..: Pomozte zachránit historickou budovu nádraží v Chotyni :..

Nádražní budova v Chotyni v roce 2018., foto: WikipediaChotyně — V záplavě více či méně smysluplných petic se vynořila jedna, která podle našeho názoru stojí za pozornost. Týká se zachování architektonicky i historicky cenné nádražní budovy v Chotyni na trati 089, kterou chce Správa železnic zdemolovat. Dlouhodobě nevyužívaný objekt chátrá, avšak stále je v zachránitelném stavu. Zájem o jeho pronájem, opravu a využívání má obec, v níž je objekt umístěn na dobře viditelném vyvýšeném místě a tvoří její dominantu. Nejde tedy o samoúčelnou záchranu, jako v případě staré nádražní budovy v Ústí nad Orlicí. Pokud si myslíte, že nádraží stojí za záchranu, můžete Chotyňským pomoci v jejich úsilí podepsáním petice. A to i v případě, že nežijete v Libereckém kraji.

Chotyňské nádraží postavila v roce 1859 saská společnost Zittau-Reichenberger Eisenbahngesellschaft (ZRE) na nově vybudované spojce Liberce a Žitavy. V současné době je zastávkou s jednou nástupní hranou. Atypická nádražní budova už se nějaký čas nevyužívá, avšak obec Chotyně má dlouhodobý zájem o její převod, protože by v ní ráda umístila klubovnu skautů. Záměr, který má podporu i Libereckého kraje, však naráží na nejasné stanovisko Správy železnic. Ta s obcí již několikrát jednala o případném pronájmu, nakonec ho ale odmítla, údajně kvůli blízkosti provozované dopravní cesty. A chce nadbytečný objekt odstranit. Obec s tím nesouhlasí a argumentuje mimo jiné tím, že estetická a historicky cenná budova tvoří druhou dominantu obce, v jejíž blízkosti leží i hrad Grabštejn. A také že náklady na komplikovanou demolici by přesáhly náklady na případnou opravu.

Zdroj: e-petice


NIcKON Poslat mail autorovi | 11.2.2020 (12:02)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Liberecký


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel (gp) 
12.02.2020 (11:54)  
Zirecek: tady nejde o potenciál. Tady jde o to, že ten barák patří dráze, s kterou tradičně není řeč. Evidentně nemáš pravdu - zcela nepochybně všechna pražská nádraží mají potenciál, stačí se podívat o dům dál, ale nežijí, Jsou v "dobré správě" žáby na prameni jménem Ž. My to radši zbouráme a dáme tam betonovou kostku, protože to je pro nás míň práce.
12.02.2020 (9:25)  
A současný stav je? SŽDC to je ochotná prodat, či nikoli? Obec to chce koupit, nebo nechce? Má to památkovou ochranu? Atd.
Takto je petice jen výkřik do tmy, pardon.
11.02.2020 (20:15)  
Skutečnost, že od druhé poloviny 90. let minulého století neslouží svému původnímu účelu a stát o ni prakticky nepečuje, na věci nic nemění. Jejím odstraněním by obec citelně ztratila, její rekonstrukcí by naopak velice získala.
Přes 30 let neslouží účelu, nikoho to nezajímá (včetně vlastníků) a najednou se bije na poplach?

O nádražní budovu navíc jeví živý zájem samotná obec Chotyně, a to jak o její rekonstrukci, tak i o následný provoz a její opětovné oživení. Co to je "živý zájem", co to znamená konkrétně? Nikde se nepíše, že to chtějí koupit a dělat zázemí pro skauty, že už provedli nějaké úřední kroky. Jen apelují a žádají zastavení demolice a žádají o zachování v původním rozsahu. O budoucím využití či odkupu, pronájmu ani slovo, žádné budoucí konkrétní plány, dopisy, zasedání obce...

Šlechetných záměrů je plno, avšak mít reálného spojence ke konkrétním krokům vedoucím k cíli, to bývá oříšek. Kdyby ta budova měla potenciál, už by dávno nějakým způsobem ožila - třeba by si obec pronajala malou část již v minulosti a snažila se místo oživit.
Když se podívám na webové stránky obce - nenašel jsem žádnou zmínku o petici, informaci či odkaz na hlavní stránce. Prezentační video o obci vpravo nezobrazuje tuto budovu téměř vůbec.
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko