..: Některým vozům stále chybí blokování dveří :..

Ilustrační obrázekOlomouc - Ani více než rok po smrti teprve pětiletého chlapce Matěje Chrásteckého z Olomouce, který vloni vypadl z jedoucího vlaku, nejsou některé vozy vybaveny blokováním dveří.

Důvodem absence tohoto zařízení na některých vozech je nedostatek financí. Reportéři MF DNES rok po tragické události testovali zabezpečení dveří u vybraných spojů na Olomoucku. Ve stejném typu vlaku, ze kterého Matěj vypadl, se nic nezměnilo. Případnému otevření dveří nic nebrání. Redaktoři jeli celkem ve čtyřech vlacích, v žádném z nich nebyly dveře ve vozích blokovány, jeden motorový vůz jel dokonce s dveřmi otevřenými. „Není možné, abychom zajistili ve všech vozech výměnu dveří. Postupně to provádíme, ale jsou to obrovské náklady. Těch vozů jsou tisíce,“ prohlásil manažer komunikace Českých drah Radek Joklík.

Podle přepravních podmínek nesmějí cestující během jízdy otevírat dveře. Po půl hodině cesty přesto zahlédli reportéři dva pasažéry, kteří si během cesty větrali tak, že otevřeli dveře. „Někdy se stává, že se dveře během jízdy otevřou samy, třeba při prudké zatáčce. To je tím, jak nastupující lidi za sebou špatně zavřou,“ prozradila své zkušenosti nejmenovaná cestující. Podobně hovoří i Ondřej Martínek z Ostravy, který cestuje vlakem každý týden. „Už několikrát jsem viděl, že se vlak rozjel s otevřenými dveřmi,“ vypráví Ondřej Martínek z Ostravy.

Příběh Matěje Chrásteckého

Pětiletému Matěji Chrásteckému se stal osudným osobní vlak 3727, kterým cestoval se svou matkou a sestrou do Olomouce. Mezi Štěpánovem a Olomoucí se ztratil, když sám odešel na toaletu. Když nebyla rozsáhlá pátrací akce úspěšná, začala policie šetřit, zda se nestal blonďatý chlapec s náušnicí obětí trestného činu. Po týdnu hledání našli policisté tělo Matěje u koridorové trati nedaleko obce Střeň, kde vypadl z vlaku. Vůz, ze kterého vypadl, neměl dveře zajištěné proti otevření za jízdy.

zdroj: MF DNES


Samir Lepara | 22.7.2007 (16:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu ČR Olomoucký


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
26.07.2007 (21:25)  
Vozy řady Bg potkávám často na rameni Olomouc - Přerov, Přerov - Hranice na Moravě - (Valašské Meziříčí).
Na R Ostrava - Brno je skoro pravidelně centrální zavírání na kličku u Bček, to je přínos. Občas se tam vyskytne i Bčko po hlavní opravě - jeden zářící vůz v soupravě, který je uklizený, umytá okna, celý interiér zaří staronovotou. Kdyby alespoň ta údržba.
Mno, ale údržba, to můžeme začít u našich koridorů, které budeme stavět pořád dokola tam a zpátky než někteří manažeři pochopí, že je levnější pravidelná údržba než co 20 let přestavba.
registrovaný uživatel JOHNZ 
25.07.2007 (12:50)  
To centrálne zatváranie na tých Béčkach občas funguje až tak dobre, že potom tie dvere nejdú v ďalšej stanici otvoriť resp. otvoriť idú ale hneď tšššš a dvere sa zasa zavrú ...
25.07.2007 (9:04)  
Honza-loko: Bg je plno, ale vyjíždějí již jen občas a to při nedostatku vozů, postupně jsou rušeny.

http://zeleznice.e-metro.cz/rady/rada_b_nov.htm
registrovaný uživatel Honza-loko  mail  
24.07.2007 (23:06)  
A kolik těch Bg se tak pohybuje v běžnym provozu??
registrovaný uživatel Honza-loko  mail  
24.07.2007 (23:05)  
Bg jsem viděl před tejdnem v Plzni jak přijelo na Os od Domažlic
24.07.2007 (22:13)  
zirecek: Bg se stejně většinou vydávají na exklusivní EC Praha-Tlumačov.
24.07.2007 (11:26)  
Během poslední cca 4 let jsem při jízdě vlakem zavíral asi 3x dveře. Povětšinou proti směru jízdy vlaku, což je celkem dřina při V=120km/h. Jednalo se o R i Os. Řada B bývá ještě celkem OK (občas i komplexní zavírání "kličkou" a blokace), dveře na vozech Bg to je někdy síla, i při zavřeném/zamknutém režimu se skoro otevírají samy při jízdě... .
registrovaný uživatel Frava  mail  
23.07.2007 (18:02)  
To se mi nechce snad věřit, že by to bylo možné, aby šli otevřít za jízdy dveře. Přece neomylný tiskový mluvčí Ondrůj před rokem tvrdil po smrti toho kluka, že od té doby za jízdy dveře otevřít nelze.:-)
registrovaný uživatel Tom  mail  
23.07.2007 (17:00)  
Tak u většiny rychlíků Bohumín - Brno a R do Žiliny je nainstalováno a funguje aut. blokvání dvěří a zavírání klíčkou...
23.07.2007 (16:16)  
Čtvrtek 19. července, R 209 Vltava -> v Kolíně zůstaly otevřený dveře a jelo se s otevřenýma až do Pardubic.....
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko