..: Podzimní sezóna u JLV 2015 :..

ČD restaurant se servisem JLV, foto: Aleš Petrovský Česká republika — Za okny se již hlásí pomalu o slovo podzim, a tak si i cestující Českých drah mohou ve vozech ČD restaurant pochutnat na podzimně laděné nabídce občerstvení. Pravidelná obměna sezonní nabídky cateringu patří již po několik let mezi tradiční postupy. Výhradní dodavatel občerstvení, společnost JLV, se tímto snaží ve spolupráci s Českými drahami o neustálé zatraktivňování jídelních a bistro vozů pro cestující. A stejně jako je již tradicí střídání nabídky pro JLV, pro portál ŽelPage se jí stalo testování služeb ve vlacích. Právě proto jsme na ochutnávku podzimního menu vyslali Mirku Spáčilovou kvality služeb na železnici, našeho redaktora, Aleše Petrovského.

Výborná zelňačka s klobásou, foto: Aleš Petrovský Ochutnávku podzimního menu jsem zahájil v bistrovoze vlaku EuroCity, kde jsem se obzvláště těšil na zelnou polévku. Číšník prakticky ihned přinesl do zaplněné první třídy menu a já se dal s chutí do čtení. Z vložené karty sezonní nabídky zjišťuji, že nově nejde zkombinovat hlavní jídlo do jakéhokoliv menu, jako tomu bylo doposud. I přes to volím Zelnou polévku s klobásou a nočkem zakysané smetany a právě Zvěřinový guláš na červeném víně se špekovými knedlíky jako chutnou večeři. Polévka se v zápětí objevuje na mém stolku a já musím potvrdit, že stejně jako dříve se jedná o opravdu vydařené jídlo. Chuťově silná, bohatá polévka, zjemněná zakysanou smetanou zkrátka nemůže zklamat. O to více se zvyšují má očekávání na gulášek. Už vůně přinášeného jídla naznačuje, že jsem ani zde nezvolil špatně a opravdu – jemné kližkovité kousky masa v úžasné omáčce s moc dobrým špekovým knedlíkem jsou zkrátka dobře sehraným duem. Kombinace zelňačka a guláš rozhodně nedělá podzimní nabídce ostudu.

Taková průměrná hovězí pečeně, foto: Aleš Petrovský V jiném vlaku si objednávám další z hlavních jídel, kterým je Vepřová pečeně protýkaná domácí slaninou s restovanou barevnou paprikou a opečenými brambory. Poté, co mi jídlo obsluha přinese na stůl, je jasné, že to taková hitparáda jako u gulášku nebude. Zelená paprika samozřejmě ztratila ohříváním svoji barvu a je z ní spíše šedivá paprika. Brambory rozhodně nejsou opékané. Náznak opečení nese každý cca pátý brambor. Je to bohužel standardní nešvar u JLV, že většina posádek neumí pořádně opéct brambory (nebo to možná na vybavení kuchyně nejde, kdoví). Přítomný rozmarýn úplně přebíjí chuť masa a domácí slanina už to nezachrání. Za 159 Kč žádný zážitek a určitě je lepší zvolit zvěřinový gulášek, nežli vepřovou pečeni.

Dezert podzimní nabídky 2015, foto: Aleš Petrovský Tentokráte cestuji spojem railjet a mám opravdu velkou chuť na něco sladkého. Pochopitelně volím Tvarohové taštičky s borůvkovou omáčkou, skořicovým cukrem a šlehačkou. Dezert je celý podávaný jako teplý, tudíž vše má teplotu akorát, ale o náplň taštičky si spálíte pusu – zkrátka ohřívání. Omáčka je příliš tekutá a moc se vám jí na taštičku nepodaří nabrat. Dezert vás asi neurazí, ale ani nenadchne. Předchozí lívanečky s vanilkovou omáčkou a džemem bych za tento dezert okamžitě vyměnil. S sebou si také objednávám sezonní sendvič, jehož suroviny hrají všechny pěkně dohromady. Sušená šunka je zajímavou alternativou pro náplň sendviče.

Chutný předkrm s o něco horším pečivem, foto: Aleš Petrovský V posledním spoji (taktéž railjetu) si objednávám předkrm v podobě Sýrové galantiny s bylinkami, lískovými oříšky a ostružinovou omáčkou. K předkrmu je také servírovaná bagetka. Jako hlavní jídlo jsem chtěl Makarony s jemným zeleninovým sugem z drcených rajčat, oliv a kaparů, nicméně mně přichází k místu po objednávce oznámit stevardka, že již toto hlavní jídlo není, a nabízí mi mimo jiné i sezonní salát se zelím, mrkví a ředkvičkou. Rozhoduji se tedy pro něj. Předkrm je chuťově velmi příjemný, akorát cena 79 korun je myslím si dosti na hraně. Obzvláště dostanete-li v ošatce bagetky z rána, které se již nedají jíst. V poměru cena/výkon byl třeba v pořádku roastbeef s křenem a hořčicí. Ale přichází největší průšvih podzimní gastronomie, a to salát.

Pominu-li, že netuším, co by na něm snad krom zelí mohlo mít podzimní nádech (tedy mezi námi stejně tak jsem netušil, co je letního je na natrhaném sýru se šunkou), tak je zde fakt, že jsem nedostal salát, ale kopec zeleniny a listí vyklopený z přepravního obalu, jehož tvar listí stále na talíři kopíruje. Vedle toho je naservírovaný dresink, který je ale tak hustý, že se bude sakra špatně do salátu vmíchávat. Správně by salát měl přijít zamíchaný a všechny jeho součásti ochucené dresinkem. Tím, že by si personál salát přesypal do vysoké misky, by také odhalil nahnědlé a rozmočené kousky zeleniny, které takto s ledovým klidem dostane zákazník. Dresink se pak snadněji personálu v kuchyňce vmíchá do zeleninové směsi a zákazník s tím už nemusí zápasit na stolku u sedadla. Salát tak, jak si ho představuje JLV, není salátem. Dokonce je smutným faktem, že vyklopení salátu z nádobky přes víčko (takže zelí v tomto případě u podzimního salátu zůstane dole) je posádkám doporučováno na školeních. No chvilku jsem si s tou kopou zeleniny musel hrát, než jsem z toho vytvořil salát. Pobavily mě i zajímavé pohledy obsluhy, chodící kolem, což koneckonců chápu. Takže salát je opět propadákem celé sezonní nabídky. Bohužel, bohužel.

Salát vyklopený z krabičky na talíř, foto: Aleš Petrovský Salát po servisním zásahu, foto: Aleš Petrovský

Famózní zvěřinový gulášek, foto: Aleš Petrovský Určitě vám doporučuji ochutnat zvěřinový gulášek a zelnou polévku, které vyhlašuji šampióny podzimní nabídky. Makarony jsem bohužel neměl možnost otestovat, avšak těstovinová jídla umí JLV standardně poměrně dobře (pokud se tedy neohřívají příliš a těstoviny se pak nerozpadají). Nezapomeňte se pochlubit, jak podzimní menu chutnalo vám, a přeji dobrou chuť!

Autorský text.


Aleš Petrovský | 5.10.2015 (6:00)
Ostatní: TwitterLinkuj.cz!Jaggni to!Google Bookmarksvybrali.sme.skDalší služby
Related newsopen/close

More on Dopravci Služby

More from Česká republika (celá)


06.10.2015 (12:26)  
Sezonní menu jsem vyzkoušel v sobotu v pendolinu a musím souhlasit, že zvěřinový guláš se špekovými knedlíky je luxusní. Tvarohové taštičky mi také chutnaly. Nejslabším článkem bylo Veltlínské s takovým divným hořkým dozvukem.... ale jinak velmi příjemný zážitek.
Registered user Keprt 
05.10.2015 (21:38)  
str: Mirka Spáčilova není televizní hvězda, ale klasik české filmové kritiky. I když dnes už jsou tu, myslím, ostřejší kati.
Registered user bugear 
05.10.2015 (21:34)  
@Starouš: Taky jsem si říkal, jestli tak úplatný, nebo na které "kvality" tímto mířil. :)
@str: Prezence televize vás nezachrání, spíš nečtete MFD.
Registered user str 
05.10.2015 (21:26)  
Aha, tak to mi chybi nejaka realie :-) To bude tim, ze nemam TV. Ja to chapal tak, ze uz je Ales mezi personalem proflakly, tak poslal zaskok. Ale pravda, ta muzka osoba dale mi k tomu nejak nesedela...
05.10.2015 (20:25)  
Zatím jsem měl možnost ozkoušet jen zelňačku, guláš kančí a dančí a těstoviny.
Cenově OK, chuťově ještě lepší, jedinou drobnou pochybnost přinesla klobása v jinak výtečné polívce - působí přesušeně, i když to ničemu nevadí a jde spíš jen o pocit po zkušenosti s ohřívanými jídly (celkově se to podařilo vyladit, i tak ale odstrašujícím příkladem byly třeba letní noky... :( ).
05.10.2015 (13:21)  
A to se autor kvůli Mirce neurazil? Mě teda takhle někdo přirovnat, tak bych to moc jako pochvalu nebral :-))
05.10.2015 (11:49)  
I já mohu podzimní nabídku v zásadě jen doporučit :-)

Zelňačka je super, guláš je taky fajn (byť teda ta vyšší cena a nemožnost zařadit do menu mě tedy trochu zaráží..) a oblíbil jsem si i ty taštičky, byť uznávám, že omáčka je trochu tekutější, než by mohla být, a lívance byly opravdu asi lepší. Zas na druhou stranu jsou mi ty taštičky daleko sympatičtější, než třeba byl ten košíček s krémem a ovocem, co byl na jaře.
05.10.2015 (11:29)  
Guláš také doporučuji, povedl se moc :-)

Vepřovou pečeni schválně zkusím otestovat, třeba budu mít větší štěstí.
Registered user str 
05.10.2015 (11:22)  
Do posledni vety prvniho odstavce (o Mirce spacilove) se nejspis vloudil nejky sotek. Trochu ta veta nedava smysl.
Registered user Nechic  mail  
05.10.2015 (8:59)  
Ten zvěřinový guláš jsem měl v SC 515 a mohu jedině doporučit

Comments are users' expressions.
ŽelPage has no liability for their contents.

- Correspondent or Member of ŽelPage, - Editor or ŽelPage Administrator

Add comment
Comments are only allowed for registered users.
Before you insert your comment, you have to log on or register.
Sign in
 
 
  
 
   Register

© 2001 - 2019 ŽelPage - Webmaster


Info
informacni okenko