..: Lidé z okolí Vizovic odmítají prodloužení železnice :..

Ilustrační obrázekVizovice - Řadě obyvatel valašských obcí se nelíbí plány na prodloužení železnice z Vizovic směrem na východ. Obávají se, že by tak mohli přijít o klid, který tam teď mají. Nejhlasitější odmítnutí trati se ozývá z Ubla. Starosta Ubla Jaroslav Šimek prohlašoval, že většina lidí nemá o železnici zájem. Starou Baťovu myšlenku na prodloužení železniční trati z Vizovic přes Lutoninu, Jasennou, Ublo, Bratřejov, Pozděchov a Prlov až do Valašské Polanky před pár lety oprášil Zlínský kraj.

Od plánů si slibuje především lepší spojení vlakem ze Zlína na Slovensko a do dalších měst na Valašsku. Krajský radní Petr Hradecký, který má oblast dopravy ve své kompetenci, říká, že význam železniční dopravy bude stále narůstat a žádné železniční spojení z východu krajské město nemá. Baťa už vybudoval několik kilometrů dlouhý násep pro koleje, který vede z Vizovic podél hlavní cesty do Jasenné a protíná také obec Ublo. Tento val by se dal využít i dnes. Stačilo by, aby se polní silnice na jeho vrcholu vyměnily za koleje.

Počítá se i s tím, že by na této trati jezdily v pravidelných intervalech moderní elektrické osobní vlaky, které lze vidět už nyní například na Karlovarsku a na okolních německých tratích. Problémem ale je, že osobní doprava výstavbu železnice zřejmě ekonomicky neopodstatní. Proto po ní budou jezdit především nákladní vlaky. Vybudování přibližně 18 km jednokolejné elektrifikované železniční trati by přišlo asi na 5,5 miliardy korun. Kraj samozřejmě počítá s dotacemi z fondů Evropské unie, o které chce žádat až po roce 2013.

zdroj: Mladá fronta DNES


Adys Poslat mail autorovi | 5.4.2007 (9:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Zlínský


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel 471.015  mail  
05.04.2007 (9:23)  
Přijde mě, že v současnosti už lidi protestují úplně proti všemu. Jestli to takhle půjde dál, tak se v týhle zemi v budoucnu vůbec nic nepostaví a to nemám na mysli jen tratě, ale třeba i továrny, elektrárny aj.
registrovaný uživatel mrkvo  mail  
05.04.2007 (9:12)  
no to sou PAKA ty lidi
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko