..: PESA dodá ČD motorové jednotky – tuzemsko nemá co nabídnout :..

PESA ATR 220.027, foto: PESA Bydgoszcz Praha — České dráhy uzavřely výběrové řízení na dodávku 31 motorových jednotek. Alespoň tak zní informace iDnes, které předčasně odhalilo výsledky tendru na motorové vozy pro regionální dopravu. Předpokládaná cena zakázky je 2,6 miliardy korun, projekt je ale zhruba z jedné čtvrtiny kofinancován ze zdrojů Evropské unie. Účastníci soutěže byli dva – slovenská společnost ŽOS Vrútky svou nabídkou asi o 20 % překročila vyhlašovatelem kalkulovanou cenu. Naopak podle iDnes vítězná polská společnost PESA Bydgoszcz předložila nižší kalkulaci. Podrobnosti České dráhy zveřejní až po nabytí právní moci rozhodnutí o přidělení zakázky. Pokud nepřijde ze Slovenska námitka, můžeme čekat nejpozději v roce 2013 na našich kolejích polské motorové dvoučlánkové jednotky s kapacitou cca. 120 míst k sezení.

Jestliže se kraje nepustí do soutěží na provoz železniční dopravy a nezamíchají kartami, tak bychom se s novými jednotkami mohli setkat mezi Plzní a Domažlicemi, Karlovými Vary a Chomutovem či Libercem a Českou Lípou. Tedy tam, kde mohou nahradit motorové vozy řady 854 či regionovy. Pro polské výrobce je to první výrazný obchodní úspěch na železničním trhu České republiky. Ačkoliv typ nebyl přesně specifikován, požadovaná kapacita 120 míst ukazuje na dvoudílné jednotky řad SA 131 až 134 dodávané polským vojvodstvím, popř. ATR 220 dodávané do Itálie pro dopravce Ferrovie Nord Milano (FNM), Ferrovie del Sud Est a Ferrovie Emilia Romagna. Prozatím si můžeme představit výrobce a jeho produkci, stejně jako se pozastavit nad tím, že do tendru nevstoupili žádní další světoví ani domácí výrobci.

Produkce PESA Bydgoscz

Katalogové listy jsou představovány v polském jazyce.

Škoda Transportation motorovou jednotku v nabídce nemá

Vizualizace jednopodlažní elektrické jednotky Škoda, Ostrava–Svinov, foto: Pardubický kraj/Škoda Vagonka „Škoda TS je dostatečně velká, aby si mohla dovolit investice do výzkumu a vývoje,“ nechal se před časem slyšet generální ředitel Škody Transportation. V době, kdy České dráhy soutěž vypisovaly, spekulovalo se, zda se do soutěže přihlásí Škoda Transportation a vytáhne ze šuplíku nový koncept motorové jednotky, o které se tu a tam hovoří. Nestalo se. Zjevně není projekt tak daleko, aby mohl být v termínu zhruba dvou let nabídnut do ostrého provozu. Nebudeme tedy znovu zažívat „ladění a testování“ v ostrém provozu, jak jsme ho v minulosti zažívali se soupravami CityElefant a nebo nyní s lokomotivou řady 380. Nebyl ani představen koncept jednotky vyráběné v licenci. Ten měla představovat licenční výroba upravených jednotek Siemens Desiro či později Alstom LINT 41 v šumperském závodě Pars nova. Je otázkou, zda je škoda, že Škoda vyklízí v tomto segmentu český trh. V její nabídce je nyní pouze motorový vůz Dm 12, který byl dodáván do Finska (v roce 2001 byl uzavřen kontrakt na dodávku 16 ks s opcí na dalších 20 vozidel). Na druhou stranu se Škodě nedivme. Téměř nic ji nehnalo kupředu — České dráhy nové motorové jednotky neobjednávaly už více jak deset let a poslední nové motorové vozy řady 843 převzaly v roce 1997. První desetiletí 21. století se řešily jen a jen rekonstrukce starých motorových vozů a dodávkám Regionov zatím není konce. A pokud není vize zakázky, tak proč vynakládat peníze na vývoj nové kolejové techniky.

Vizualizace jednotky 861 ZSSK v žst. Vrútky, foto: ZSSK / ŽOS Vrútky Zatímco Škoda Transportation aktuálně novovýrobu motorových vozů a jednotek nerealizuje, slovenský ŽOS Vrútky finišuje projekt řady 861. Ty už objednala Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a měly být představeny v září 2010 na veletrhu InnoTrans v Berlíně, ale první prototyp zatím neopustill vrúteckou halu. Koncepčně má jít o vozidlo inspirované a částečně, co do použitých komponent, podobné desiru. Design ale je slovenský. Je otázkou, jestli slovenský podnik po této zkušenosti přehodnotí svou cenovou politiku a v některém z příštích kontraktů nezvítězí. Pokud ne, je poměrně velká šance, že PESA zaznamená i další úspěchy na českém trhu. Představme si ji tedy.

Historie a současnost PESA Bydgoszcz

PESA ATR220 FSE, InnoTrans 2008, foto: Georgo V roce 1851 dorazila železnice do Bydhoště a v ten moment se začala psát historie této společnosti. Vznikly Warsztaty Naprawcze Wschodniej Kolei a zahájila se výstavba. Za čtyři roky se zprovoznila administrativní budova, rok nato byly dokončeny haly pro opravy parních lokomotiv i vagonů včetně skladového zázemí. Změny, které nastaly po roce 1989 způsobily rozpad trhů, ale společnost rychle zareagovala a již od roku 1990 se pustila do rekonstrukcí jednotek EN57. V roce 1991 byla PSA vydělena ze struktur PKP. Přelomovým se ale stal až rok 2001, kdy se společnost privatizovala. V tom roce byl představen i nový motorový vůz Partner. Na jeho základě pak vzešla celá řada vozů pro osobní přepravu.

Co PESA nabízí

PESA EN76-001a, foto: Josef Petrák Přejděme rekonstrukce lokomotiv, výrobu tramvají (SWING potkáte ve Varšavě nebo Gdaňsku, CSÁRDÁS v maďarském Szegedu), stavbu či modernizace osobních i nákladních vagonů. Zastavme se až u elektrických a motorových jednotek.

V současné době má PESA v nabídce tří– až osmičlánkové soupravy ELF pro rozchody 1435 i 1520 mm určené pro příměstský, regionální nebo i dálkový mezinárodní provoz. Nasazeny mohou být jak na tratích s napájecí soustavou stejnosměrnou (3 kV), tak střídavou (15 kV nebo 25 kV). Standardně jsou jednotky dodávány pro rychlost 160 km/h, mohou však být upraveny pro rychlost 130 km/h (příměstské soupravy) nebo i 190 km/h.

PESA ATR 220-029, Břeclav, foto: Dennis Hübsch PESA nabízí pro provozovatele lokálních linek dieselové motorové jednotky, které mohou být nasazeny na tratích, kde již není ekonomický provoz klasických souprav (lokomotiva a vagony). Velkou předností souprav je dieselový motor nové generace s nízkou spotřebou paliva, pneumatické odpružení, klimatizace jak řídících stanovišť, tak i prostoru pro cestující, kamerový monitoring interiéru vlaku, tempomat. Soupravy jsou upraveny pro nástupiště o výšce od 250 do 760 mm od hrany koleje. Vstup je vždy v nízkopodlažní části každého článku. Podle přání klienta je možno dodat jedno-, dvoj- nebo tříčlánkové jednotky s jediným vnitřním prostorem. Soupravy jsou konstruovány pro rychlost 120 km/h při velmi dobré dynamice jízdy. Připravují se soupravy i pro rychlost 160 km/h. Vlaky jsou plně přizpůsobeny pro převoz hendikepovaných osob, včetně toalet. Ve vlaku jsou místa určená pro převoz kol, je možno vydělit oddíl 1. třídy.

Tendr budeme i nadále sledovat a po zveřejnění konfigurace souprav pro České dráhy přineseme další informace.

Zdroj: iDnes, Škoda Transportation, PESA Bydgoszcz


Josef Petrák Poslat mail autorovi , Vlad Poslat mail autorovi | 18.1.2011 (11:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 10      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel tarten 
24.01.2011 (10:29)  
Pavel Hromek: Jako sůl potřebujeme takové motorové jednotky,ať už Reg.duo nebo trio.
Sorry, podle mě potřebujem nové Regionovy asi jako vyschlý citron. A Rn.Trio byla propadák od samého počátku. Neschopná výkonů, pro které byla vyrobená.
registrovaný uživatel joki  mail  
21.01.2011 (0:10)  
ondřej:
přesně tak Studénka je vybrakovaná. Před 2 sv. válkou vývoj a výroba probíhaly v Tatře Kopřivnici... Teďkom to asi patří pod škodu http://www.vagonka.cz/20000.asp?ids=1220
Myslím že počtem vyrobených motoroých a přípojných vozů by byla asi na předních evropských pozicích. Kvalita odpoídala tehdejšímu stndartu a době. Mohly by se tam provádět i reko Bdt které tam byly vyrobeny popř další... byly tam i v licenci simens smontovány Bmz a myslím i Ampz. Nevíte někdo jak to vypadá??? Ještě jsem našel něco http://www.postreh.com/phprs/view.php?cisloclanku=2006041801
20.01.2011 (19:37)  
HURÁ budem brát šrot z Polska , když oni neví ani jak zapojit zásuvky..Ale vagonku ve studénce ti amíci zlikvidovali pěkně.
20.01.2011 (16:55)  
Jak se tak dívám na katalog, tak dvojdílné jednotky PESA jsou vybaveny celkem slušným výkonem, který by měl stačit na trať č. 180, která je zmíněná v textu. Slabé srágory (naše keply včetně starého Desira) totiž nesjedou 30min mezi Nýřany a Staňkovem, které jsou nutnou podmínkou pro taktovou regionální dopravu.
20.01.2011 (15:46)  
re Jiří Kocourek:Zdravím,samozřejmě máte pravdu,zřejmě tak trochu připomínkujete můj příspěvek ohledně 843,043,943.Samozřejmě,že je hloupost vyrábět vysokopodlažní vozidla.Psal jsem "ad.zlepšení"..Opomenul jsem nízkopodlažnost vyzvednout,ale domnívám se,že by to nebyl výrobní problém.Možná by byl problematický u motor.vozu,ale u vloženého 043 nebo řídícího 943 by zásah do konstrukce nebyl tak drastický a technicky řešitelný.Výrobní kapacity ve Studénce byly,ještě před stěhováním do Ostravy.Mohly se vyrábět jak motor.vozy 843,tak vložené 043 a řídící 943,každý se svým samostatným 4-nápravovým podvozkem.Z uvedeného pak mohu složit už variabilní jednotku 843+943,843+043+943,843+2-4x 043+843 ap.Polospouštěcí okna zachovat,dosadit ev.klimatizaci,vyčlenit menší prostor pro jízdní kola ap.Výhodou byl zavazadlový prostor a zdvihací plošina pro vozíčkáře.Samozřejmě čelní skříň vozidel upravit do modernějšího areodynamického designu,jak známe ze zahraničí.Ale to už je minulost,pasé.Dnes už jen můžeme na ten Balkán opravdu koukat s otevřenými ústy.
20.01.2011 (12:59)  
Pánové, nezlobte se na mě, ale vyrábět dneska pouze vysokopodlažní regionální jednotky je hloupost a krok dozadu. Výrobci v Německu, Švýcarsku, Slovensku, Polsku a nakonec i ten Končar na Balkáně umí udělat nízkopodlažní jednotku. Tak v čem je problém? Vozidla x43 byla moderní možná v 90. letech, ale dnes jsou beznadějně zastaralá a to i vůči tomu balkánu. Vždyť i ti Rumuni mají 120 ks nízkopodlažních Desir a Bulhaři 50.
20.01.2011 (11:32)  
re Petr Stříteský:Zdravím a přeji úspěšný den.Co se týká Regionov-tam jsou už možnosti vyčerpány a již se nedá více dělat.Vycházelo se z konstrukce pův.2-nápravového mot.vozu 810 s daným rozvorem náprav,špalíkovou brzdou ap.To samé platí i pro reko z O1O.Při exkurzi v Pars Šu.05/2010 jsem navrhl konstruktérům,zdali-by do nynější 3.série nebylo možné dosadit nový podvozek s kotoučovou brzdou,což by ztišilo hlučnost vozidla a zlepšilo chodové vlastnosti.Konstrukčně to možné je,ale celou zakázku by to natolik prodražilo a zpozdilo,že by to bylo naprosto neefektivní.O problému se ví-viz montáž tlumičů ze Strojírny Oslavany,nový protihlukový nátěr podlahy ap.Je to celkově problém 2-nápravových vozů.Osobně jsem s Regionovou spokojen.Oproti 810+010 porovnáváme nesrovnatelné.Ale zase důležitá připomínka-je to náhrada za motoráky a přípojáky určená na regionální tratě,kde mohou další léta dobře sloužit.Také reko brejlovců na ř.750.7 považuji za dobré řešení,lepší,než kdyby mašiny čekaly na autogen v Č.Třebové,kde je jich odstaveno velké množství, starší řada 749 dosluhuje a nepočítá se s jejich opravami a modernizacemi ve větším rozsahu. Ale zase-opět rekonstrukce.Ve svém příspěvku jsem pozapomněl na motor.soupravy 843+043+943 ze Studénky dodané ČD 1995-97,ale v poměrně malém počtu 31 ks.Pokud by byl tvar karosérie poněkud v aerodyn.provedení,jiný spalovací motor,vzájemná variabilita/843+943;843+2x043+843/ ad.zlepšení,mohly se tyto soupravy vyrábět i nadále a problém,s čím jezdit,by byl dle mého osobního mínění vyřešen.
19.01.2011 (18:31)  
Pavel Hromek: Díky za upřesnění :) Osobně doufám, že toto motivuje Škodovku, nebo jiné české firmy, aby se také trochu snažily a po tolika letech vyvinuli něco nového do oblasti motorových nebo elektrických jednotek :) Polským sousedům určitě ve výrobě fandím a navíc tu rozhodně radši uvidím PESA než Siemens... A tatktéž obdivuji rekonstrukce starých vozidel, (především Pars Nova a CZ LOKO) jen u té regionovy mám výhrady k hlučnosti, špatnému odpružení a zvolení nevhodného motoru.
19.01.2011 (15:19)  
re Petr Stříteský: Srdečně zdravím.Osobně nikde nepíši,že bychom měli někde nahrazovat Regionovy nebo 854.Jako sůl potřebujeme takové motorové jednotky,ať už Reg.duo nebo trio.Také remotorizace hydry 852/853 dosazením Caterpillaru 3412 E byl krok dobrým směrem,+ reko 054 a výroba řídících 954 taktéž.Co také jiného?Ale jsme stále u modernizací a rekonstrukcí,i když vznik Regionovy z 810,010 -/80% rekonstrukce/považuji za malý zázrak.Ale nic víc se s tím dělat nedá.Také nynější řada 854 vznikla z M 296.1/853/,na zajištění de facto vozby "Vindobony" Berlín-Vídeň,které si tehd. ČSD objednaly už v r .1966.Takže umím-li počítat,někde lítá 40 let,kdy se nevyvíjelo téměř nic.ČD by měly pořídit jak 2-vozové,tak 3-vozové jednotky,třeba od zmíněné polské f.PESA.Provozní uplatnění by našly všude.Nákup sólo mot.vozů VT od f.Stadler nepovažuji za dobré řešení.Nevím,proč bych se měl trmácet z Č.Budějovic přes Krumlov na Lipno v 810+010.Takto ČD moc zákazníků nepřilákají.Také nebyl problém u nás vyrábět v licenci např.Dessira už před 10-ti lety.Na vině je víceméně stát,jelikož dopravní koncepce nebyla žádná.
19.01.2011 (14:33)  
SMall42: Viz ŽM 9/2010. ;-)
  1 2 3 4 5 ... 10      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko