..: Jak levně cestovat na EURO 2008 v Rakousku a Švýcarsku :..

Ilustrační obrázek DB AG - Sedmého června startuje jedna z nejočekávanějších sportovních akcí tohoto roku - EURO 2008, jehož pořádání se letos zhostily železniční mocnosti Rakousko a Švýcarsko. O polepených taurech se na ŽelPage napsalo mnohé, proto se dnes zaměříme na různé slevy, které můžete pro cesty nejen za fotbalem do těchto zemí použít.

Speciální slevy v době konání EURO 2008

BahnCard 25 - Německé dráhy (DB) mají standardní nabídku slevové karty BahnCard 25, které opravňuje k 25% slevě z obyčejného jízdného. V období od 1. dubna do 30. června 2008 lze zakoupit BahnCard 25 za zvýhodněnou cenu 19 EUR pro druhou třídu a 39 EUR pro třídu první. Platnost této karty je od doby nákupu do 31. 7. 2008. Předpokládáme, že karta bude vybavena příslušným motivem EURO2008, takže se možná stane i pěkným suvenýrem. Možná škoda, že za zvýhodněné ceny neprodávají BahnCard 50, poloviční sleva z tarifu by asi byla příjemnější.

InterRail Österreich - Schweiz - Rakouské a švýcarské státní dráhy (ÖBB a SBB) se vzájemně dohodly se společností InterRail a v době od 1. dubna do 31. července lze zakoupit speciální forma jízdenky InterRail One Country Pass pro Rakousko a Švýcarsko zároveň. Cenovou nabídku naleznete v níže uvedeném přehledu. Dlužno dodat, že výhodné to je hlavně v Rakousku, protože na území Švýcarska je platnost této jízdenky silně omezena. Nemusíte se samozřejmně bát na síti SBB, tedy na všech hlavních normálně-rozchodných tratích; pokud by se vám ale zachtělo zhlédnout kromě fotbalu i něco z pěkných horských tratí, které jsou provozovány především soukromými dopravci, budete mít ve většině případů smůlu - buďto budete doplácet, nebo platit celé jízdné (pokud bude zájem, sepíši do zvláštního článku kompletní podmínky pro Švýcarsko.) V Rakousku, s vyjímkou Achensee a Zillertalbahn, neplatíte žádné příplatky. Připomínám standardní podmínky platnosti InterRail One Country Pass: platnost jízdenky jeden měsíc ve 3, 4, 6 a 8 vybraných dnech, které na sebe nemusí navazovat. Lze zakoupit jak první, tak druhou třídu.

počet dnůmládež do 26 let2 třída1 třída
3125 €189 €255 €
4139 €209 €285 €
6175 €269 €363 €
8194 €299 €404 €

CityNightLine a EURO 2008 - Většina z vás asi postřehla, že od nového roku pod značkou CityNightLine vystupují veškeré noční vlaky provozované společností DB AG. Po dobu Eura budou vypravovány zvláštní vlaky na zápasy německé reprezentace. Pojedou z Berlína se zastávkou v Hannoveru a skončí svoji jízdu v Basileji, Vídni, nebo Klagenfurtu podle toho, kde bude německá reprezentace zrovna hrát. Vyjíždět by se mělo kolem páté hodiny večer z Berlína a na místo se bude dojíždět kolem osmé ranní (u Basileje to bude asi trochu jinak). Jízdné je pro tyto spoje zvýhodněné za cenu 49 EUR za osobu a cestu na lehátku a 45 EUR pro zákazníka s BahnCard.

Europa-Spezial - A naposled nabídka DB AG: za zvýhodněnou cenu 39 EUR lze pořídit omezené množství jízdenek z Německa do libovolného cíle v Rakousku a Švýcarsku. S BahnCard 25 získáte navíc slevu 5 EUR. S dětmi do 15 let se cestuje bezplatně.

Společná nabídka SBB a OeBB UEFA EURO2008 Vorteilscard/HalbtaxAbo - Na docela zajímavé nabídce se dohodli SBB s ÖBB - za přijatelnou sumu 26 EUR v předprodeji získáte VorteilsCard50 + HalbTaxAbo na období jednoho měsíce od 1. 6. do 30. 6. 2008. Pokud zmeškáte předprodej a budete nakupovat až po prvním červnu, zaplatíte už 39 EUR. Díky této kartě získáte slevu 50 % z běžného tarifu. Ve Švýcarsku je HalbTaxAbo uznávána v celém systému železnic, takže lze získat za tyto vcelku směšné peníze podstanou slevu i na ty horské atrakce, kterých je v alpské zemi bezpočet. Nabídka navíc přináší ještě bonus navíc: v Rakousku je možné po skončení platností této speciální verze zakoupit klasickou VorteilsCard50 za 50 EUR (50% sleva), pokud to vezmeme ze švýcarské strany, pak za 39 CHF/59 CHF zakoupíte produkt HalbtaxAbo/VorteilsCard50. Švýcaři nabízejí navíc ještě tzv. GeneralAbonementCard, tedy jakousi obdobu BahnCard 100, nebo naší In-Gold. Tahle univerzální síťovka platí celý jeden měsíc (červen) a má zvýhodněnou cenu 299 CHF pro 2. třídu a 459 CHF pro třídu první. Pokud to nestihnete v předprodeji, platíte zvýšenou částku 399 CHF za 2. třídu a za vyšší třídu připlatíte do výsledné ceny 599 CHF. V Rakousku je ale tato nabídka omezena jen na 45% slevu z běžného tarifu.

UEFA EURO 2008 Combiticket - Princip této slevy je prostý: ke každé vstupence na fotbal máte automaticky zaplacenu jízdenku MHD příslušného města v Rakousku a Švýcarsku. Doklad platí v den zápasu a následující den do 24:00. Platnost se navíc vztahuje i na jednu cestu tam a zpět z domova, hotelu či letiště na stadion (Rakousko, Švýcarsko bez omezení); neplatí však v mezinárodní dopravě. Pojedete-li například z Vídně do Basileje přes noc na zápas, bude vám platit vstupenka na zápas jako jízdenka i den před ním od 19:00. Samozřejmně si musíte obstarat příslušné příplatky na lehátka a lůžka. Na sezení je 100% doporučena místenka.

Další možnosti pro výhodnější cestování

Ilustrační obrázekCo dalšího lze pro zajímavé cestování po Rakousku a Švýcarsku použít? Poměrně zajímavé slevy je možné získat i při cestách přímo z území České republiky.

České dráhy již avizovaly, že v případě velkého zájmu jsou připraveny posílit svůj nejprestižnější noční spoj - EN 352/353 Johannes Kepler. Ten odjíždí z Prahy v 20.25 a do Basileje dorazí v 10.37 následujícího dne. Hned po večerním zápase existuje možnost odjet domů vlakem ICE 808 do Frankfurtu a přes Drážďany se dostat do Prahy odpoledne následujícího dne. V případě nočních vlaků lze využít jízdenku SparNight a související nabídky pro noční vlaky. Standardní cena zpáteční jízdenky přitom činí 3614 Kč při rezervaci místa k sezení; v případě rezervace lůžka ještě o dva tisíce více.

InterRail One Country Pass - Ačkoli je celkově výhodnější využít kombinovanou variantu InterRailu, zmiňovanou výše, pokud se chystáte sledovat zápasy pouze v jedné zemi, lze pro cestování v Rakousku nebo Švýcarsku využít jízdenku InterRail jen pro konkrétní zemi. Podmínky jsou obdobné, jako v případě popisované akční nabídky, přičemž ceny začínají na 71 € v případě třídenní varianty pro mládež. Standardní verze pro 2. třídu vás přijde na 109 až 229 €, v závislosti na době platnosti. Kompletní přehled cen lze najít na stránkách společnosti InterRail.

Ve Švýcarsku je velmi zajímavým produktem SwissPass s platností na celé síti SBB a v systémech MHD 37 měst, v průběhu vybraného počtu dní. Karta zajišťuje i množství dalších slev po celé zemi. Další zajímavou slevou by mohla být například 9-Uhr-Tageskarte - za cenu 54 CHF můžete cestovat po celé síti SBB neomezeně od 9 hodin ráno do půlnoci, o víkendech a svátcích dokonce plných 24 hodin. K této slevě existují různé zvýhodněné nabídky - více na www.sbb.ch - vyžaduje ovšem platnou HalbTaxAbo.

CityStar - Máte-li už vytipované zápasy, které chcete určitě vidět, a můžete tedy zakoupit jízdní doklady v předstihu, lze využít zpáteční slevu CityStar. Ta je výhodná zejména pro malé skupiny, přičemž jízdenka může být vydaná až pro pět dospělých osob. V takovém případě získává druhý až pátý cestující slevu ve výši 50 % z jízdného, jež zaplatí první cestující. Omezením nabídky CityStar je nutnost pořídit ji nejpozději tři dny před odjezdem a strávit v zemi cílové železnice noc ze soboty na neděli. Poplatky za rezervace se platí v plné výši.

Wien Spezial/Wien SCspezial - Pro cesty do Vídně od nás lze určitě doporučit slevu Wien Spezial, určenou především pro držitele In-karet. Za zhruba 230-250 Kč {podle kurzu| získáte jízdenku z Brna/Břeclavi do Vídně, platnou čtyři dny ve 2. vozové třídě, pro jednu cestu tam a zpět v jakémkoliv vlaku. V SC je potřeba mít místenku, případně použít zvláštní slevu právě na Pendolino. Existuje i varianta jízdenky s 24-hodinovou platností pro vídeňskou MHD. Jízdenku Wien SCspezial je možné zakoupit pro omezený počet míst v relaci Praha - Vídeň za cenu 531 Kč, resp. Brno - Vídeň za 266 Kč.

EUregio - Chystáte-li se na zápas do Vídně z okolí Znojma, Českých Budějovic nebo Plzně, máte možnost využít zpáteční jízdenku EUregio pro 2. vozovou třídu všech kategorií vlaků kromě SC. Ještě zajímavější je ale skutečnost, že držitelé In-karet takto získají na rakouských železnicích slevu ve výši 77 %.

Znáte-li další zajímavé způsoby cestování na fotbalovou událost roku, podělte se s námi v diskusi pod článkem - text budeme průběžně aktualizovat.

Zdroj: Deutsche Bahn AG, SBB CFF FFS, ÖBB


michawel | 20.4.2008 (0:14)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby Tarify

Další z regionu Německo Rakousko


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
21.04.2008 (16:43)  
Chtěl sem jen doplnit lidi bez slevových karet,... ale souhlasím, že vlak je velmi pohodlný:). Ale do Vídně by to mohlo být v pohodě i busem, i když je vlak rychlejší:)
registrovaný uživatel pekař 
21.04.2008 (15:35)  
stepanisko: místenka do Itálie stojí 5Euro a můžeš si ji koupit i ve vlaku.
M: s Legií udělali ten problémm fanoušci Baníku, jelikož se druží s GKS Katowice...:)
21.04.2008 (12:52)  
to IDeeSák: jo jasne na to jsem koukal na idosu, jak je to s tou rezervaci? Jak dlouho predem musim misto rezervovat a kolik mistenka stoji?
21.04.2008 (12:37)  
stepanisko - platí, pozor však na vlaky jedoucí do Itálie, kde v mezinárodní dopravě je povinná rezervace. Totéž platí u některých vlaků do Německa.
21.04.2008 (12:21)  
to michawel: predpokladam ze jizdenka InterRail One Country Pass plati i pro vlaky EN, EC, IC, je to tak?
registrovaný uživatel M 
21.04.2008 (10:08)  
Nojo, Polaci jsou za vodou, ti to maji skoro u hranic (nasich:-)) Co se tyce te Legie apod., tak na MS v Nemecku Polaci byli a u zadnych problem sem neslysel...
20.04.2008 (23:06)  
pekař) To já jsem taky zvědavý, co v polštině znamená "posílený spoj" :D
registrovaný uživatel pekař 
20.04.2008 (22:09)  
M: mě spíš zajímá, kde hrajou poláci. Docela se těším na ty posílené Polonie, Sobieski, Chopiny:) I když snad to nedopadne jako s fanoušky Legie...
registrovaný uživatel M 
20.04.2008 (21:39)  
Jako clanek pekny, ale jak se ptal pekar a jak se mu pak dostalo odpovedi - listek na fotbal je soucasne vstupenkou, takze lehce pochybuju, ze tam nekdo na fotbal pojede vlakem a listek (mysleno na vlak) si bude kupovat (pravda, na hranice asi bude muset:-)

Druha vec je, ze z naseho pohledu hrajeme celkem dost v - ted nevim, jak to napsat - proste daleko. Basilej snad, ale do Zenevy vlakem? No nevim, nevim:-)) Soucasne u nas neni az tak rozsirena laska k fotbalu jako hre, takze asi ne prilis Cechu tam pojede na zapas jinych nez ceskych tymu (Novozelandan na Euru mne prekvapil, kdybych potkal Cecha na Copa America, tak bych asi byl na pokraji infarktu:-), ze by vyuzil nejakeho rozumnejsiho mista zapasu...

Jinak ten listek neplati nasledujici den do 24:00, ale pouze do 12:00.
20.04.2008 (20:54)  
Pekař: Pokud myslíš jugendferien netz karte, tak jsem o tom nenašel letos na webech ani zbla. Nicméně se dá koupit i VorteilsCard -26 za zvýhodněných podmínek.
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko