..: Liberecký kraj zdraží jízdné ve veřejné dopravě :..

Stadler RS 1, foto: paolo3Liberec — Cestování regionálními vlaky či autobusy v Libereckém kraji od počátku července zdraží. Ceny jednotlivých jízdenek integrovaného dopravního systému zdraží v průměru o pět procent a na rozdíl od minulých úprav cen, které se týkaly pouze papírových jízdenek, letošní zvýšení jízdného dopadne i na držitele krajské čipové karty Opuscard. Zdraží také paušální seniorské jízdné, které doposud stálo 100 korun ročně na všechny spoje, a v neposlední řadě také předplatní jízdenky na tramvajové lince z Liberce do Jablonce nad Nisou. Důvody zdražení jsou stejné, jako v jiných krajích — zvýšení nákladů na provoz a požadavky na více peněz od jednotlivých dopravců. Připomeňme, že k poslednímu zvyšování cen docházelo v rámci integrovaného dopravního systému IDOL na přelomu let 2011 a 2012, pro držitele čipových karet je jízdné na stejné úrovni již od roku 2009.

Za tu dobu došlo v dopravě na Liberecku k zásadním změnám, zmínit můžeme například výběrová řízení na výraznou část železničních tratí v kraji, díky čemuž je vozový park nyní v rámci vlaků v kraji nejmladší v České republice. I přes výstavbu několika nových zastávek však zůstává asi nejpalčivějším problémem stav infrastruktury, kdy je na většině tratí velmi nízká traťová rychlost a tím i nižší konkurenceschopnost vůči individuální dopravě.

Zdroj: Liberecký deník


Michal Jaroš Poslat mail autorovi | 17.5.2013 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu ČR Liberecký


  1 2      Zpráv na stránku:   
17.05.2013 (12:50)  
Promiňte možná nemístný dotaz, ale jak se toto zdražení odrazí při nákupu jízdenek? Bude tam tedy rozdíl ve vztahu k jednotnému tarifu ČD pro celou republiku? Budou se kilometry z LBC kraje vypočítávat jinou sazbou za kilometr nebo jak?
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko