..: Z českých vlaků zmizí kuřácká kupé :..

Ilustrační obrázekPraha - Kuřáci cestující vlakem přijdou od nového GVD o možnost vychutnat si svou cigaretu během cesty vlakem. Doposud jsou na některých rychlících řazeny vozy s kuřáckými kupé, případně oddíly. To se v prosinci změní. Již v září zmizí kuřácké vozy z vlaků na trasách do Německa a Rakouska. Tamní dopravci zavádí kompetně nekuřácké vlaky asi rok poté, co vyhnaly kuřáky z jídelních vozů. Na nekuřácké vlaky se podle průzkumů těší celých 93 procent tamních cestujících.

Zákaz kouření potěší nejen velké množství cestujících, ale i zaměstnance drah, kteří se starají o údržbu vozů. „V kuřáckých oddílech bývá daleko větší nepořádek, mnohem častěji se musí měnit propálené potahy, což zvyšuje náklady na údržbu,“ připomíná vrchní přednosta pražského depa Václav Sosna.

Silní kuřáci již dnes vyhledávají místa, kde lze zakouřit, ať už legálně či nelegálně. Jejich častým útočištěm jsou toalety. I při přistižení hrozí přestupcům zákazu jen symbolická stokorunová pokuta. Například v Itálii jsou postihy daleko tvrdší. Zapálí-li si cestující v přítomnosti těhotné ženy, hrozí mu pokuta až 550 eur, tedy asi 15 tisíc korun.

Kouření na českých železnicích:

  • V 19. století se kouřením ve vlacích nikdo nezabýval, kdo kde chtěl, zakouřil si.
  • Koncem století vznikla zvláštní "dámská" nekuřácká kupé
  • Po 1. světové válce byla asi třetina kupé nekuřácká, jejich počet postupně rostl
  • V 90. letech kuřácká kupé ve vybraných rychlících
  • Od GVD 2007/08 budou všechny vlaky kompletně nekuřácké

Zdroj: MF Dnes

Co si o nekuřáckých vlacích myslíte Vy? Zúčastněte se naší ankety.


tony | 19.8.2007 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel pekař 
19.08.2007 (21:06)  
Stejně...Baník mistr ligy , o tom žádná...
19.08.2007 (21:00)  
1. smrad kouření na záchodě? v některých případech by byl možná lepší než ten jiný..nedávno v pendolínu na WC byl smrad až oči ščipaly.... a to prý je ten nejčistší vlak...

2. tomu prohlášení ČD o zákazu koučení moc nerozumím..už dlouho jsem nepotkal žádný vlak, který by měl kromě zahraničních nějaké české vozy, kde by se mohlo kouřit...
Kdyby se o tom zákazu nepsalo, možná by si ani nikdo nevšiml, že už ČD nemají žádný kuřácký vůz.... ale holt propaganda musí být za každou cenu...

3. Venca Burgán: vlastně tam může jít taky o kouření, a na které se zákaz nevztahuje, že? a těch 5 bab poskytují ČD, anebo to je z vlastních zdrojů?
19.08.2007 (20:31)  
milos: tady nikdo nikoho nevychovává... to, že něco takového zakazuje provozovatel nečeho, jedno čeho, je výrazem jeho vlastní vůle. Asi jako kdyby sis otevřel třeba obchod s parfumerií a lidé po tobě chtěli, aby se tam dalo kouřit... jako, mluvíme o tom, že majitel vagónů se rozhodl, že se v nich nebude kouřit. Šmitec.
19.08.2007 (20:15)  
qwix,milos: Hluboce se vám omlouvám za to, že svým nekouřením nepodporuji naší ekonomiku a tím vlastně odírám i vaší kapsu. Fakt sorry.
Rozdíl mezi mojí hrubou a čistou mzdou byl minulý měsíc cca 10 000,- Kč (takže si spočítejte páni ekonomové moje zdanění), ale i tak co je to proti vašemu koníčku, že?
19.08.2007 (19:29)  
milos: Ježkovy voči, ty si snad myslíš, že tím zákazem chtějí ČD někoho vychovávat? Připadá ti, že zákaz požití alkoholu před a během řízení je také pro výchovu národa? Já tento zákaz jen uvítám, i když pravda je, že jsem si kuřáckých kupé dlouho na žádném R nevšiml.
registrovaný uživatel milos  mail  
19.08.2007 (19:15)  
PZ: v kurackem vagonu zarazenem na konci vlaku vam urcite nebudeme smrdet pod nos. pokud si tam pro to sami neprijdete...
registrovaný uživatel milos  mail  
19.08.2007 (19:10)  
no hlavne ze je vecirek....!!! :- )))

vzdyt me je to jedno, ja stejne chodim kourit ve stanici ven a schovavam se za naraznik za posledni vagon...:- )) ale tady jde o princip a o vychovavani spolecnosti prikazy a zakazy misto vychovy k prirozene ohleduplnosti...

jdu na pivko a dlouhej doutnik, vecer se budu tesit... :- ))
19.08.2007 (18:44)  
sunfreedom: "Asi jde o základní pochopení výrazu ekonomika..."

Cožpak neznáš novou Philip Morrisovu ekonomickou školu?
19.08.2007 (18:19)  
"kdyby si ted naraz lidi prestali kupovat cigarety, tak ekonomuka razem krachne!".

Asi jde o základní pochopení výrazu ekonomika, ale popojedem :-). Je pravdou, že kdyby ze dne na den všichni kuřáci přestali kouřit, tak v krátkodobém hledisku to bude pro státní rozpočet znamenat problémy, neboť se jedná o větší částku peněz. Nicméně v dlouhodobé perspektivě na tom tato země jenm vydělá, neboť poměr daně z cigaret x náklady na léčení kuřáků jsou tak nevyrovnáné, až hrůza. Takže, jestli chtějí kuřáci vyhrožovat tímhle, tak jen směle do toho. Rozpočet sice bude pár let ochuzen o dávky z daní, ale těch peněz co se ušetří za léčení všech, nejen aktivních kuřáků... a navíc bude naše země hrozně IN. Takže, já hlasuju PRO :-).

(a navíc, peníze se najdou jinde - kdo by nepůjčil zemi, kde nikdo nekouří a tím pádem umírá méně lidí?)
registrovaný uživatel SergeS 
19.08.2007 (17:38)  
Jeste o autobusach a pauzach - no nevim nevim , dela se to jen u busu kde neni WC aby si ty lidi mohli udelat svoji potrebu :-D a dyz tam WC je tak nestavi ...
  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko