..: Dolní Sasko: Zákaz konzumace alkoholu ve vlacích :..

Dolní Sasko — Německé dráhy (DB) oznámily, že od 1. ledna 2018 zavedou zákaz konzumace alkoholu na vybraných trasách místní dopravy v Dolním Sasku a v Brémách. Opatření se dotkne sítě S-bahn v Hanoveru, regionálních expresů (RE) mezi městy Hanover, Bremerhaven, Brémy, Osnabrück a oblastí Norddeich plus sítě Harz-Weser mezi Dolním Saskem a Durynskem. Na zmíněných trasách tedy bude zakázáno otvírat láhve s alkoholem za účelem pití, převážení zavřených lahví například z nákupu se zákaz samozřemě netýká.

Důvodem zatím nepříliš obvyklého kroku byly výsledky mnoha průzkumů, v nichž se většina zákazníků vyjádřila pro obecný zákaz pití lihovin ve vlacích. Stávající zákazy v jiných oblastech totiž mají pozitivní vliv na čistotu vlaků a především subjektivní pocity bezpečí cestujících. Proto lze očekávat jejich rychlé zavádění i v dalších oblastech. Zákaz bude zanesen do podmínek osobní přepravy, dolnosaského i spolkového tarifu. Dotyčné vlaky dostanou informační piktogramy. První dva měsíce bude aktivně zdůrazňován informační kampaní, od 1. 3. 2018 začne být jeho porušování sankcionováno pokutou 40 eur.

Zdroj: Tisková zpráva DB


NIcKON Poslat mail autorovi | 21.10.2017 (21:15)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Legislativa

Další z regionu Německo


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel prcek1 
24.10.2017 (9:12)  
U nás ČD v reklamě prezentují jako svou výhodu že v autě máme na skleničku červeného po dobrém jídle rovnou zapomenout. V Německu to holt bude přesně naopak. Tam si holt dáme pivo jenom za volantem :)
registrovaný uživatel Rail-2005  mail  
23.10.2017 (22:47)  
Já jsem v rámci Německa pro absolutní zákaz konzumace alkoholu ve vlacích a MHD (výjimkou by bylo pouze točené pivo v dálkových vlacích, které by se mohlo konzumovat výhradně na palubě jídelního/bistrovozu). Němec prostě jde z práce/školy, koupí v kiosku lahváč a už si ho láme do hlavy. Je to o kultuře. A když Němci nejsou schopní se chovat spořádaně, tak musí přijít sankce.

Ve Francii tohle člověk moc nevidí a v ČR se jedná o výjimečný jev na několika problémových spojích, případně v problémových časech. A to lze vyřešit policejní eskortou s alkoholtesterem v daných vlacích.
registrovaný uživatel IvaA 
23.10.2017 (14:00)  
To LP:
s duševním nastavením "věčných vychovatelů" (abych byla slušná) evidentně nelze pohnout. I zde, dostanou-li se do argumentační nouze, mají tendenci uchýlit se k agresi. Což ovšem neznamená, že není nutné se jim bránit - je to vlastně jedna z front pověstného boje s blbostí. Ale je nutné se povzbuzovat - třeba u pana Dědečka: https://www.flashlyrics.com/lyrics/jiri-dedecek/blues-pro-slusny-lidi-07
23.10.2017 (12:54)  
Pavel Šmídek: A skončí to tím, že vás vyhodí z valku, když se napijete vody se sirupem. Nelze totiž prokázat, že se jedná o nealkoholické piti. Nebo termoska s čajem - co kdyby v něm byl rum? :(
23.10.2017 (9:03)  
Tak si naleju vodku nebo víno od vody z Matonky (ta je tmavá) a je vystaráno
dopisovatel nebo člen ŽP Martin Grill  mail  
22.10.2017 (21:11)  
Lol Phirae: Já zase zbožňuju chudáky, kteří mají potřebu pojmenovávat lidi, obhajující změnu logickými a existujícími argumenty, jako sociální inženýry.
22.10.2017 (20:28)  
Martin Grill: Jistě, protože nejsme schopní vyloučit vožraly obtěžující ostatní z přepravy, jak nám přepravní podmínky už dávno umožňují, tak cestu znepříjemníme lidem, co by si po celém dni v práci cestou domů dali jedno dvě piva. Tyhle sociální inženýry fakt miluju.
22.10.2017 (19:16)  
Alkohol je jistě na výjimečných veřejných místech v Česku zakázán.
Nicméně vzhledem k tomu, že se ve vlacích alkohol normálně prodává (s požehnáním dopravců a i mimo restaurační vozy) jsem si téměř jist, že to přepravní podmínky dotčených dopravců nezakazují
22.10.2017 (19:09)  
Jsem proti takovýmto zákazům.

Ohledně výchovného působení dospělých na děti jsem přesvědčen, že dospělí se v tomto směru dopouštějí dvou zásadních chyb:
1) před dětmi nezřízeně chlastají až do němoty
2) před dětmi předstírají, že žádný alkohol ani neexistuje

Alkohol byl, je a bude. Americký prohibiční experiment ukázal, že pití alkoholu vymýtit nelze. Alkohol při takových pokusech teče bočními rameny, která mají časem ještě větší průtok než mělo původní řečiště.

Pokud někdo dělá bordel, má být příslušnými osobami (průvodčí, policie) zpacifikován bez ohledu na to, zda pije či nepije.
Pokud někdo bordel nedělá, mají ho příslušné osoby nechat na pokoji bez ohledu na to, zda pije či nepije.
Zákaz pití alkoholu dokazuje, že odpovědné orgány nejsou schopny plnit svou kontrolní funkci.
Je to obdoba EET: někteří podvádějí a jelikož jsme schopni odhalit jen zlomek z nich, tak budeme kontrolovat všechny, včetně těch, kteří nepodvádějí.
Dalším krokem této ochrany občanů před hříšníky by mohlo být zavedení GPS modulů do všech aut: někteří překračují rychlost, ale jelikož jsme schopni odhalit jen zlomek z nich, budeme kontrolovat všechny včetně těch, kteří rychlost nepřekračují.

Pokud jde o ta zdravotní rizika, jsem zastáncem názoru, že člověk má právo sáhnout si i na život. Byl bych tedy schizofrenikem, kdbych mu upíral právo sáhnout si na zdraví.
Jsem prostě odpůrcem toho, aby úřady chránily člověka před ním samotným.

Mám několik otázek na ty, kteří zákaz obhajují:
Jste úplnými abstinety, nebo si aspoň občas dáte?
Bylo by v pořádku, kdyby se v jídelním voze mohl alkohol podávat, ale ve zbytku vlaku by byla jeho konzumace zakázaná?
Co si myslíte o přístupu soukromých dopravců, kteří alkohol podávají (téměř) ve všech vozech?
dopisovatel nebo člen ŽP Martin Grill  mail  
22.10.2017 (17:37)  
Láďa Mynařík: Patrně dost podceňujete výchovné působení dospělých na děti, ve smyslu "okoukané normality". Alkohol a kouření jsou v ČR zdrojem alarmujících čísel úmrtnosti a samozřejmě nákladů na léčení. Nová generace závislých se nevychová sama, z hecu, ale často na základě toho, že děti prostě chtějí dělat to, co dospělí - dříve, či později. A těmi dospělými ani nemusí být jejich rodiče. Dokud se prostě bude na veřejnosti tolerovat alkohol a kouření, bude si tím společnost sama zadělávat na problém.

Mimochodem, konzumace alkoholu na veřejnosti je leckde zakázána i v ČR a jsem si téměř jist, že je zakotvena ve smluvních přepravních podmínkách dopravců, jen není vymáháno jeho dodržování.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko