..: Škoda bude licenčně vyrábět zahraniční motorové jednotky :..

Vizualizace nové jednopatrové nízkopodlažní elektrické jednotky Škoda, foto: Škoda TRANSPORTATION Plzeň/Šumperk — Nedávno jsme vás informovali o připravovaných novinkách tuzemských výrobců pro příměstskou a regionální dopravu. Po necelých dvou měsících se k tématu opět vracíme, protože u těchto projektů došlo jak k upřesnění technických specifikací a záměrů výrobců, tak i k radikální změně původních plánů produkce elektrických i dieselových jednotek pro regionální spoje. Plány plzeňské Škodovky jsou navíc zajímavé v kontextu s tiskovým prohlášením Českých drah z tohoto týdne, kde avizují investice do modernizace vozového parku a nové vlaky chtějí již v letech 2010 – 2011 nasadit v Ústeckém kraji.

844? Desiro Classic! Anebo Coradia LINT?

Studie refionální motorové jednotky ParsNova., foto: ParsNova Jak jsme již informovali, přípravou regionálních motorových jednotek se delší dobu zabývá šumperský Pars nova, patřící do skupiny Škoda Transportation. Místo kompletního vývoje zcela nového modelu zvolil cestu licenční výroby. A licencovaným vozidlem nemá dle nejnovějších informací zřejmě být nic jiného, než notoricky známý Siemens Desiro Classic. Škoda Transportation sice ve svých materiálech kromě Desira ukazuje i motorové jednotky Alstom Coradia LINT, ty ovšem narozdíl od Siemensu nepoužívají hydromechanický přenos výkonu, ale přenos čistě mechanický. Budoucí řada 844 má ovšem oproti originálu doznat mnoha změn, včetně designových, a také se na její výrobě mají podílet v maximální míře čeští subdodavatelé.

Z původního Desira Classic, ve stovkách kusů prověřeného vozidla, také vyplývají hlavní technické parametry. Díky použití již osvědčených konstrukcí lze finální výrobek uvést velice rychle na trh. Dvouvozová jednotka s cca 60% podílem nízkopodlažní části bude plně klimatizovaná a o pohon (uspořádání podvozků B' (2) B') se budou prostřednictvím hydromechanického přenosu výkonu starat dva motory, každý o výkonu 315 kW (původně uváděná hodnota až 2× 380 kW zřejmě bude nabízena jako volitelná alternativa). Hmotnost cca 41metrové dvoudílné jednotky se má pohybovat okolo 65 tun a maximální rychlost bude dosahovat až 120 km/h. Tou bude schopna převést až 130 sedících a 110 stojících cestujících, včetně 2 osob na invalidních vozících. Vnitřní uspořádání a rendery možných variant interiérů vám přinášíme níže. Výrobce také pozměnil své plány v odhadu výroby a pro léta 2011 až 2015 počítá, že by mohl na trhu udat až 105 těchto vozidel (21 ročně).

Vnitřní uspořádání motorové jednotky Pars 844 a možné varianty interiéru
Vnitřní uspořádání připravované jednotky Pars 844, foto: Škoda TRANSPORTATION / Pars NOVA
Jedna z variant vnitřního barevného řešení motorové jednotky Pars 844, foto: Škoda TRANSPORTATION / Pars NOVA Jedna z variant vnitřního barevného řešení motorové jednotky Pars 844, foto: Škoda TRANSPORTATION / Pars NOVA Jedna z variant vnitřního barevného řešení motorové jednotky Pars 844, foto: Škoda TRANSPORTATION / Pars NOVA

Jednopodlažní "sloni"? Všechno je jinak…

Vizualizace nové jednopatrové nízkopodlažní elektrické jednotky Škoda, foto: Škoda TRANSPORTATIONDalším připravovaným projektem, který jsme vám minule představili, byla nová modulární rodina jednopatrových nízkopodlažních jednotek Škoda. Oproti původním záměrům, prezentovaným samotnou Škodou Transportation, došlo v projektu k zásadním změnám. Mezi ty nejdůležitější patří odklon od snahy vytvořit kompletně nízkopodlažní interiér včetně přechodů mezi vozy nad nízkými podvozky. Nově tedy došlo na podvozky klasické výšky a při přechodu mezi jednotlivými vozy bude třeba překonat dvoje schody. Tato změna bude mít (zřejmě i včetně snížení ceny takové soupravy) oproti původnímu záměru také své výhody. Nově bude mít každý vůz v soupravě jeden hnací podvozek a jeden běžný, což umožní instalovat vyšší výkon (viz. tabulka níže) než původně uvažovaných 1320 kW, ale také podstatně zlepšit trakční parametry jednotek, které měly mít původně hnané jen podvozky na koncích soupravy.

I nadále ovšem platí, že tyto jednotky bude možné individualizovat dle přání zákazníka. Ten si bude moci vybrat mezi dvou- až čtyřvozovou jednotkou (150 - 350 sedících cestujících) v jedno- (3 kV ss) a dvousystémovém (3 kV ss a 25 kV/50Hz) provedení. Samozřejmostí bude maximální rychlost 160 km/h a plně klimatizovaný interiér s možností volby z různých konfigurací interiéru (vysokokapacitní, letištní, turistická nebo meziregionální). Vnitřní uspořádání jednotlivých variant vám přinášíme níže. Za pozornost stojí předpokládaná instalace pouze jediného WC v celé soupravě a zejména u letištní verze překvapí, že sanitární buňka je na opačné straně soupravy než první třída. U ní zase zaujme použití skleněných tabulí jako sklopných stolků mezi jednotlivými sedadly. Samozřejmostí bude také příprava a uzpůsobení pro přepravu velkých zavazadel (zejména u letištní verze), a prostor na přepravu kol v každém voze na dvou místech, kromě vozu s WC, kde je takové místo pouze jedno. Schémata vnitřního uspořádání, technické parametry a možné provedení interiérů vám přinášíme níže. V neposlední řadě bychom také měli zmínit předpoklad výrobce, že se mu mezi lety 2011 až 2015 podaří udat na trh až 60 těchto jednotek, které jsou kromě elektrických připravovány i v motorové verzi.

Vnitřní uspořádání jednopatrových nízkopodlažních elektrických jednotek Škoda a možné varianty interiéru
Jedno z možných schémat vnitřního uspořádání jednopatrových nízkopodlažních elektrických jednotek Škoda, foto: Škoda TRANSPORTATION
Jedno z možných schémat vnitřního uspořádání jednopatrových nízkopodlažních elektrických jednotek Škoda, foto: Škoda TRANSPORTATION
Jedno z možných schémat vnitřního uspořádání jednopatrových nízkopodlažních elektrických jednotek Škoda, foto: Škoda TRANSPORTATION
Jedno z možných schémat vnitřního uspořádání jednopatrových nízkopodlažních elektrických jednotek Škoda, foto: Škoda TRANSPORTATION
Ukázka vnitřního řešení 2. třídy nových jednotek Škoda., foto: Škoda TRANSPORTATION Ukázka vnitřního řešení 2. třídy nových jednotek Škoda., foto: Škoda TRANSPORTATION Ukázka vnitřního řešení 1. třídy letištního provedení nových jednotek Škoda., foto: Škoda TRANSPORTATION Ukázka vnitřního řešení 1. třídy letištního provedení nových jednotek Škoda., foto: Škoda TRANSPORTATION Ukázka vnitřního řešení nástupního prostoru nových jednotek Škoda., foto: Škoda TRANSPORTATION
Parametr / Typ jednotky2-vozová3-vozová
Napájecí soustava25 kV, 50 Hz a 3 kV ss nebo jen 3 kV ss
Maximální rychlost160 km/h
Instalovaný výkon1 320 kW1 980 kW
Uspořádání pohonuKaždý vůz 1 podvozek hnací (2 nápravy) a 1 podvozek běžný
Jmenovitý rozchod kolejí1 435 mm
Celková délka jednotky52 800 mm79 200 mm
Celková vnější šířka skříně2 820 mm
Výška hrany vstupu600 mm od temene kolejnice
Výška podlahy nízkopodlažní části600 mm od TK
Výška podlahy vysokopodlažní části nad podvozky1 200 mm od TK
Počet vstupních dveří8 (2 páry v každém voze)12 (2 páry v každém voze)
Světlá šířka dveří1 500 mm
Podíl nízké podlahy64%61%
Odolnost vůči nárazůmČSN EN 15227
Údaje platné pro variantu s maximálním počtem sedadel -příměstská
Parametr / Typ jednotky2-vozová3-vozová
Počet sedadel 2. třídy141241
Počet sedadel 1. třídy10
Celkový počet sedadel151251
Počet stojících cestujících142 (4 os/m2)217
Počet míst pro invalidní vozíky2
Počet převážených jízdních kol / dětských kočárků4/46/6

Zdroj: Prezentace ACRI (PDF)


JiříK. | 3.12.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 15      Zpráv na stránku:   
06.12.2009 (12:58)  
Ad MirekZ: Obecně je známo, že železnice je energeticky velmi málo náročná, takže elektrizace většiny tratí je pro ČEZ podstatně méně zajímavější, než globální oteplení, které způsobí nákup klimatizací do většiny baráků a odběr elektřiny v létě.

Možná je potřeba připomenout, že před 8 lety Jihočeský kraj rozjel studii ŠED-Šumavské elektrické dráhy (dle vzoru TEŽ). Když se zjistilo, že to nebude ten pravý důvod k dostavbě Temelína, tak se to tiše přejmenovalo a nyní odložilo do šuplíku.

Proč se prosazuje silniční doprava - protože je to kšeft pro energetiky a je jedno jestli dneska na ropě, nebo pozítří na baterky. Výborný kšeft pro Romana - každý druhý si dá auto na noc do zásuvky a elektrárny pojedou dnem i nocí naplno stabilním odběrem.
06.12.2009 (12:39)  
M : a není to jedno ? Je zapsána v českém obchodním rejstříku, zaměstnává lidi v Česku, ti lidé platí v Česku daně, které jsou příjmem českých rozpočtů. Pakliže akcie vlastní někdo na Bahamách, Kajmanských ostrovech nebo ve vzdálené galaxii, to je mi lhostejné. Řekl bych, že objem daně, které odvede firma jako daň ze zisku je míň než daní, které odvedou její zaměstnanci.
Pokud někoho (stát) mrzí, že akcionáři vyváží zisk ve formě dividend mimo Česko, tak ať si někdo (stát) ty výnosné akcie koupí...

Jan Šlezingr : děkuji za zajímavé povidání. Obecně to známé není, asi proto, že většina občanů nemá potřebu šmírovat, kdo co vlastní nebo možná vlastní. Stejně s tím nic neudělá.

Spíše bych chápal zájem ČEZu na elektrifikaci vedlejších tratí a politický tlak na vývoj a výrobu (nebo nákup licence) elektrického vozu (např. 843 jako 443/543/643 - ostatně tyhle vize existovaly)... údajně před několika lety vznikla idea přestavby vozu M 296 na elektrický ... aby si ČEZ zajistil odběr trakční energie.
registrovaný uživatel M 
06.12.2009 (0:44)  
Ale fuj! Takove skarede lzi! Skodovka je prece krasna ceska firma plna ceskych delniku, ceskych projektu a je to rodinne stribro. Ze ty jsi zly skritek v nemeckem zoldu?
06.12.2009 (0:39)  
Miroslav Zikmund
Aha, já myslel, že se to považuje za veřejně známé - Roman je podle spekulací tisku (spolu)majitelem Appian Group, která vlastní Skodu Plzeň.
http://www.reflex.cz/Clanek36110.html
registrovaný uživatel M 
06.12.2009 (0:35)  
Skoda je ale zaprve akciovka a akcie nekdo zpravidla vlastni a/nebo zadruhe plati, ze kdo domluvi obchod, dostava provizi.
Nechapu, jak tohle ma souviset s tim, co vyrabi CEZ. Standa taky myslim nikdy nedelal do zeleza ani akcii a presto na tom zazracne vydelal, sikula jeden:-)

Je zcela zjevne (teda vyjma pro ovce), ze Siemens odesel, protoze nemel ceske zakazky. Ovsem Skoda ano. Oboji zamestnavalo ceske lidi a oboji bylo ve vlastnictvi na hony vzdalenemu cemukoliv jako "ceska firma v drzeni vseho lidu". Cim to cim, ze CD si nechaly masinky vyrabet u Skody a ne u Siemense? No, asi nahoda.
05.12.2009 (22:39)  
Elias is best : skutečně máte na mysli sedačky v Regiozázraku nebo Superregiozázraku ? Z mého subjektivního pohledu jsou použité sedačky vzhledem ke katerorií vlaků, na něž jsou určeny, na mnohem vyšší úrovni než v Potěmkinech (s ohledem na proklamovaný údajný luxus) nebo rodiny DESIRO nejrůznějšího provedení jezdícícho v Německu a Rakousku. Což svým způsobem platí i o Talentech či Flirtech a rodině 42x DB. Pravda, o sedačkách ve francouzských "velrybách" a dalších vozidlech (nevyjímaje sedačkové rekonstrukce různých starších vozidel) se lze nechat jen zdát.

Jan Šlezingr : netušil jsem, že ČEZ (jemuž šéfuje Martin Roman) mimo výroby elektrické energie, kterou "vnucuje" ČD a konec konců prostřednictvím vlastněných distribučních společností téměř každému, také vyrobí kolejové vozidla a mohl by mít prsty v odchodu Siemense ze Zličína.
05.12.2009 (22:25)  
Ad SYN: přesně tak jsem to myslel. Desiro skvěle splní svoji funkci - odveze substrát, který nemá jinou možnost přepravy. Ale již nenatáhne někoho jiného a to je ten problém stejně jako nasmluvněné ČD na 10 let.

S grafikonem současné doby (který je udělán na naše bídné poměry a mantinely skvěle - pamatuji jak jsem se dopravoval za socialismu a jak jsem se nedopravoval za Římana) se může substrát našim mladým dopravákům klanět. Jenže to je už maximum co jsme schopni v ČR předvést. Pokud budeme za pokrok vydávat sběr odloženého šrotu (tím nemyslím jen vozidla o nichž je diskuse, ale komplexní přístup), tak to můžeme rovnou na stromy.

Dost mně štve politika ČSSD, která se bojí pokroku. Kdyby někde pustili Jančuru k lizu, tak by to moloch ČD nemohlo nijak ohrozit co se týče objemu výkonů, ale zřejmě je to ohrožuje z hlediska požadavků substrátu. Ten, kdyby se jednou svezl s Jančurou, tak by si udělal jiný názor a to se bolševikům nehodí do krámu.
05.12.2009 (18:12)  
471.015 : Nehceš toho moc. Musím souhlasit s tebou. Sedačky v RegioNově by měly být okamžitě vyměněny.
registrovaný uživatel 471.015  mail  
05.12.2009 (14:21)  
Já jsem hlavně zvědavý na vlastní provedení interiéru. Rád bych seděl na pohodlných sedadlech (ale předpokladám, že budou tvrdý jak dřevěný lavice) s loketními opěrkami a možností si opřít hlavu (nejlépé do ušáku), měl před sebou nebo u okna stolek i s odpaďákem, nechtěl bych koukat do příčky mezi okny ...

Dále bych byl rád za modernější interiér než ve 471, ať už co se týče barevného řešení, tak i vlastního provedení polic, obložení apod. Interiér 471 je pořád zamrzlý někde na úrovni počátku 90. let. A hlavně příjemné osvětlení a ne takové přesvětlení, jako ve 471.

Tak nevím, jestli chci moc?!
registrovaný uživatel SYN 
05.12.2009 (14:05)  
Jirka Panter: No ale ono taky ve stavu kdy mam 6 let stary mobil a na novy horkotezko setrim muze byt zakoupeni 2 roky stareho typu vcelku primerene, ono na rodil od pocitace v tom telefonu jaksi nehrozi ze by narocnost vypoctu komprimace zvukoveho kanalu prekrocila schopnosti ridiciho cipu - neboli i dva roky stary typ naprosto bezproblemove plni zakladni funkci telefonovani a posilani SMS...
  1 2 3 4 5 ... 15      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko