..: Komentář: Lze eliminovat zpoždění vlaků? :..

Blátivé místo koleje při traťové rychlosti 120 km/h., foto: zirecek K sepsání tohoto článku mne inspirovala nedávná nepříjemná situace. Z pracovních důvodů jsem musel navštívit malou obec ležící mezi Strakonicemi a Blatnou. Jako obvykle jsem využil vlak, jelikož auto nevlastním. V onen den se poprvé naplno projevilo studené zimní počasí, ale já nebyl ideálně oblečen. Můj vlak měl jet v 19.29. Již pět minut před pravidelným příjezdem vlaku jsem stál na zastávce. Vlak ovšem stále nejel. Do tváře mne bičoval ledový vítr a pomalu jsem ztrácel cit v prstech. Už jsem to chtěl vzdát, naštěstí jsem pět minut před osmou hodinou uslyšel zahoukání a chvíli na to se již přikodrcal motorák. Téměř jsem nebyl schopen otevřít dveře, ale nakonec jsem šťasten usedl do vytopeného prostoru pro cestující.

Jak jsem si později zjistil, příčinou zpoždění bylo čekání na rychlík od Plzně, který byl opožděn z důvodu výluky mezi Blovicemi a Nezvěsticemi. A zde se dostávám k závažnému problému. Organizace výluk je naprosto nesystematická a chaotická. Proč tomu tak je? K 1. lednu 2003 byla státní organizace České dráhy rozdělena na akciovou společnost České dráhy a státní organizaci Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Úkolem SŽDC je provozování, modernizace a rozvoj železniční dopravní cesty. Tedy i provádění běžné údržby tratí. A to je asi nejslabší část jejich činnosti. Dokud koleje opravovaly České dráhy, organizovaly výluky tak, aby v rámci možností co nejméně omezovaly provoz. SŽDC ovšem problémy dopravců (což už dlouho nejsou jen České dráhy) nezajímají. Jejich cílem je pouze udržet tratě v provozuschopném stavu. Relativně často se pak stává, že úsek, kde probíhá týdenní nepřetržitá výluka, je za necelé dva měsíce znovu uzavřen, aby se mohla opravit neopravená či špatně opravená místa. A není se čemu divit – zkuste se někdy podívat, jaké množství, jakým tempem a jak kvalitní dělníci na opravách pracují.

Vlaky osobních dopravců jsou poté nahrazovány autobusy nebo nabírají zpoždění z důvodů uzavření jedné koleje na vícekolejné trati; vlaky nákladních dopravců musí jezdit mnohdy velkou oklikou. Odnesou to jak zákazníci, tak dopravce. SŽDC ovšem žádný postih nehrozí.

A zde je vidět chyba v systému. Oddělení správce dopravní cesty od státního dopravce byl jistě velmi důležitý krok k dalším možnostem liberalizace železniční dopravy, ale zdá se, že nebylo myšleno na všechny důsledky. Přitom by stačilo málo. Pokud by SŽDC musela platit alespoň částečnou finanční náhradu za ztráty způsobené jejich počínáním, možná by se zaměstnanci na vyšších postech začali zajímat o kvalitu a rychlost prováděných prací. Asi by se pak například nestávalo, že dvě porouchané výhybky nebo trakční vedení mezi hlavním a smíchovským nádražím v Praze několikrát do měsíce zpozdí vlaky až v Brně či v Chebu.

Hranická MUVka v zajetí pražců, foto: zirecekMUV 69, Mšeno, foto: StrndaASP 08-16 115, Zdislava - podbíjení tratě, foto: Louis Armstrong

Další problém vidím i ve financování oprav – většinou se najdou peníze jen na zalátání těch nejrozbitějších úseků, ale na kvalitní preventivní opravy a modernizace, které problém řeší výrazně lépe, už finance nejsou. Česká republika má jednu z nejhustších železničních sítí v Evropě, stát do infrastruktury ale investuje mnohem méně peněz než vyspělejší země EU. Naprostá většina generálních oprav a stavby koridorů probíhají jen za výrazného přispění evropských fondů. Některé z tratí s velmi vysokým provozem (např. Praha - Beroun) prošly generální opravou naposledy v 80. letech 20. století. A v důsledku šetření půjde do staveb na železnicích i silnicích stále méně peněz.

Rekonstrukce koridorůSamostatnou kapitolou jsou pak rekonstrukce tranzitních koridorů. Českou republikou prochazí celkem čtyři tranzitní železniční koridory, které se stát od devadesátých let snaží postupně modernizovat. Do dnešní doby se však stále nepodařilo dokončit ani 1. tranzitní koridor (Německo) - Děčín - Praha - Břeclav - (Rakousko, Slovensko). Mezinárodní vlaky tak například v úseku mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí projíždějí "závratnou" rychlostí 80 km/h. Stav některých důležitých železničních uzlů (Brno, Pardubice, Olomouc, Plzeň) můžeme označit za velmi nevyhovující, i když u většiny jmenovaných by se v blízké budoucnosti měla také konečně rozběhnout kompletní modernizace. Tyto zastaralé úseky a uzlové stanice mnohdy nestačí svou kapacitou a generují tak další zpoždění.

Pokud už se modernizace (nebo optimalizace) rozběhne, trvá většinou neúměrně dlouhou dobu, čímž se samozřejmě prodražuje, a kvalita odvedené práce bývá také často nevalná. Jako příklad můžete vidět stav před nedávnem optimalizované tratě 170 z Plzně do Chebu. Pro zajímavost ještě zmíním, že optimalizace této tratě ve stávající stopě trvala déle než její stavba v 19. století. Jediná stavba, která se v poslední době stihla dokončit v termínu a funguje (zatím) bez závažnějších závad je pražské Nové spojení. Pojedete-li někdy po jednom z železničních koridorů v úseku, kde právě probíhá modernizace (a provoz je omezen na jednu kolej), zahlédnete možná několik bagrů, nákladních aut a dělníků diskutujících nad "problémem", v lepším případě potkáte nějaké stroje na pokládku kolejí, úpravu kolejového lože nebo instalaci trakčního vedení. A zpoždění vašeho vlaku nerušeně poroste.

Viadukt v Kozolupech, foto: Jan HolekViadukt v Kozolupech, foto: Jan HolekViadukt v Kozolupech, foto: Jan HolekViadukt v Kozolupech, foto: Jan Holek

Vrátím se zpět k výlukám. Svalovat vinu za zpoždění a špatnou organizaci pouze na SŽDC by bylo nečestné a neobjektivní. Svou zásluhu na tom mají samozřejmě i České dráhy. Zde však asi chybu nenajdeme v systému, ale v lidech. Situace se v jednotlivých KCOD (Krajské centrum osobní dopravy) liší. Má osobní zkušenost z Jihočeského kraje je, bohužel, dosti negativní. Dráhy se ani nesnaží cestující o komplikacích informovat, natož aby tak činily s předstihem. Většinou jediné, na co se zmůžou, je soupis výluk na informačních panelech na nádražích. Při velké prázdninové výluce na trati Protivín - Zdice jezdily rychlíky z Prahy do Českých Budějovic (právě ty přes Protivín) podle výlukového jízdního řádu (VJŘ) – z Budějovic vyjížděly o deset minut dříve. Ve Zlivi, kde tyto rychlíky také staví, ovšem o VJŘ nebyla ani zmínka. Informace byly vyvěšeny až den před koncem výluky. Velmi neprofesionálně jsou občas řešeny také obraty souprav – zpoždění, které vlak do koncové stanice přiveze, přenese na jiný spoj, na který přechází vozy a někdy i lokomotiva od zpožděného vlaku. Ani tyto problémy určitě nejsou neřešitelné.

Vyhořelý vůz ČD, foto: Matouš Vinš

Občas můžeme ve staničním hlášení slyšet: „Vlak bude opožděn z důvodu poruchy hnacího vozidla.“ nebo „Vlak bude opožděn z důvodu závady na soupravě.“ Myslím, že je v silách všech dopravců tento druh zpoždění omezit. Závady jsou totiž velice často způsobeny nedostatečnou nebo nekvalitní údržbou vozidel. Právě České dráhy se na této položce snaží šetřit, propustily nemalé množství zaměstnanců dep a opraven, což má za důsledek nedostatečnou kapacitu těchto zařízení. České dráhy navíc vlastní dosti zastaralý vozový park, který potřebuje častější údržbu. Závady na vozidlech (které strojvedoucí/vlakvedoucí zapisují do Knihy oprav) jsou často ignorovány, protože vozidlo čekající delší dobu na opravu by pak někde chybělo. Jinými slovy – vlaky jezdí, dokud se kola točí. Není pak problém potkat dosti „obutý“ vůz, netopící vůz, vůz s nefunkčním blokováním dveří, rozbitou klimatizací apod. U hnacích vozidel se pak podúdržba může projevit např. vyhořením elektroinstalace, poruchou trakčních motorů, či špatným bržděním. 

Zpoždění může vzniknout dvěma způsoby. Buď se vlaková četa rozhodne porouchaný vůz vyřadit, protože nechce riskovat, nebo porucha znemožní další jízdu (např. pokud začne hořet brzdové obložení, lokomotivě neběží motor aj.). Tyto nepříjemnosti lze eliminovat lepším financováním oprav a investicemi do nových (kvalitních) vozidel. V absolutních číslech má pak dopravce šanci ušetřit nemalé částky. 

Poškozená trať, foto: ČD / SŽDCHazardující kamion na přejezdu, Benkov, 10.12. 2008, foto: SŽDC

Jediné, čemu se asi nelze úplně vyhnout, jsou zpoždění zaviněná živelnými katastrofami a lidmi, kteří myslí jen na sebe. Myslím tím teď například velmi neukázněné řidiče, kteří se neostýchají vjet na přejezd, kde blikají červená světla, či se dokonce stahují závory. Důsledky srážky ocelového kolosu, vážícího mnohdy stovky tun, a osobního auta jste, myslím, všichni alespoň v médiích viděli.


Matouš Vinš Poslat mail autorovi | 12.2.2012 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa Komentáře

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 ... 4 5 6 7 8 ... 10      Zpráv na stránku:   
dopisovatel nebo člen ŽP BBvK  mail  
13.02.2012 (11:34)  
Ano, je označen jako komentář, ale formu komentáře nemá, právě proto jsem se rozhodl zareagovat. Když zůstaneme u té hospody a dostanu ten oschlej knedlík, tak to okomentuju, ale určitě se nebudu zabývat systémem dodávek zboží, ani financováním oprav sporáku...
Takže to je sice uvedeno jako komentář, ale autor se v něm pouští do témat, které komantářem nejsou a nemá k nim, dle kvality textu, vůbec žádné informace. A komentuje je jen tím, co se dělá špatně, aniž tuší, jak se to dělá...
editor nebo admin ŽP Vlad  mail  
13.02.2012 (11:25)  
Z pozice editora zareaguji na poslední komentář BBvK.

Článek je označen jako "Komentář", je tedy názorem autora. Berte ho, prosím, tak. Jako pohled cestujícího, který si vybere spoj, je připraven uzavřít s dopravcem smlouvu zakoupením jízdenky za smluvní cenu, očekávající, že bude přepraven včas z místa A do místa B... A není. Z jeho pohledu má právo se zlobit - zaplatil plnou cenu, ale nedostal kvalitní službu. Už ho nezajímá a zajímat nemusí, proč tomu bylo jinak, než být mělo. Tohle je pohled mladého zmrzlého cestujícího, který nezná (a znát nemusí) problematiku železnice. Že mu to mnozí z vás, kteří jsou přímo z provozu, objasní či vysvětlí, je jen dobře. Těch, kteří železniční provoz sledují jen z pozice cestujících je vždy více. (Podobně byste se asi zlobili, kdybyste v restauraci dostali guláš, ve kterém by nebylo skoro žádné maso, knedlíky by byly oschlé a pivo teplé. Na to, abyste byli nespokojeni, nepotřebujete znát provoz zázemí restaurace.)

A teď trošku mimo téma: "...vychází pouze a jen ze subjektivních pocitů, bez jakékoliv znalosti a bez jakéhokoliv ověření zdrojů..." Když připravujeme články či aktuality pro ŽelPage, tak se držíme faktů, ověřených zdrojů. Ale někdy je to opravdu těžké. Zkuste napsat třeba článek o tom, jak je to s hospodařením s energií na železnici (a při tom stojíte mimo) - jak se vlastně rozúčtovává na jednotlivé dopravce, na jednotlivé typy vlaků, na jednotlivé typy lokomotiv. Jestli je rozdíl u osobáku s různými typy souprav (450/1 - 460 - 471), u rychlíku, který má mezi Prahou a Ostravou pár zastávek či zastavuje v každé větší stanici... Na síti o tom nic moc nenajdete, tiskoví mluvčí tohle neznají, odborníci nechtějí mluvit (ale rádi si o tom s vámi při večeři popovídají, pokud to nezveřejníte)...
registrovaný uživatel wen 
13.02.2012 (11:19)  
Na dotaz v titulku: "Lze eliminovat zpoždění vlaků?" se dá odpovědět velmi jednoduše. Nelze, dokud bude provoz vlaků probíhat v reálném světě se všemi externími vlivy a řídit ho budou lidé, nikoliv roboti.
registrovaný uživatel Chilli 
13.02.2012 (11:08)  
BBvK: Moje slova, pane kolego. Krásně sepsané :)
registrovaný uživatel Chilli 
13.02.2012 (11:06)  
Martin Hochman: Kvalita vozového parku (funkční topení, nepískající zářivky, čisté toalety), úroveň zaměstnanců (komunikace s některými průvodčími opravdu stojí za to). Vím, že to všechno jsou starosti ČD a ne SŽDC, ale to běžného cestujícího moc nezajímá...
dopisovatel nebo člen ŽP BBvK  mail  
13.02.2012 (10:39)  
Přijde mi smutné, že se na žp objevil text, který by se spíše vyjímal na serveru typu „blesk“. S přimhouřením oka v nějakém studentském blogu. Ještě smutnější je diskuze zasvěcenců ?.
A teď proč se tak domnívám. Protože výše uvedený článek, lze-li to tak nazvat, vychází pouze a jen ze subjektivních pocitů, bez jakékoliv znalosti a bez jakéhokoliv ověření zdrojů. Viz věta:“ Dokud koleje opravovaly České dráhy, organizovaly výluky tak, aby v rámci možností co nejméně omezovaly provoz. SŽDC ovšem problémy dopravců (což už dlouho nejsou jen České dráhy) nezajímají.“
Jestli se autor domnívá, protože z jeho profilu vyplývá, že žádnou zkušenost jako student gymnázia s plánováním výluk asi nemá, může SŽDC jen tak naplánovat výluku, tak to se krutě mýlí. A pokud chce studovat seriózní žurnalistiku, měl by si napřed před házením špíny sehnat veškeré dostupné zdroje. SŽDC totiž výluky plánuje dlouho dopředu a jen tak si něco nevyloučí. Jde vždy o rozsáhlý kompromis mezi potřebami údržby tratě, peněz a potřebami dopravců, kteří se vždy na plánování podílí. A jejich dohodu musí stvrdit nezávislí Drážní úřad, jak vyplývá z § 23b a 23c zákona 266/1994 Sb. o dráhách. Každá výluka, která se po projednání na centrálních výlukových poradách, které se konají jednou měsíčně, vždy ocitne nejdříve v ročním plánu výluk a pak postupně ve čtvrtletním až nakonec v týdenním plánu. A pokud už nějaká výluka v konkrétním úseku je, těžko se do plánu prosadí další. V průběhu toho se zpracovávají podrobné plány výluky (dle všech možných předpisů, zejména D7/2), tzv. ROV (rozkaz o výluce), které až když se schválí nejen na SŽDC, ale i u dopravců, pak teprve může výluka začít. Proto tvrdit, že SŽDC problémy dopravců nezajímají je dost mimo mísu. Myslím, že nemá cenu se tu rozepisovat dopodrobna, protože to stejně málokdo dočte do konce ;-), to by bylo na zpracování seriózního článku, ne kydání hnoje…
A k dalším nepřesnostem v diskuzi. Rychlost 120 km/h při průjezdu kolem návěstidla výstraha vyplývá ze stanovené zábrzdné vzdálenosti (dále ZV) vlaku jedoucí rychlostí vyšší než 120 km/h. Jde o to, že ZV pro rychlost 120 km/h je 1000 m. Na tuto vzdálenost je konstruován autoblok, tzn. že návěstidla jsou minimálně po 1000 m. Vlak jedoucí rychlostí vyšší než 120 km/h má stanovenou ZV vyšší než 1000 m. (Je to tuším 1500 m, ale nemám se doma kam podívat). Jelikož návěstidla na trati se na tuto vzdálenost nepředělávala a bylo by to navíc dost nevýhodné, snížit si kvůli pár vlakům jedoucím rychlostí vyšší než 120 km/h počet prostorových oddílů, je to ošetřeno právě tím, že vlak kolem návěsti výstraha musí projíždět rychlostí 120 km/h. Po přečtení diskuze si nejsem jist, jestli není možnost projet i rychlostí vyšší, ale jsem doma a nemám se kam podívat, takže předchozí odstavec nemusí být směroplatný, jak by řekla Máňa. Pokud bude vznešen dotaz, dostuduji ;-)
A ke GPK koleje, určitě se v provozu neposuzuje dle EN 14363, ale dle ČSN 736360-2, kde jsou tolerance jednoznačně napsané a které musí být dodrženy. Opět vše vyplývá ze zákona o dráhách a jeho prováděcích vyhlášek. A jejich kontrola je prováděna všemi možnými způsoby, od pěších pochůzek až, pro fotografy oblíbených, jízd měřicích vlaků. A pokud by nějaký parametr nevyhověl pro dané rychlostní pásmo, vězte, že žádný vrchní traťmistr by si nedovolil, vzhledem k tomu, že za to má přímou odpovědnost a hrozí mu v případě MÚ trestní stíhání, jít proti tolerancím. Ano, samozřejmě existuje tlak všemocných peněz (resp. toho, že jich je málo), proti tlaku řekl bych „politickému“, aneb že vedení pomalé jízdy dost přísně posuzuje. Ale jak jsem napsal výše, nikdo nechce jít poznávat vězení zevnitř za to, že se stará o koleje. Tolerance a jejich vyhodnocování by bylo na velmi obsáhlý text na úrovní minimálně maturitního studia, takže nemá cenu se zde v diskuzi vypisovat. Takže udělat pěkný obrázek, ukázkově zkreslený dlouhým ohniskem, a poukazovat na špatnou údržbu, je také spíše doménou výše uvedených tiskovin.
PS1: teď jsem zkoumal, co je norma EN 14363 zač, protože jsem o ní v provozu neslyšel a je to strojařská norma „Přejímací zkoušky jízdních charakteristik železničních vozidel - Zkoušení jízdních vlastností a stacionární zkoušky“. Takže se svrškem a jeho posuzováním má pramálo společného.
PS2: Ano, pracuji na SŽDC na ST. A ano, mám k tomu vzhledem k pozici a vzdělání na rozdíl od většiny zapálených diskutujících co říct.
13.02.2012 (9:43)  
Brečet kvůli 25-minutovému zpoždění a ztropit kvůli tomu takovej humbuk?? Nejsem žádnej velkej zastánce ČD, ale myslím si, že nejdříve by se měly řešit daleko důležitější problémy než organizování výluk...
Například....
registrovaný uživatel Chilli 
13.02.2012 (9:30)  
Brečet kvůli 25-minutovému zpoždění a ztropit kvůli tomu takovej humbuk?? Nejsem žádnej velkej zastánce ČD, ale myslím si, že nejdříve by se měly řešit daleko důležitější problémy než organizování výluk...
13.02.2012 (9:25)  
No nedovedu si představit, že by něco takového bylo možné za "pořádku" v jednotných Č(S)D.
Myslím, že to není o názvu firmy. Ti lidi co to mají na starosti jsou +/- pořád stejní, jenom se na ně muselo zatlačit, protože ono tak nějak ne jenom na dráze platí, že když se nechce, tak je to horší jak když se nemůže.
13.02.2012 (9:22)  
Praktickým výsledkem bude ještě větší sraní na údržbu, zvýšení cen za dopravní cestu atd.
Myslím si, že by to mohlo spíš přinést lepší plánování těch výlukových prací, protože pak by náklady na náhradní způsoby průvozu lidí/zboží vznikaly jen ve velmi vyjímečných případech. Noční práce samozřejmě něco stojí, ale troufám si tvrdit, že noční práce několika lidí je pořád výrazně levnější než např. točení cca 15 autobusů po dobu 8 hodin, tak jak je tomu u těch výluk např. mezi Brnem a Vyškovem, což je 40 km. To už je sakra pálka.Pokud odečteme tyhle náklady, nemuselo by to mít na poplatky v podstatě žádný vliv, ale zase jsme u nás, no..
O tom makání od začátku do konce to je samozřejmě bez diskuze...
  1 ... 4 5 6 7 8 ... 10      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko