..: RegioJet nakupuje další vozy z Rakouska, míří ke stovce vagonů :..

Metrans 186.291, vozy pro RegioJet, Přerov, 12. 1. 2014, foto: Dušan VacekPraha — Český soukromý železniční dopravce RegioJet v uplynulém týdnu oznámil nákup dalších ojetých vozů z Rakouska, kterých měl dosud ve svém vozovém parku k dispozici kolem čtyřiceti. Nově se počet vagonů téměř zdvojnásobí a postupně se dostane až na číslo 95. Od Rakouských spolkových drah (ÖBB) společnost podnikatele Radima Jančury nakupuje podobné vozy jako v minulosti, převážně řady Ampz 18-91 (u RegioJetu tarifní kategorie Relax a Business). Dále pak do Čech dorazí také oddílové vozy typů Bmz 21-91 a Bmz 28-91, ABmz 30-90 či jídelní vozy WRmz. Souprava s první sérií vagonů přitom už dorazila na naše území o víkendu, tažená lokomotivou společnosti Metrans. Některé vozy byly přepraveny do dílen v Krnově či Šumperku, kde proběhnou dílčí úpravy.

Bmz a ABmz RegioJet od ÖBB, Břeclav, foto: Josef Petrák Pro RegioJet aktuální nákup znamená již čtvrtou dodávku vagonů z Rakouska. Kromě toho odebral v květnu minulého roku také 12 vozů 1. třídy řady Am od Švýcarských spolkových drah (SBB), které modernizují dílny Legios České Velenice na řadu Amz 19-90. Z pohledu cestujících není bez zajímavosti, že minimálně jeden z nově dodaných vozů obsahuje úpravu pro dětský oddíl, u ÖBB označovaný jako Kinderspielabteil. První z nově dodaných vozů by do provozů dálkových vlaků Regiojetu měly zasáhnout v březnu letošního roku.

Nákup vozů z Rakouska přitom nedávno ohlásil také majoritní dopravce, České dráhy, jenž avizoval postupné převzetí až osmdesáti vozů od ÖBB. Závazné smlouvy však dosud nebyly zveřejněny ve věstníku, a potvrzená je tak pouze první tranše, čítající šest oddílových vozů řady Bmz, v hodnotě 1,2 milionu eur (33 mil. korun). Otázkou tak zůstává, zda se nákupní plány hned dvou českých dopravců navzájem nepřekrývají, a zdali uvolněné rakouské zdroje dostačují k pokrytí potřeb ČD i Regiojetu.

Zdroj: RegioJet, Věstník veřejných zakázek, Atlas vozů, Databáze vozů RegioJet


Michal Jaroš Poslat mail autorovi | 14.1.2014 (16:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Rakousko Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 14      Zpráv na stránku:   
18.01.2014 (11:17)  
Tome, sice tady máme mýtné a dálniční známky, ale stále nejsou spoplatněny všechny silnice od D1 po poslední asfaltku do horní dolní. Vlak platí za každý kilometr, který ujede, auta jen někdy. A nevím, jak to je nyní, ale mám takový pocit, že snad dříve dokonce autobusy v rámci ZDO nemusely platit mýto, ale možná jsem jen něco pochopil.
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
18.01.2014 (10:44)  
František: Stejně tak bychom se mohli ptát, proč automobily prakticky neplatí za použití dopravní cesty.

To bude nějaká legislativní novinka?

Pokud je mi známo, tak dálniční známky se platí již dost dlouho, ještě déle se platí silniční daň z vozidel sloužících k podnikání a již zmiňované mýtné pro nákladní vozidla také není novinkou letošního roku. Občas by to chtělo znát problematiku než napíšeš takovej canc.

http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_fond_dopravn%C3%AD_infrastruktury
registrovaný uživatel M 
18.01.2014 (10:42)  
Teoz - protoze je to tak v zakone. Jine vysvetleni asi nikdo nevymysli. Stejne jako proc je spotrebni dan na benzin a naftu zrovna okolo 13 korun a ne 5 nebo 20.

Pravdou je, ze letadla na 99.99% trasy nepotrebuji infrakstrukturu, rocne se za udrzbu leteckych komunikaci neda nic a za poslednich 20 let se nepostavil ani kilometr nove (tim spis vysokorychlostni) letecke komunikace.

Martin99 - poplatek za dalnice plati i osobni auta, nejen kamiony.
18.01.2014 (8:34)  
Alex7: Evidentně si nepamatuješ dobu, kolik chtěl Telecom třeba za poskytování připojení pomalého internetu než přišla konkurence. U mobilního volání to bylo stejné...

M-průvočí: A když denně nabíráte zpoždění na jiných tratích, tak je to taky kvůli RJ?
Vy dva jste fakt dobrá dvojka... :-)

František: A co mýtné, které platí kamióny teď na dálnicích a brzy i na silnicích 1.třídy...
18.01.2014 (7:21)  
M-pruvodci: bravo!
Uz jste nam tady chybel.
18.01.2014 (7:18)  
Téoz: Stejně tak bychom se mohli ptát, proč automobily prakticky neplatí za použití dopravní cesty. Ano, je to pokřivené, ale to je otázka na politiky. Vlaky platí jak spotřební daň, tak dopravní cestu, zřejmě jako jediný druh dopravy. Kdo chce psa bít...

A jak jsem níže četl, že auta státu vydělávají, nemohl jsem se nepousmát, neboť i vlaky spotřebují energii, i vlaky je třeba vyrábět a udržovat a i koleje je třeba využívat, takže pohádka o bohatnutí státu jen na autech, jakkoli tomu tak může být, je opět jen jednostranným vhledem do celé škály dějů a jejich souvislostí.
18.01.2014 (1:39)  
Ať si ten šrot RJ kupuje stejně zkrachujou nesnáším je 24. srpna jsme kvůli nim (Ex Leoš Janáček) nabrali zbytečně 10 minut zpoždění protože se jim to před náma na trati rozbilo a lidi byli akorát naštvaný na nás u ČD zase
Nepotřebujeme vagóny z Rakouska u ČD máme vagónu dost a většinou jsou mnohem mladší než ty rakouske a taky pohodlnější když si můžete sednout přes celou lavici v B místo toho aby vás tlačila opěrka která se nedá sklopit a vy jste si nemohli udělat pohodli jako je to u Bee a Bpee který upřímně nesnáším a vždycky se skoro osypu když mám službu a ve vlaku jsou jen Bee a Bpee protože si nemůžu ani pořádně sednout a je to otrava
B je mnohem praktičtější vagón než tenhle rakouskej šrot a navíc se vám v létě nestane že nejde klimatizace a ve vlaku je k padnutí jak se Regiojetu stává pořád protože tady si jako u normálních civilizovaných lidí můžete otevřít okno a nesedíte zavřený za sklem
registrovaný uživatel Téoz  mail  
18.01.2014 (0:53)  
turista: (a další)

je to trošku off-topic, ale proč letecká doprava neplatí spotřební daň?????
registrovaný uživatel Alex7 
17.01.2014 (22:37)  
Martin99: Kdo tě takovými pohádkami krmí?
ŽelPage :D

Telecom jako monopol by nabídl levnější volání... dobrý vtip
Já říkal, že soukromníci nenabídli levnější volání. Tohle snad z kontextu pochopí každý debil.

A ty poznámky na mě si strčte do ...
Smiřte se s tím, že mám jiný názor než vy, nebo raději své nepřátele zablokujte.
Já svůj názor řekl, argument jsem taky řek, protiargument* jsem vyslyšel, tak co tu ksakru řešíte?
Dobrou noc.

* Cituji: Dál bych ti chtěl říci, že i kdyby byla nějaká sebevýdělečnější činost v rukou státu, tak stát ji stejně promrhá.
registrovaný uživatel R.U.R.  mail  
17.01.2014 (21:23)  
JV: No a nakonec proč ne, viz Uruguay :-)
  1 2 3 4 5 ... 14      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko