy ? Myslím i s počty kusů, ne jenom typy. Mám pocit, že elektrický loko by se dali na prstech jedné ruky spočítat.
registrovaný uživatel waszyn 
19.08.2008 (10:13)  
to pendožabák:
to je naopak jedna z nejhorších věcí, které českou železnici mohou potkat.
19.08.2008 (9:52)  
Tož já už jenom čekám kdy do toho praští ČD Cargo a ŽSSK Cargo - to bude svatba. :DDD
19.08.2008 (9:34)  
Trošku (víc) mi tu chybí údaje o podílech na trhu (ČD Cargo x%, OKD y%, Viamont z%), ale jinak dobrej článek ;)
Edit:
Ty podíly jsou: ČD Cargo 95%, OKD-Doprava 2,24%, Viamont 1,29%, Unipetrol 1,19%.
Zdroj: ŽelPage - Podíl železnice na přepravě zboží v ČR patří k nejvyšším v Evropě
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko