..: Cestování: Amsterdam (Nizozemsko) :..

Měna: Euro (28,50 CZK = 1 €)
Počet obyvatel: 743.000 (město), 1.500.000 (aglomerace)

Pamětihodnosti

Dam - Náměstí Dam je centrem Amsterdamu. Aristokracie kolem něj postavila honosné správní budovy městský a soudní dvůr (Královský palác. Na něm se odehrávala nejdůležitější dramata nizozemských dějin. Usídlili se na něm Napoleonovy vojáci při obsazení města v roce 1808. Stal se útočištěm „dětí květin“ v 60. letech dvacátého století. Dnes je místem národních oslav nebo naopak protestů.
Nieuwe Kerk - nachází se na náměstí Dam. V tomto kostele jsou nizozemští králové a královny uváděni do úřadu.
Královský palác - pochází z poloviny sedmnáctého století. Celá stavba leží na 13 659 kmenech. Než se Nizozemí stalo královstvím, sídlil v něm magistrát a soud. Palác byl postaven podle plánu Jacoba van Campena. Vedle sídla správních úřadů se měl stát symbolem moci stavů. Interiéry jsou velkoryse zdobené mramorem a alegorickými obrazy Rembrandtových žáků. Po nástupu Oranžských na královský trůn byly v paláci přijímány státní návštěvy, pak už nikdy nesloužil k obytným účelům.
Begijnhof - je dobře ukrytý dvůr v srdci Amsterdamu. Čtyři desítky domků, přiléhajících ke dvoru, jsou ještě dnes útulkem pro neprovdané katolické ženy. Celý komplex domů a zeleně vznikal od poloviny 14. století a je nádhernou ukázkou nizozemské architektury.
Brusírny diamantů - v Amsterodamu byly od sedmnáctého století dílny, kde se diamanty jen brousily. V devatenáctém století se obchod s diamanty spojil s brusířskými dílnami a celé odvětví prosperovalo až do počátku světové hospodářské krize v roce 1929. Obchod s diamanty byl doménou španělských Židů. Během druhé světové války zahynulo v koncentračních táborech tisíce brusičů a dnes se touto profesí živí asi 600 lidí.
Mosty Amsterdamu - v Amsterodamu dnes nalezneme nejméně 1200 mostů. Jedná se většinou o mosty zvedací nebo vysoko klenuté mosty kamenné, aby pod nimi mohly projíždět i větší lodě. Postupně byla většina klenutých mostů nahrazena rovnými, v centru jsou mosty stále malebně klenuté. Magere Brug je nejznámější z mostů.
Uličky lásky - se nacházejí mezi náměstím Dam a Nieuwmark. Ve výlohách jsou zde ve dne i v noci k mání prodejné dívky. Jsou zde také sexshopy nabízející široký sortiment zboží nebo peep show. Uličky lásky se staly velkou turistickou atrakcí. Nesmí se zde ovšem fotografovat.

Ubytování a stravování

Amsterdam patří mezi nejdražší města v Evropě. Tomu odpovídají ceny stravování i ubytování. Polední menu lze sehnat za přijatelné ceny (čínská restaurace 9 €), ovšem běžný oběd lze zakoupit kolem 15 - 20 €. Nejznámější pivo je Amstel, které v centru města stojí kolem 3 €. Ubytování lze pořídit nejlevněji v hostelu mezi 13 € (tzv. Dorm) a 30 € (dvoulůžkový pokoj). Malou raritou města je ubytování na hausbotu za 80 €. V hotelu se lze ubytovat za ceny kolem 100 €.

Doporučené výlety

Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Alkmaar

Doprava

Nejlevněji se z Prahy do Amsterdamu dostanete autem nebo autobusem, nejpohodlněji však vlakem. Ceny jsou sice vyšší, ovšem jízdní doba vlaku naprosto překonává jízdní dobu autobusu. Vlak projede trasu Praha - Berlin - Amsterdam (s přestupem) za 11,5 hodiny. Žluté autobusy urazí tuto trasu za 16,5 hodiny. Nejrychlejší spojení je vlakem EC 178 s odjezdem v 7,22 v Prahy hl.n. - přestup v Berlíně na IC 142 s příjezdem v 18,49. Cestování přes noc je také možné. Vlak R 352 odjíždí ve 21,45, ve Frankfurtu nad Mohanem stačí jen přestoupit na ICE 222 s příjezdem do Amsterdamu v 11,22.

Jízdenky

Schöna Gr - Amsterdam, přes Berlin (zpáteční)

  • beze slev... 228,20€
  • Sparpreis50... 111,20€

Přejeme šťastnou cestu, další díl seriálu bude pojednávat o Rilském monastýru.


CSPSV | 12.8.2006 (11:35)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky

Další z regionu Nizozemsko


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel M 
13.08.2006 (0:16)  
Ze se na zeleznicnim webu uvadi zeleznicni spojeni je jiste v poradku, ale ja reagoval na toto: "Nejlevněji se z Prahy do Amsterdamu dostanete autem nebo autobusem, nejpohodlněji však vlakem. Ceny jsou sice vyšší, ovšem jízdní doba vlaku naprosto překonává jízdní dobu autobusu."

Jinak to s tou energetickou narocnosti jsem asi nejak nepochopil... A jeste vic jsem nepochopil to s tou ekonomii... Pokud je letadlo energeticky narocnejsi, tak proc je tedy levnejsi?

No, nic vylet do Amsterdamu mohu doporucit. Osobne si myslim, ze vikend je akorat, protoze zas az tak moc veci tam k videni neni (ovsem pokud je zde fanda do malovani, tak je to tak na mesic:-)), ale tu atmosferu stoji za to nasat. A jako dopravni prostredek rozhodne letadlo, protoze za nej date zlomek ceny vlaku a totez plati o cestovnim case

PS pro VH: Myslel jsem to tak, ze na tom nadrazi si pak clovek muze uzit, pac radsi si X vlaku prohlidnu nez dlouho v jednom sedet.
Jinak ty holadsky primestsky vlaky bych s ohledem na ceskou terminologii nazval psotlamy:-)
12.08.2006 (21:18)  
Je náhodou dobře, že na železničních stránkách je zmiňováno železniční spojení. Kdo chce jiné, najde si ho. Bohužel podmínky jsou dnes takové, že čím je způsob dopravy energeticky náročnější, tím je levnější. A nepomáhají tomu ani slevy, protože jsou pořád moc malé na to, aby mohly být brány jako alternativa. Výsledek? Většina zeměkoule využívá na dlouhé vzdálenosti méně vhodné prostředky. Inu, jeden z paradoxů ekonomie...
12.08.2006 (19:52)  
No omlouvám se za mírné offtopic, špatně jsem pochopil předchozí příspěvek. Sorry.
12.08.2006 (19:45)  
No vlaku si asi moc neužiju, když je to ze Schipholu na Centraal deset minut :-)

Dobře, trochu uberu. Kdybych chtěl za dva měsíce do Dortmundu. Easyjet 1050 Kč (a.i.), 1 hodina let, +3 hodiny centrum-centrum. Kopernikus 39 Euro (na lehátku trvám) a půl dne cesty. Na málokterý NZ se dají sehnat SparNight tak krátkou dobu dopředu jako na Koperníka.

Pro mě prostě na větší vzdálenosti jasně vítězí letadlo. Dokonce jsem kvůli tomu překonal svůj šílený strach.
registrovaný uživatel M 
12.08.2006 (18:51)  
V kvetnu zpatecni za 1200 "all included" (jako moc dopredu nevim, ale pul roku to urcite nebylo:-) . A z letiste do centra si vlaku uzijete azaz:-)
Akorat poznamka - mistni nadrazni budova je nyni (teda v tom kvetnu byla a rekl bych, ze jeste je) v rekonstrukci
12.08.2006 (18:42)  
Jde jet i přes Mnichov (Bayern Ticket + SparNight), i když to asi není nejobvyklejší trasa.

V Amsterdamu jsem spal v hotelu za 50 Euro, záchod sice na chodbě, ale jinak to bylo OK.

Zkusil jsem jen tak SmartWings a není problém sehnat dva měsíce dopředu letenku pod 100 Euro. Potom co jsem letěl z Prahy do Dortmundu 1 hodinu a 800 Kč a vracel se zpět 12 hodin za 1200 Kč vlakem, mám celkem jasno. Bohužel.
registrovaný uživatel M 
12.08.2006 (15:27)  
Nejlevneji, nejpohodlneji a take nejrychleji se do Amstru dostanete pochopitelne letadlem.
Jinak to ubytovani v hotelich lze poridit i pod 100€, naopak ty hostely za 13€ asi az tak lehce nenajdete.
K ulickam lasky bych doplnil, ze krome sirokeho sortimentu erotickych potreb lze sezenete i siroky sortiment drog, coz me privadi k tomu, ze v clanku jsou pominuty hash bary, hlavni to atrakce Amsterdamu:-))
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko