..: SMS jízdenky budou možná platit i ve vlaku :..

Ilustrační obrázekPraha - Lidé, využívající osobní vlaky integrované do PID pro svou cestu po hlavním městě České republiky Praze, se možná dočkají další nabídky zpříjemňující jejich cestování. České dráhy jim totiž chtějí umožnit použití SMS jízdenky, která již v současné době platí pro metro, tramvaje a autobusy. Podle tiskového mluvčího ČD Ondřeje Kubaly padne konečné rozhodnutí o připojení se do tohoto projektu v prvním čtvrtletí letošního roku. Od kdy by pak upravený systém plně fungoval, není jasné. "Střílel bych od boku, zatím jsme se nerozhodli, jestli do toho vůbec půjdeme nebo ne," řekl Kubala.

"Zájem ze strany Českých drah nás těší," prohlásil ředitel marketingu DPP Jan Svoboda. Jedním z problémů, který by mohl celý projekt ohrozit, je ověřování pravosti SMS průvodčím při kontrole jízdenek. "Čety musí mít možnost ověřit si platnost jízdenky přes SMS, a na to nejsou standardně vybaveny," upozornil Kubala. Varianta, kdy by pověřený zaměstnanec drah vyťukal kód z elektronické jízdenky do služebního mobilního telefonu a čekal na jeho zpětné ověření, je sice technicky proveditelná, ale podle Kubaly příliš zdlouhavá. V případě úspěšnosti tohoto projektu nevyloučilo generální ředitelství Českých drah ani rozšíření SMS jízdenek na další spoje jedoucí mimo území Prahy. Tato služba by pak měla doplňovat již odzkoušené telefonní jízdenky prodávané pod obchodní značkou TeleTiket.

Služba SMS jízdenek funguje v Praze již od poloviny loňského listopadu. Cestující si ji mohou zakoupit tak, že odešlou SMS ve tvaru DPT na číslo 902 06 26. Klientovi chvíli na to přijde potvrzující SMS s číselným kódem pro revizory. Cena činí 26 Kč. Zákazník pak může služby pražské hromadné dopravy využívat až 90 minut od jejího doručení.

Využili byste službu SMS jízdenky pro cestu vlakem? Odpovězte v naší anketě.

Zdroj: Idnes.cz, DPP


Samir Lepara | 12.1.2008 (12:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu ČR Praha


  1 2 3 4 5 ... 9      Zpráv na stránku:   
14.01.2008 (16:27)  
To je zase diskuze. Dopravní podnik nabídne celkem užitečnou službu, kterou by ČD samy nebyly schopny nabídnout asi nikdy, protože ... (následuje milión důvodů). Ale tady se to lidem nezamlouvá, protože mobil je na telefonování a jízdenka se dá koupit u řidiče. :-/
registrovaný uživatel Jabkin  mail  
14.01.2008 (14:58)  
BTW: Přestože tahám mobil stále s sebou, není někdy nad to, když jej vypnu a nikdo mě nemůže rušit. Ale to už by zase byly filozofické úvahy co je kdy lepší.
registrovaný uživatel Jabkin  mail  
14.01.2008 (14:52)  
M: Nechci se tady hádat. 19.století možná v něčem bylo fajn, v něčem je lepší 21. SMS jízdenka je dobrá věc a rozhodně ji nijak neodsuzuju, vidím v ní naopak zvýhodnění a budoucnost. Jsem člověk současnosti, mám mobil, PC, notebook a když si před pár lety šlo přes mobil zaplatit pití z automatu, tak jsem i toto občas využil. Kéž by šlo využít více služeb takto jednoduše.
Foxx: Pravda, některé názory jsou dost filozofické. O využití mobilu nejen pro volání se před pár lety mohlo akorát zdát a takhle to je se vším.
registrovaný uživatel Foxx  mail  
14.01.2008 (14:38)  
Jabkin,M: Nějak se vám pánové ta debata zvrhla na filosofické téma dnešní člověk a nástrahy moderní techniky.

BTW:Tvrzení že je telefon na telefonování je už dneska pomalu pasé. Pro mě je telefon, mimo hovorů, sklovníkem, kapesní konzolí, navigací, knihou, MP3 přehravačem a bůh ví čím ještě. :-)
registrovaný uživatel M 
14.01.2008 (14:38)  
Problem je, ze hloupe okecavas to, co vsem ostatnim (no vsem asi ne - jiste jsou lide, kteri to prave kouzlo 19.stoleti spatruji v lepence a klestickach) prijde jako dobrej napad a absolutne nechapu, co se ted snazis dokazat...

Pokud si mobilem muzu koupit jizdenky, tak super - nemusim tahat drobny a nemam po kapsach papirky. Vsechny moje tuzby jsou uspokojeny, zadne dalsi naklady s tim nemam, nektere usetrim.
Kdyz pujde jizdenkama telefonovat, tak treba po kapsach budu rad nosit papirky a nebudu se tahat s mobilem. Zatim to ale nejde...

Prijdes mi, ze chces obhajit tahani dvojcete na rameni, jakozto ten nejlepsi zpusob poslouchani muziky, protoze clovek zaroven i posiluje, zatimco, kdyz si vezme mp3 prehravac s rozmery 2x2 cm, tak je sam proti sobe...
registrovaný uživatel Jabkin  mail  
14.01.2008 (14:05)  
M: To by jsme zase mohli vést věčné spory co je kdy a jak výhodnější. V dnešní době můžu téměř všechno objednat řídit přes Internet (i válku) a nemusím vůbec vytrčit paty z domu. Pokud jde o mobilní telefony, jsou určeny především k telefonování a ne k tomu,abych si přes ně kupoval SMS jízdenky. V obchodě si můžu koupit i něco jiného něž jen rohlík, ale i jízdenek je spousta kombinací (předplatní, přestupní, nepřestupní, jednodenní...). Hm a co když budu jako malé dítě, které chce jen a pouze rohlík s mákem a 10 km kolem mne nic takového nebude, nebudu mít net a ani mobil? Vezmu drobné, půjdu pěšky a nebo použiji nějakou dopravu když bude k dispozici dle jejich podmínek...
registrovaný uživatel M 
14.01.2008 (11:31)  
Hele a tobe mobil cinka? Dovolas se mincemi nekam?:)

Jinak v tom obchode si muzes koupit na jidlo i neco jineho - "jine jizdenky" ale nejsou
registrovaný uživatel Jabkin  mail  
14.01.2008 (6:45)  
Pěkné názory v diskuzi. K tomu lenošství, přestože to nebylo myšleno vážně - nést mince někomu vadí a tahnout se s mobilem bere každý jako samozřejmost ačkoliv to vyjde hmotnostně téměř na stejno. Pokud jde o hledání automatu,je to jako když budu chtít jen a pouze rohlíky a v obchodě pře ulici nebudou, tak buď budu o hladu nebo budu muset hledat prodejnu kde rohlíky mají. K té akceptaci bankovek a platebních karet automaty, jistě by to byla výhoda, některá evropská města ji mají, ale už vidím jak každý řve, že to nebere bankovky 1000 atd. Bezhotovostní žití je fajn, ale platit kartou lze jen tam kde se to obchodníkovi vyplatí a zaplatí. Těžko vám přijmou kartu v horské hospůdce, kam přijde pět turistů za rok jen na jedno.
registrovaný uživatel milan 
13.01.2008 (23:26)  
Dobrá, beru, přesvědčili jste mě.
A na kolik to vyjde DPP má teda někdo představu?
registrovaný uživatel M 
13.01.2008 (23:22)  
milan - jo, presne stejnej problem mam taky:-) Nicmene, to, co napsal babilon je urcite pravda taky. A i kdyby ne, tak je to proste vyjiti vstric cestujicim
  1 2 3 4 5 ... 9      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko