..: Oživeno: Začíná rozsáhlá stávka v Maďarsku :..

Ilustrační obrázekMaďarsko - Po téměř kompletní paralýze vlakových spojů v Německu postihne podobný vývoj tento týden i Maďarsko. Odborová sdružení v zemi vyzývají své členy ke stávce, která podle nejnovějších informací začne ve středu, 21. listopadu v 6.00 a potrvá v průběhu celého dopoledne. V uvedenou dobu do zaměstnání nenastoupí pracovníci železnice, autobusové dopravy, ale ani učitelé a pracovníci ve zdravotnictví.

Tímto krokem odborová hnutí v Maďarsku vyjadřují nesouhlas s připravovanými reformami ve zdravotnictví a důchodovém systému, ale také s chystanými škrty v železniční dopravě. Ministerstvo hospodářství a dopravy chce totiž společně s MÁV (H-START) zrušit celkem 38 regionálních tratí, na nichž je provozování osobní dopravy ztrátové. Ani jedna strana ovšem nevylučuje možnost provozování těchto spojů jinými dopravci. Jako další alternativa se uvádí dotování provozu na zmíněných tratích z vlastních zdrojů krajů nebo obcí.

Stávka na železnici zasáhne i do pravidelné vlakové dopravy v ČR a na Slovensku: jedná se hlavně o spoje EC 174, EC 170 Hungaria a EC 278 Jaroslav Hašek.

Doplněno 20. 11. 2007, 23.30: Podle nejnovějších zpráv nedošla jednání mezi vládou a odboráři k oboustranně přijatelnému výsledku, a tak by se cestující měli připravit na výrazná omezení způsobená zastavením vlakové dopravy v Maďarsku.

Zdroj: Híradó, Népszava, HirTV


Mr.IC Poslat mail autorovi | 20.11.2007 (23:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Maďarsko


  1 ... 4 5 6 7 8 9      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Tom  mail  
21.11.2007 (15:27)  
Proč nadáváte jen do maďarských železničářů??...ti stávkující učitelé,autobusáci a zdravotníci vás ne.erou že...Když tak pořád všichni nadáváte na železnici a vychvalujete autobusouvou konkurenci, tak proč vůbec jezdíte vlakem??Se vám divím, že se vám chce psát i ty příspěvky...Já vím, většina lidí jsoui tady asi studovaní ekonomové, co znají veškerou teorii z učebnic, jak by to mělo vypadat a co kde by se mělo zrušit,ale ono je to hezké, když na to mají doplatit jen pracující lidé...Ti, kteří o tom rozhodují mají o sebe postaráno...
registrovaný uživatel M 
21.11.2007 (15:12)  
pekari, zeleznicari v Madarsku maji duvod ke stavce? A jakej to je duvod? Je to prvni cast tehle vety? Ministerstvo hospodářství a dopravy chce totiž společně s MÁV (H-START) zrušit celkem 38 regionálních tratí, na nichž je provozování osobní dopravy ztrátové. Ja bych totiz dost doporucil precist si to souveti cele... Jestli je tohle duvod, proc stavkovat, tak nechapu, proc treba piloti CSA nestavkuji za pravidelne letecke spojeni Brna a Olomouce. Asi nejsou tak....... organizovani...

Jestli jde o skrty v socialnim systemu (i kdyz nechapu, proc v tomto pripade nejde o generalni stavku, protoze socialni system prece musi skodit vsem), tak pokud madarske modre mozky nabidnou alternativu kterak zachovat stavajici miru statnich vydaju a nezvysovat danove zatizeni, tak jim mohu "zprostredkovane" slibit, ze jejich fantastickeho napadu se okamzite chytne cela Evropa.
Natahovat rucku a plactive rikat dej, state, dej umi kazdej. Jestli ale stat da jednomu vic, tak zakonite umi nekomu jinemu (nebo vsem) neco ubrat...
registrovaný uživatel Vampir  mail  
21.11.2007 (14:51)  
Mira:tak mi řekni co si myslíš o tom,když byla kvalifikace na EURO 08 s německem a DB zrovna stávkovali,fanoušci měli koupené jízdenky a neměli zajištěný náhradní převoz a museli si za svý pronajmout autobus?Jinak jak mluvíte o tom kapitalismu jako o póvlu mě to příjde jak,když to říkají ti co za minulýho režimu udávali SzKT: hlavně ti co tím jezdí a čmáralové kterým není cizý počmárat city elefant a jsem strachy bez sebe kdy uvidím počmárané Bmz a ti co s ní nejezdí jsou pro ni nej?
registrovaný uživatel Bovlk 
21.11.2007 (14:32)  
Pekař: Nemyslím, že je kapitalismus utopie, ale položím jinou otázku. Co teda NENÍ utopie?
registrovaný uživatel waszyn 
21.11.2007 (14:29)  
To si ti stavkujici neuvedomuji, ze jen par madarskych falbru a stechu se po jejicg zadech vyskrabe ke korytum, nepatrne se sice zvysi platy, ale neumerne tomuto zvyseni se zvysi produktivita, par set lidi se vyhaze, par zakazniku odejde, a vsichni budou jistojiste spokojeni??
Jinak ja si nedovedu predstavit, ze kdyz se mi nebude libit v praci, ze bych se takovymto zpusobem "zviditelnoval", tim, ze clovek nepracuje, kdy ma a jak ma, podle me dava naprosto najevo jsou loajalitu k zamestnanci a firme, a pri nejblizsi prilezitosti by mel byt zakonite "odmenen" ;))) Osobne si nedovedu predstavit jak bych s takovym zamestnancem mohl dale spolupracovat a spolehat, ze plni sve ukoly zodpovedne...
registrovaný uživatel pekař 
21.11.2007 (14:23)  
babilon: Vám asi zatajili, že kapitalismus je utopie, že?:)))
21.11.2007 (14:09)  
mira: Chcete snad říct ("nemají nárok na zvyšování mezd"), že mzdu si má určovat zaměstnanec sám? Pokud nejsem spokojený a šéf mi nechce přidat, tak jdu jinam. Stávka není nic jiného než vydírání.
21.11.2007 (13:35)  
Já žasnu, jak se tu celou dobu jako jediná alternativa stávkujícímu drážnímu dopravci uvádějí silniční a letečtí dopravci. Zapomíná se přitom na hlavní problém - chybějící opravdovou konkurenci na železnici, srovnání podmínek jednotlivým druhům dopravy a podobně. Pokud by toho bylo dosaženo, pak by si mohli klidně zaměstnanci jednoho podniku stávkovat, aniž by to mělo záporný dopad na životní prostředí, a totéž by platilo i o běžném provozu. Zároveň by přestala platit modla "levné" silnice...
registrovaný uživatel pekař 
21.11.2007 (13:22)  
M: nečetl jsem debatu, ale železničáři v Maďarsku důvod ke stávce maji.
registrovaný uživatel dohlib 
21.11.2007 (13:01)  
Jen tak k zamyšlení...téměř vždy vyprovokují stávku odbory, zatím jsem se nesetkal s případem, kdy by jednotlivec či skupina neorganizovaná a "vykořisťovaná" dala podnět ke stávce. Dobře živené odbory jsou motorem stávky, řeknou stávkujte, budete mít více a budete se mít lépe a už neřeknou, že když Vy, tak i my (protože z vyšších platů=vyšší dávky na odbory).
  1 ... 4 5 6 7 8 9      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko