..: Rozhodnuto: ČD Cargo vznikne 1. prosince :..

Ilustrační obrázekPraha - Česká vláda dnes definitivně posvětila plán na oddělení nákladní divize Českých drah. Jak dnes oznámil po jejím jednání premiér Mirek Topolánek, k 1. prosinci vznikne dceřiná společnost ČD Cargo. Nová akciová společnost dostane do vínku základní kapitál ve výši 8,8 miliardy korun, navíc k ní přejde i 13 tisíc zaměstnanců. Vláda má restrukturalizaci ČD obsaženu přímo ve svém programovém prohlášení, samy dráhy si od rozdělení také leccos slibují. Zmiňuje se především lepší konkurenceschopnost na dynamicky se rozvíjejícím a expandujícím dopravním trhu.

Nová akciová společnost bude podle předpokladů moci pružně reagovat na změny na trhu, navazovat strategická partnerství s jinými subjekty či se začlenit do nadnárodních konsorcií. Nákladní doprava dosud přispívala na dopravu osobní podle ČD bezmála 600 milionů korun ročně. Ty bude muset neodštěpený zbytek společnosti buď ušetřit, nebo vymoci ze státu formou dotací. "Ministerstvo dopravy nyní hledá řešení, jak dál s osobní dopravou a jejím financováním," řekl k tomu mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Od prosince čekají ČD i další změny. Dalších 10 tisíc zaměstnanců přejde k Správě železniční dopravní cesty, která by měla zcela převzít údržbu tratí a zabezpečovacího zařízení. SŽDC také od letošního roku převezme tvorbu jízdního řádu, aby odpadla další nerovnost dopravců v přístupu k železniční síti. Během krátké doby původní akciovou společnost opustí 23 tisíc zaměstnanců, tedy asi 40 % z dosavadního počtu pracovníků, byť se jedná spíše o formální přesun.

Oddělení nákladní dopravy by nemuselo zůstat jediným štěpením dosud homogenních ČD. Ministerstvo dopravy chce ještě do konce listopadu předložit vládě i návrh na oddělení osobní dopravy do další dceřinné společnosti. Jisté je, že holding ČD bude i nadále v rukou státu.

Přepracováno po dnešním jednání vlády


Honza Beránek / JTB | 22.10.2007 (15:17)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 ... 3 4 5 6 7      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel xAnri05  mail  
21.10.2007 (22:10)  
Nová akciová společnost bude podle předpokladů moci pružně reagovat na změny na trhu, navazovat strategická partnerství jinýmu subjekty či se začlenit do nadnárodních konsorcií.
Z toho je snad patrne, ze vycleneni Carga z CD je nesmysl, ktery neprinese nikomu nic. To vse lze delat i dnes. Snad to prinese nasim politickym spekulantum dalsi sanci prodat neco, co alespon trochu vydelava, a namazat si pri tom kapsy.
registrovaný uživatel medd 
21.10.2007 (22:01)  
Děláte si legraci (intercity a zdenek84)? Jediné, co pomůže nám cestujícím, je oddělení dopravy (i osobní, mj. třeba i slavné
21.10.2007 (21:31)  
nejlépe rozdělit dráhy na jednotlivé ŽST, postupně je zprivatizovat apod. A to že má být přešení stávajících problémů?
21.10.2007 (21:28)  
já bych oddělil 13 regionálních, dálkovou dotovanou a dálkovou nedotovanou:)
registrovaný uživatel happy 
21.10.2007 (21:06)  
ad semík: Nezaspal si nic ;) Je to přesně tak jak píšeš.;)Bylo by spíše lepší oddělit regionální dopravu dotovanou kraji od té celostátní,dotovanou MD.Kraje by do toho lépe viděly a tím pádem by se mohlo ledasco změnit k lepšímu
registrovaný uživatel Semík  mail  
21.10.2007 (20:55)  
Spekuluje se i o oddělení dotované osobní dopravy, financované z veřejných rozpočtů, od osobní dopravy komerční. To je co když mají být dotovány i EC/IC? Nebo jsem něco zaspal?
registrovaný uživatel Kajman  mail  
21.10.2007 (20:36)  
Kéž by se jednotlivé divize ČD rozvíjely stejně dynamicky jako dopravní trh...
21.10.2007 (20:24)  
Už se těším až vznikne samostatná dceřiná společnost Generální ředitelství ČD a.s.
  1 ... 3 4 5 6 7      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko