..: Mapa železničních fotografií :..

Mapa železničních fotografií - webová stránka, foto: rsxČeská republika — Kde se u nás nejčastěji fotí vlaky? A kde jsou k vidění jednotlivé lokomotivní řady či konkrétní stroje? Tyto otázky pomůže zodpovědět přehledná Mapa železničních fotografií na adrese http://mzf.rsx.cz. Poslouží nejen železničním fandům, které zajímá třeba výskyt určité řady či stroje, ale i fotografům. Ti zde najdou náměty na focení „hluchých“, nepokrytých míst železniční sítě či tipy na vhodné „fleky” v neznámých lokalitách.

Na mapě můžete v současné době zobrazit místo pořízení více než 3000 železničních fotek z fotogalerií na webech ŽelPage a Lokomotivy.net. Obrázky zobrazené na mapě lze filtrovat dle různých parametrů, například data focení, kategorie vozidla, zdrojové fotogalerie a lokomotivní řady, případně konkrétního inventárního čísla stroje. Tlačítko „sdílet” pak vytvoří zkrácený trvalý odkaz na právě zobrazenou oblast mapy, včetně vámi nastavených vyhledávacích filtrů a přiblížení. Zajímá-li vás průběh focení, můžete shlédnout také vizualizaci, která zobrazuje, kdy a kde byly pořízeny jednotlivé fotky.

Seznam fotek na mapě není konečný - do databáze jsou pravidelně přidávány záznamy o nově zveřejněných fotkách se souřadnicemi z obou spolupracujících fotogalerií. Jednou za čas jsou pak kontrolovány i dříve publikované fotky, takže souřadnice přidané ke starší fotce nezapadnou. V plánu je také přidat informace o fotografiích zahraničních vozidel, která se poslední dobou stále častěji vyskytují na tratích v Česku i na Slovensku.

Projekt Mapa železničních fotografií můžete podpořit přidáváním zeměpisných souřadnic ke svým fotkám publikovaným na ŽelPage či Lokomotivy.net.


rsx | 11.4.2015 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Virtuální svět

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
dopisovatel nebo člen ŽP Martin Grill  mail  
11.04.2015 (22:41)  
Pche! Schválně jsem si na filtru nastavil nejprve 754 a následně 810. Po příští aktualizaci z "archivu" se tento nepoměr smaže, neboť jsem právě doplnil souřadnice ke všem svým fotkám... :) :) :)
11.04.2015 (20:19)  
Pánové, díky za info
editor nebo admin ŽP Nick  mail  
11.04.2015 (15:45)  
Jiří Kocurek: Do mapy lze malovat v rámci velmi bohatého API: http://goo.gl/tki2d5 . A co chybí přímo v mapě, tam lze vložit pomocí vlastních dlaždic, viz http://k-report.net/mapy/ . Jak již psal Oto, jste jen omezen množstvím načtení stránky s mapou, které je nastavené na 25.000 za den.

S Otem však nesouhlasím ve věci stability API, což má údajně řešit OSM. Do svého projektu si vkládáte konkrétní verzi GMaps API, tím pádem se nestane, že vám mapa přestane fungovat, když tam Google něco nového doplní nebo změní, protože to je v další verzi, na kterou můžete a nemusíte přecházet. Dlouhodobě fungují i opravdu prehistorické verze API. A možnost, že by to Google vypnul, nebo tam dal nějaké nesmyslné reklamy bez vědomí uživatele API, je hodně teoretická - Google vydělává jinde ;-)
registrovaný uživatel Oto 
11.04.2015 (13:13)  
Na tohle je potřeba mít placený přístup na google mapy, aby do nich člověk mohl "malovat"?

Do nějakého limitu (myslím, že 25 tisíc návštěv denně) je to API zdarma. Ovšem jste závislý na Googlu. Kdykoliv se mohou rozhodnout vám dát do mapy reklamy či změnit rozhraní a mapa přestane fungovat.

Já proto používám a doporučuju OpenLayers a některý jiný zdroj dat (např. OpenStreetMap). Je to zcela zdarma, otevřené, a pro uživatele srovnatelně komfortní.
http://attachments.valek.net/vcasnajizdenka-praha.html
11.04.2015 (13:02)  
Skvělá internetová stránka.
11.04.2015 (13:01)  
Hodně pěkné, pochvala!
Technický dotaz: Na tohle je potřeba mít placený přístup na google mapy, aby do nich člověk mohl "malovat"?
registrovaný uživatel Oto 
11.04.2015 (11:34)  
Nejlepší na té mapě je, že když jí vzdaluju, tak zmizí železnice a zůstanou silnice. Domníval jsem se, že to bude první mapa na internetu, kde to bude naopak.

Podklad jsou Google mapy, pořadí vrstev ovlivnit nelze, protože bitmapy jsou předgenerované Googlem.

Samostatnou vrstvu železničních tratí (generovanou z OpenStreetMap dat) mají na http://www.openrailwaymap.org/

Úplnost ale závisí na tom, aby dobrovolníci ty železniční značky ( http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Railways ) do Openstreetmapy všude vyplnili ...
dopisovatel nebo člen ŽP BBvK  mail  
11.04.2015 (11:03)  
tak určitě... :-D Já to tak beru vždy i když ultrakrajinovou úplně nevyznávám ;-)
editor nebo admin ŽP Chary  mail  
11.04.2015 (11:00)  
A nejsou ty souřadnice tak nějak spíš orientační? Když víš přesný bod vlaku, vidíš mapu a fotku, tak já osobně mám zkušenost, že přijdeš na dosud neznámej flek, koukneš a vidíš, ne? A jestli je to ze třetí nebo sedmý borovice, z meze nebo dvacet metrů v poli, to už uvidíš celkem jasně.
Jedinej problém můžou bejt vyhlídky kdesi na skále daleko, ale i to se dá z fotomapy celkem dobře odhadnout a sám si to najít přeci patří ke krásám ultrakrajinové železniční fotografie, ne? ;-)
dopisovatel nebo člen ŽP BBvK  mail  
11.04.2015 (10:11)  
Za mne jednoznačně palce nahoru, moc se mi to líbí a dávám do oblíbených.
Ale měl bych dotazy, protože jsem vždy nedával k fotce GPS souřadnice a kdybych je chtěl postupně dodělat, aby se fotografie zobrazovaly na mapě, pochopil jsem správně, že se i tyto fotografie postupně při nějaké aktualizaci objeví?
Pak za další, počítá se s tím, že zde na žp bude přímý odkaz na mapu?
A za poslední a to je na debatu, GPS souřadnice u fotografie, já jí dávám dle vlaku, ale jak píše JH, on je zase pro místo fotografa, takže to je na debatu a popř. i na nějaké hlasování, což?
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko