..: České dráhy žádaly po Ministerstvu dopravy informace o konkurenci :..

paragrafPraha — Uplynulo pouhých pár měsíců od chvíle, kdy železniční dopravce RegioJet žádal od Ministerstva dopravy zveřejnění cen, jaké platí stát Českým drahám za ztrátové provozování jednotlivých linek dálkové železniční dopravy. Do té doby byla známá jen průměrná cena za všech 27 linek dohromady. Občané se tak mohli díky vysoké medializaci celé kauzy dozvědět, kolik stojí právě jejich rychlíkový spoj. Začaly se také rozšiřovat spekulace, do jaké míry České dráhy s čísly "čarují", když se výdaje za některé linky rok od roku diametrálně lišily. Dráhy však razantně kontrovaly, že se jedná o jejich obchodní tajemství a zveřejnění čísel je poškozuje. Ministr dopravy nicméně nakonec žádosti RegioJetu podané podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, vyhověl a ceny poskytl veřejnosti a následně i RegioJetu i přes protesty drah, které zvažovaly i možnost žaloby proti ministerstvu. Ministerstvo totiž zveřejnilo nejen požadované ceny, ale kompletní výkaz dodaný dopravcem. České dráhy však v následujících měsících zaslaly na ministerstvo podobnou žádost.

Jednou ze zveřejněných žádostí na stránkách Ministerstva dopravy je i ta z finančního odboru Českých drah, kde státem vlastněný dopravce žádá ekonomický model dopravců RegioJet a Arriva vlaky pro výběrové řízení na linku R27 z Olomouce přes Krnov do Ostravy. Tato ekonomická data byla součástí dokumentace ke zrušenému výběrovému řízení na nového dopravce této linky, do kterého České dráhy nabídku nezaslaly.

Ministerstvo ovšem v tomto případě žádaná data poskytnout odmítlo, a to s odůvodněním, že k tomu není zákonný důvod: "V posuzovaném případě žadatel o informaci žádá o doložení ekonomických modelů, které uchazeči předložili v rámci svých nabídek v nabídkovém řízení na výběr dopravce lince R27. Vzhledem k tomu, že rozhodnutím zadavatele ze dne 9. 4. 2013 bylo nabídkové řízení v souladu s ustanovením § 84 odst. 1 písm. e) zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, zrušeno, nedošlo v rámci uvedeného nabídkového řízení k uzavření smlouvy o veřejných službách. Podané nabídky obou uchazečů v nabídkovém řízení tak představují informace vzniklé bez použití veřejných prostředků, které byly předány osobami, kterým zákon č. 106/1999 Sb. neukládá povinnost poskytnout informace." Mluvčí Českých drah Radek Joklík k tomu doplnil: "České dráhy mohou jako kdokoliv jiný využít tuto možnost a vznést dotaz podle zákona 106/1999 Sb. Jelikož došlo k poskytnutí výkazu prokazatelné ztráty a podrobné struktury nákladů Českých drah konkurenčním dopravcům, chtěli jsme také my znát tyto informace o dalších firmách," uvedl Joklík. 

Jak jsme však zjistili, není to poprvé, co se konkurenční boj mezi Českými drahami a skupinou Radima Jančury odehrává i na půdě podobných úředních sporů. Již v dubnu letošního roku například dráhy, opět neúspěšně, žádaly o tzv. výkazy DOP, které ukazují, kolik cestujících s nárokem na některou ze státem nařízených slev dopravce přepravil. Naopak dopravce RegioJet žádal třeba také o seznam nemovitostí ČD, které jsou určeny k převodu či prodeji na Správu železniční dopravní cesty. Nutno podotknout, že obě tyto žádosti byly neúspěšné. Seznam nemovitostí k prodeji prý doposud neexistuje a na statistické informace Student Agency naopak České dráhy nemají nárok.

Zdroj: Ministerstvo dopravy


Michal Jaroš Poslat mail autorovi | 19.8.2013 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Legislativa

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel (gp) 
19.08.2013 (14:45)  
Jen taková přetahovaná. V zásadě se z těch výkazů nedá dozvědět nic, krom toho, kdo jezdí s jak starým šrotem, a kolik zhruba platí lidem, ke zjištění obéhož je jednodušší navštívit nádraží, podívat se a poptat se lidí. (Případně si vzít do ruky kalkulačku.)
19.08.2013 (13:37)  
bartik09: Záleží jestli se stavíte do pozice akcionáře ČD, nebo do pozice "akcionáře státu ČR".

Pro oba případy platí, že ta nabídka byla vypracována za peníze RJ a je to jejich duševní vlastnictví. Obchodní zákonník stanovuje, jak s takovou nabídkou zacházet.
Jelikož na podání této nabídky nebyly použity peníze z veřejných rozpočtů, tak se zákon 106/1999 Sb nevztahuje na její zveřejnění.

Pokud byste se stavěl do role akcionáře ČD, tak by se jednalo o porušení obchodního tajemství, kdyby Vám MD nabídku RJ předalo plus několik dalších porušení zákonů.
Pokud byste se stavěl do role akcionáře ČR, tak je situace obdobná - sice se s nabídkou seznámit můžete, ale budete vázán mlčenlivostí. A jelikož jste v tomto případě zároveň akcionářem konkurenční firmy, tak dochází ke střetu zájmů a z tohoto důvodu byste neměl být oprávněn nahlížet. Nejenom vy, ale každý občan ČR - ad absurdum rovněž úředník MD.

Jiná situace by nastala, pokud by RJ dostal dotaci na vypracování nabídky pro MD. Pak by Jančura mohl na obranu před 106/1999 použít ... třeba nějakou formu magie - například zpěv "rosy na kolejích" z věže Petrova, pozpátku.
registrovaný uživatel Sim 
19.08.2013 (12:30)  
bartik > vidim to stejne jako J.H.; pokud by vyberko probehlo regulerne a vysel z nej vitez, se kterym by byla uzavrena smlouva (mimojine resici cerpani verejnych penez), byly by to informace verejnosti pristupne. Stejne tak mi prijde logicke, ze v takove situaci by bylo vhodne zverejnit i ostatni (nevyherni) nabidky, aby vse bylo transparentni.

Pokud je ovsem vyberko zruseno s tim, ze neni jasne, zda nebude opakovano, znamenalo by zverejneni podrobnosti nabidek pred pripadnym dalsim kolem docela problem - najednou by i ten, kdo temer nic nepocita, vse odhaduje a strili od boku, mel velkou sanci, ze se trefi tam kam ma - vicemene bez vlastnich zasluh.

Nicmene, pokud by zrusene vyberko bylo nahrazeno primym zadanim (coz, pokud vim, mozne je a jeste tato varianta otevrena je), povazuji opet za logicke, ze pri uzavreni kontraktu se zverejni nejen aktualni smlouva, ale i predchozi nabidky zruseneho vyberka, aby se zamezilo spekulacim.
19.08.2013 (10:42)  
bartík09 - právě to je základní problém. Jedná se o smlouvy, které jsou hrazeny z veřejných zdrojů. Jakmile smlouva neexistuje, není úhrada, nejsou informace. Nabídkové řízení není na základě smlouvy. Žadatel dostane tak maximálně zadávací dokumentaci, která vznikla z veřejných peněz
19.08.2013 (10:32)  
SYN: A co ze bylo zruseno? Proc bych ja, jako de facto jeden z 10 milionu akcionaru nemohl videt, co mi kdo nabizi (nabizel). Chapal bych to v pripade probihajicicho vyberka. Ale takhle?
registrovaný uživatel SYN 
19.08.2013 (9:52)  
Tyjo, údaje z výběrového řízení které bylo zrušeno, a to dokonce i od uchazeče který byl vyřazen z výběru (pro nesplnění podmínek)?? Sou oni padlí na hlavu, nebo prostě jen slepě mlátí okolo sebe?
Při pohledu zvenčí to svědčí o mentalitě malého děcka - bé, on mi rozbil hračku, já mu ji taky rozbiju!
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko