..: PESA dodá ČD motorové jednotky – tuzemsko nemá co nabídnout :..

PESA ATR 220.027, foto: PESA Bydgoszcz Praha — České dráhy uzavřely výběrové řízení na dodávku 31 motorových jednotek. Alespoň tak zní informace iDnes, které předčasně odhalilo výsledky tendru na motorové vozy pro regionální dopravu. Předpokládaná cena zakázky je 2,6 miliardy korun, projekt je ale zhruba z jedné čtvrtiny kofinancován ze zdrojů Evropské unie. Účastníci soutěže byli dva – slovenská společnost ŽOS Vrútky svou nabídkou asi o 20 % překročila vyhlašovatelem kalkulovanou cenu. Naopak podle iDnes vítězná polská společnost PESA Bydgoszcz předložila nižší kalkulaci. Podrobnosti České dráhy zveřejní až po nabytí právní moci rozhodnutí o přidělení zakázky. Pokud nepřijde ze Slovenska námitka, můžeme čekat nejpozději v roce 2013 na našich kolejích polské motorové dvoučlánkové jednotky s kapacitou cca. 120 míst k sezení.

Jestliže se kraje nepustí do soutěží na provoz železniční dopravy a nezamíchají kartami, tak bychom se s novými jednotkami mohli setkat mezi Plzní a Domažlicemi, Karlovými Vary a Chomutovem či Libercem a Českou Lípou. Tedy tam, kde mohou nahradit motorové vozy řady 854 či regionovy. Pro polské výrobce je to první výrazný obchodní úspěch na železničním trhu České republiky. Ačkoliv typ nebyl přesně specifikován, požadovaná kapacita 120 míst ukazuje na dvoudílné jednotky řad SA 131 až 134 dodávané polským vojvodstvím, popř. ATR 220 dodávané do Itálie pro dopravce Ferrovie Nord Milano (FNM), Ferrovie del Sud Est a Ferrovie Emilia Romagna. Prozatím si můžeme představit výrobce a jeho produkci, stejně jako se pozastavit nad tím, že do tendru nevstoupili žádní další světoví ani domácí výrobci.

Produkce PESA Bydgoscz

Katalogové listy jsou představovány v polském jazyce.

Škoda Transportation motorovou jednotku v nabídce nemá

Vizualizace jednopodlažní elektrické jednotky Škoda, Ostrava–Svinov, foto: Pardubický kraj/Škoda Vagonka „Škoda TS je dostatečně velká, aby si mohla dovolit investice do výzkumu a vývoje,“ nechal se před časem slyšet generální ředitel Škody Transportation. V době, kdy České dráhy soutěž vypisovaly, spekulovalo se, zda se do soutěže přihlásí Škoda Transportation a vytáhne ze šuplíku nový koncept motorové jednotky, o které se tu a tam hovoří. Nestalo se. Zjevně není projekt tak daleko, aby mohl být v termínu zhruba dvou let nabídnut do ostrého provozu. Nebudeme tedy znovu zažívat „ladění a testování“ v ostrém provozu, jak jsme ho v minulosti zažívali se soupravami CityElefant a nebo nyní s lokomotivou řady 380. Nebyl ani představen koncept jednotky vyráběné v licenci. Ten měla představovat licenční výroba upravených jednotek Siemens Desiro či později Alstom LINT 41 v šumperském závodě Pars nova. Je otázkou, zda je škoda, že Škoda vyklízí v tomto segmentu český trh. V její nabídce je nyní pouze motorový vůz Dm 12, který byl dodáván do Finska (v roce 2001 byl uzavřen kontrakt na dodávku 16 ks s opcí na dalších 20 vozidel). Na druhou stranu se Škodě nedivme. Téměř nic ji nehnalo kupředu — České dráhy nové motorové jednotky neobjednávaly už více jak deset let a poslední nové motorové vozy řady 843 převzaly v roce 1997. První desetiletí 21. století se řešily jen a jen rekonstrukce starých motorových vozů a dodávkám Regionov zatím není konce. A pokud není vize zakázky, tak proč vynakládat peníze na vývoj nové kolejové techniky.

Vizualizace jednotky 861 ZSSK v žst. Vrútky, foto: ZSSK / ŽOS Vrútky Zatímco Škoda Transportation aktuálně novovýrobu motorových vozů a jednotek nerealizuje, slovenský ŽOS Vrútky finišuje projekt řady 861. Ty už objednala Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a měly být představeny v září 2010 na veletrhu InnoTrans v Berlíně, ale první prototyp zatím neopustill vrúteckou halu. Koncepčně má jít o vozidlo inspirované a částečně, co do použitých komponent, podobné desiru. Design ale je slovenský. Je otázkou, jestli slovenský podnik po této zkušenosti přehodnotí svou cenovou politiku a v některém z příštích kontraktů nezvítězí. Pokud ne, je poměrně velká šance, že PESA zaznamená i další úspěchy na českém trhu. Představme si ji tedy.

Historie a současnost PESA Bydgoszcz

PESA ATR220 FSE, InnoTrans 2008, foto: Georgo V roce 1851 dorazila železnice do Bydhoště a v ten moment se začala psát historie této společnosti. Vznikly Warsztaty Naprawcze Wschodniej Kolei a zahájila se výstavba. Za čtyři roky se zprovoznila administrativní budova, rok nato byly dokončeny haly pro opravy parních lokomotiv i vagonů včetně skladového zázemí. Změny, které nastaly po roce 1989 způsobily rozpad trhů, ale společnost rychle zareagovala a již od roku 1990 se pustila do rekonstrukcí jednotek EN57. V roce 1991 byla PSA vydělena ze struktur PKP. Přelomovým se ale stal až rok 2001, kdy se společnost privatizovala. V tom roce byl představen i nový motorový vůz Partner. Na jeho základě pak vzešla celá řada vozů pro osobní přepravu.

Co PESA nabízí

PESA EN76-001a, foto: Josef Petrák Přejděme rekonstrukce lokomotiv, výrobu tramvají (SWING potkáte ve Varšavě nebo Gdaňsku, CSÁRDÁS v maďarském Szegedu), stavbu či modernizace osobních i nákladních vagonů. Zastavme se až u elektrických a motorových jednotek.

V současné době má PESA v nabídce tří– až osmičlánkové soupravy ELF pro rozchody 1435 i 1520 mm určené pro příměstský, regionální nebo i dálkový mezinárodní provoz. Nasazeny mohou být jak na tratích s napájecí soustavou stejnosměrnou (3 kV), tak střídavou (15 kV nebo 25 kV). Standardně jsou jednotky dodávány pro rychlost 160 km/h, mohou však být upraveny pro rychlost 130 km/h (příměstské soupravy) nebo i 190 km/h.

PESA ATR 220-029, Břeclav, foto: Dennis Hübsch PESA nabízí pro provozovatele lokálních linek dieselové motorové jednotky, které mohou být nasazeny na tratích, kde již není ekonomický provoz klasických souprav (lokomotiva a vagony). Velkou předností souprav je dieselový motor nové generace s nízkou spotřebou paliva, pneumatické odpružení, klimatizace jak řídících stanovišť, tak i prostoru pro cestující, kamerový monitoring interiéru vlaku, tempomat. Soupravy jsou upraveny pro nástupiště o výšce od 250 do 760 mm od hrany koleje. Vstup je vždy v nízkopodlažní části každého článku. Podle přání klienta je možno dodat jedno-, dvoj- nebo tříčlánkové jednotky s jediným vnitřním prostorem. Soupravy jsou konstruovány pro rychlost 120 km/h při velmi dobré dynamice jízdy. Připravují se soupravy i pro rychlost 160 km/h. Vlaky jsou plně přizpůsobeny pro převoz hendikepovaných osob, včetně toalet. Ve vlaku jsou místa určená pro převoz kol, je možno vydělit oddíl 1. třídy.

Tendr budeme i nadále sledovat a po zveřejnění konfigurace souprav pro České dráhy přineseme další informace.

Zdroj: iDnes, Škoda Transportation, PESA Bydgoszcz


Josef Petrák Poslat mail autorovi , Vlad Poslat mail autorovi | 18.1.2011 (11:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 10      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel strejcekms  mail  
19.01.2011 (10:11)  
No, pravda je, že se Škodovka v posledních letech spíše soustředila na vývoj tramvají LTM Astra (+zahraniční klon), 13/14T, 15T For city.
19.01.2011 (4:39)  
Petr Stříteský: že nie je nízkopodlažná?

pepas 87: tá cena približne zodpovedá trhu. Desiro Classic, Talent alebo FLIRT podobnej veľkosti vyjde okolo 80 mil. Kč, i keď samozrejme závisí od konfigurácie, množstva atp. Trojdielne 861 zo ŽOS Vrútky stoja cca. 119 mil. Kč/kus. Trojdielne Desiro ML aj s 10-ročnou údržbou zase ÖBB dostanú za 125 mil. Kč, ale zase pri objednávke 200 kusov.

Je ale stále fakt, že Vrútky sú predražené: dvojdielna 840 (licenčný Stadler GTW 2/6 - ŽOS Vrútky+Stadler+Bombardier) stála v roku 2003 v prepočte okolo 96 miliónov Kč. Dnešné Ampeer/Bmpeer vychádzajú niekde medzi 47 a 55 mil. Kč, podľa série. V tendri na 951 Vrútky tiež prestrelili cenu.

Mimochodom, moje informácie z Parsu tvrdia, že licenčná výroba LINTov bola definitívne zamietnutá, takže je čas na RegioLife - alebo Regionovu Advanced :)

No a k poľským jednotkám: PESA a NEWAG by som nikdy nepodceňoval. Dôvodom je to, čo som videl na InnoTranse 2008 a 2010 - zatiaľ čo škodovka tam za tie dva roky vystavila dvakrát 109E a dvakrát ForCity, u poľských jednotiek bolo vidieť skok o jednu celú generáciu. Pri ATR220 ešte bolo vidieť, že to za "západom" trochu technicky zaostáva. Tvári sa to ako moderné nízkopodlažné vozidlo, ale nie je to tak elegantne riešené - vysokopodlažná časť je vyššia, jej pomer k dĺžke vozidla je väčší, sem-tam sú v interiéri skrine s komponentmi, ktoré sa nezmestili pod podlahu... skrátka to bola taká imitácia Desira, ale s viditeľnými muchami. Zato taký ELF už Talentu 2 alebo Desiru ML nezostáva nič dlžný. Poľskí výrobcovia musia oproti Siemensu alebo Stadleru doháňať obrovský náskok, ale postupujú míľovými krokmi.

Na InnoTranse 2010 bol ten rozdiel vidieť v sektore MHD: vedľa seba stáli električky PESA Swing a Stadler Variobahn, a tam bolo zase vidieť, že Stadler je o generáciu vpredu. Na druhej strane Swing je úplne porovnateľný so Škodou ForCity a v porovnaní s PESA Tango, ktorú sme videli v roku 2008, je to zase obrovský pokrok.

Čo do stavby nízkopodlažných vozidiel, subjektívne je v tomto sektore zo všetkých výrobcov najďalej Stadler - FLIRT aj Variobahn sú jedny z najdômyselnejšie riešených vozidiel, PESA a NEWAG sa ale vďaka masívnemu výrobnému programu veľmi slušne dotiahli na Siemens, Bombardier a Alstom. Som fakt zvedavý, aká bude 861 - teda skôr do akej miery dokážu Vrútky využiť skúsenosti z výroby GTW a aplikovať ich do vlastného produktu - príliš veľké očakávania zatiaľ nemám...
registrovaný uživatel Kubajz 
19.01.2011 (1:09)  
@Martin Grill: "A pokud je nákup vozidel od bratrů slovanů důvod pro to ..."

Aha, takze ty jsi sice PROTI ceske malosti, ale PRO slovanskou malost? :-)
19.01.2011 (0:45)  
Nahradit Regionovu a 854? Nahradit regionovu - souhlasím! Ale proč bychom měli nahrazovat 854? Co je špatného na 854?
dopisovatel nebo člen ŽP Hawkey  mail  
19.01.2011 (0:44)  
Pavel Hromek: Klasické řešení pojezdu nebo Jakobsovy podvozky. Věčné dilema na které nikdo nedokáže zodpovedně říct, které řešení je lepší a nebo horší. Každé má svoje pro a proti.

Můj subjektivní názor je ten, že pro ucelené jednotky je výhodnější využití Jakobsových podvozků. jednak se ušetří hmotnost a navíc jednotka má lepší chodové vlasnosti v podélném směru. Nevýhoda je, že v případě poruchy se musí odstavit celá jednotka, nestačí pouze vyměnit vůz. I když dnes, tento argument již také nění zcela regulérní, stačí se podívat na moderní jednotky a jejich mezivozové propojení a a mezivozové průchody pro cestující, takže výměna vozu i u jednotky s klasickou stavbou pojezdu je více než náročná a nelze jsi provést jen tak.
dopisovatel nebo člen ŽP Martin Grill  mail  
18.01.2011 (23:44)  
...jen dodám, že výrobcem převodovek je Voith - to H na konci je důležité a je to totéž, jako byste vynechali K u Škody.

Z řádek, které jsem měl chuť přečíst - a přiznám se, že jich nebylo mnoho, neboť nechuť ke čtení takových žvástů nakonec zvítězila - jsem se pouze utvrdil v dojmu, že jste zapšklí a uražení rádoby patrioti zašlé slávy českého železničního průmyslu. Koukejte se vzpamatovat a uvědomte si, že se z toho nikdo nenažere a že vám stejně nezbude nic jiného, než stáhnout ocas mezi nohy a jezdit tím, co bude k mání.

A pokud je nákup vozidel od bratrů slovanů důvod pro to, abyste přestali jezdit vlakem, asi ve vašich hlavách není něco v pořádku. Neslyšel jsem o Rusovi, jež by nejel rychlíkem jen proto, že je v čele ČS200... ;o)
registrovaný uživatel strejcekms  mail  
18.01.2011 (22:04)  
josef Novák - Jo, Legios General (6-ti kolo Maxima 30CC), ale možná by nebylo marné kdyby dělaly i slabší 20BB, ale to je od tématu, pravdu ovšem máte.
18.01.2011 (21:38)  
Dnes se vozidla skládají z komponentů různých výrobců z různých zemí.Takže vozy z PESA mají motory MTU,nebo MAN,převodovky VOIT,záchod EVAC,české ovládače Lekov a český řídící systém Lokel,kola možná z Bonatranz Bohumín,sedačky Borkard atd..

Podobně budou v Lounech vyrábět lokomotivu,kterou vymysleli v německém Kielu,má belgický motor ABC,převodovku Voit atd.
18.01.2011 (21:12)  
re.mettys:Tak Regionova vypadá velmi dobře,na to,že je to rekonstrukce.Ale nejde o vzhled,i když stejným nebo podobným designem dnes vesměs všichni výrobci železničních vozidel disponují.Ačkoliv se to nezdá,také spotřeba PHM např.u 842,843 a vozidlem aerodynamického tvaru za 20 let provozu není zanedbatelná.Ale srovnáváte nesrovnatelné,zejm.účel,pro co byla Regionova původně určena.Nemůžete srovnávat reko z 810,010 se špalíkovou brzdou s moderním čtyřnápravovým vozem s kotoučovou brzdou.A to budete teprve koukat,až vyjede z ŽOS Vrútky nová 3-vozová jednotka 861.I když mezivozové uložení na podvozcích Jakobsovy konstrukce se mi moc nezamlouvá,ale budiž.
registrovaný uživatel mettys  mail  
18.01.2011 (20:44)  
To, že to mají být Polské výrobky, by mi ani tak nevadilo, jako to, jak ty jednotky vypadají. Hrůza.
Už i snad regionova vypadá líp...
  1 2 3 4 5 ... 10      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko