..: Železničáři ve Francii vyhlásili stávku :..

Ilustrační obrázekFrancie - V úterý ve 20:00 vyhlásili francouzští železničáři ve veřejné dopravě časově neomezenou stávku. Poté se k nim přidali zaměstnanci státních plynáren a sektoru energetiky, dnes zaměstnanci pařížského metra a autobusoví dopravci. Vlaků, kterých se stávka nedotkla, je málo. Například společnost Eurostar ujistila, že její stěžejní linka Lonýn St. Pancras do Paříže omezena nebude. Ze 700 vlaků TGV je v provozu pouze 90, metro v Paříži "ve většině případů" také jezdit nebude.

Stávka se vede proti penzijní reformě, kterou plánuje francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Podle průzkumů však lidé se stávkou převážně nesouhlasí. Omezení pařížského metra jim způsobuje velké problémy a mnoho z nich se jen obtížně dostane do práce. Další vývoj stávky bude zřejmě v rukou francouzského premiéra. Od 20. listopadu budou stávkovat i učitelé a státní úředníci.

zdroj: BBC


Jik | 14.11.2007 (8:57)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Francie


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel mira 
14.11.2007 (22:37)  
M: Jenže ono jaksi nejde hodit všechny do jednoho pytle a říct že půjdou do důchodu v 65 a více. Ten kdo chodí do práce jenom přes den, sedí v teple kanceláře, má o víkendech volno , nemá až tak velkou zodpovědnost,atd samozřejmě vydrží pracovat déle než ten co pracuje v noci, má neparvidelné směny, často zažívá stres, pracuje v hluku atd.
registrovaný uživatel M 
14.11.2007 (22:23)  
Ted mne napadlo to prave heslo:-))

A komu tim prospejete, co?
registrovaný uživatel M 
14.11.2007 (22:11)  
masinka
1. Nepochopil jsem to s tou rychlosti. Snad se do duchodu nechodi za odslouzene kilometry...
2. Byt na urade prace, i kdyz by clovek pracovat chtel je neprijemne, az skoro ponizujici. Chapu to, vim, o cem je rec. Opravdu...
3. Nicmene, mate navrh, jak tomu lze predejit? Ano, lide, co pracovali tvrde (a ted nebudu polemizovat, zda-li zrovna trojvudce je tvrda prace) treba i mohou jit do duchodu predcasne. Je ale potreba rict, ze pracujici budou vydlavat i na ne a cim nizsi dane budou, tim tihle (i regulerne do duchodu odejiti) duchodci budou mit nizsi duchod. Je to proste uzavreny system, zadne dalsi penize na duchody se v nem neobjevi
4. Populistickym ukazovani co vsechno maji poslanci bych se nezatezoval. Proste ten ma vilu za 10 a ja mam 3+1 v panelaku. Jestli se tim budu trapit, tak budu mit spatny zivot. A verte neverte, ac se to nezda, tak ty vyhody poslancu jsou v tom statnim rozpoctu celkem kapka v mori
5. Mejstrika nemam rad, protoze je magor "do" komunismu, ale prejmenovani toho svatku nema s delniky co delat. Jen si chlapec mysli, ze je to komunisticky svatek...

Proste je to tak - pokud si pet roku pujcuju na jidlo a neplatim za nej, tak jednoho dne nutne prijde den, kdy "prodavaci jidla" reknou uz ti na dluh nedam. A neexistuje zadna jina moznost, nez proste jist min. Tak to proste je. Ano, i mne by se naramne libilo, kdybych mohl zrat a zrat a zrat a nemusel za to platit, ale tahle moznost uz bohuzel neni. Takze, omlouvam se, nechapu, cemu drzite palce - tomu, ze se nekdo i nadale bude prejidat za cizi penize?
registrovaný uživatel Foxx  mail  
14.11.2007 (21:36)  
Georgo: Klíííd :-) To ... "V tvém systému chybí zdanění lidí s moc vysokejma příjmama kteří si to určitě nezasloužej" bylo myšleno samozřejmě ironicky.
Mašinka, Vousáč: Možná kdyby francouzský sociální systém nebyl z minulosti tak neuvěřitelně přebujelý, na čemž mají samozřejmě odbory svou nehynoucí zásluhu, nemuselo by se dnes škrtat... A spousty zaměstnanců to už i v této zemi stávkám zaslíbené pochopilo. Jsou to hlavne ti kteří si nemohou brát jako rukojmí běžné lidi, protože když má továrna moc vysoké náklady na výrobu, zavře se ... U MHD, drah nebo třeba i komunálních služeb, to bohužel nejde...
registrovaný uživatel mašinka  mail  
14.11.2007 (20:51)  
Právo na stávku lze změnou ústavy zrušit, stejně snadno jako Mejstříkův návrh, aby se Svátek práce přejmenoval na Svátek jara. Svátek práce mocným příliš připomíná dělníky a to je přece věčně nespokojená pakáž. Pro někoho je slovo odbory stejně hrůzné jako slovo Al Kaida.
14.11.2007 (20:48)  
Georgo: Jedinou politikou kterou ČD mají, je za pomoci státu zlikvidovat ty co se je snaží ohrozit, tedy konkurenci.
14.11.2007 (20:41)  
mira:
ak má zamestnávateľ dôvod mu toľko platiť, tak nech má v pohode aj 5 mega. A ak sú problémom štátne podniky (akože sú), tak holt jedine privatizovať - súkromný vlastník si to vždy postráži lepšie ako štát, ktorý je už zo svojej prirodzenosti mimoriadne neschopným hospodárom. Ale keď tu zaznie slovo "privatizácia", tak sa zase naježia odborári.

Francúzsky systém v súčasnom stave je neudržateľný. Niektoré profesie sú holt trochu privilegované, keďže do nich tečú "štátne" peniaze, t.j. peniaze, ktoré sa vezmú niekomu inému - ľuďom a súkromným firmám na daniach. Pravda, stále to nie je taká zhovadilosť ako systém financovania farmárov, kde sa 43 % rozpočtu EU nalieva do nejakých 6 % populácie len preto, aby mohli držať vysoké ceny, dostávať priame platby a ešte sa sťažovať, ale holt je čas zabudnúť na socialistický sen štátneho zamestnanca.

mašinka: rozhodne nikomu nezávidím popisovaný osud, ale toto nie je vec, ktorá by sa systémovo dala riešiť podobným vydieraním. Je to skôr o stratégii personálnej politiky spoločnosti, ktorá je bohužiaľ u ČD prakticky nulová.
registrovaný uživatel mašinka  mail  
14.11.2007 (20:39)  
Nám Kalousek chce sebrat režijky a on jako poslanec má dopravu zdarma včetně vnitrostátních letů a ještě 23000Kč na úhradu dopravy. Francouzští poslanci to mají obdobné a za své výhody bojují a rozšiřují si je. A dopraváci také bojují a nelze se jim divit. Já jim držím palce. Nikdo jim výhody nedal, ale tvrdě si je vybojovali a německý fíra má polovinu toho co Francouz a tak mu také došla trpělivost.
registrovaný uživatel mašinka  mail  
14.11.2007 (20:27)  
M: Dovolím si zareagovat. Jsem strojvůdce v.v. z vlaků IC. Vzhledem k rychlosti francouzský kolega najezdí do 50 let totéž co já do 62 let, ale já do 62 nejezdil. V 58 jsem skončil na ÚP. Po roce marného hledání jsem šel do předčasného důchodu. Jako já nás skončily stovky. Za posledních 10 let žádný fíra ČD do důchodu nedojezdil. Této situaci chtějí předejít a i proto stávkují.
registrovaný uživatel mira 
14.11.2007 (20:10)  
Aha a když má někdo příjem 0.5 mega a víc tak je to OK? A hlavně ředitelé a náměstci státních podniků.
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko