..: ČD zavádějí ve vlacích "rodinné zóny" :..

Slon Elfík - maskot dětských cestujících u ČD., foto: Petr Palma, České dráhyPraha — Ve vlaku je řazen vůz s oddíly pro cestující s dětmi do deseti let. Pro mnohé cestující notoricky známá hláška nádražních rozhlasů získá v nejbližší době u mnoha vlaků Českých drah zcela nový význam. Doposud toto hlášení informovalo o přítomnosti vyhrazených oddílů, které se ale ve své podstatě nijak neodlišovaly od ostatních míst ve vlaku. Dětští cestující se tak v nejlepším případě dočkali alespoň různých obrázků a omalovánek od průvodčích, kteří k tomu měli k dispozici například již 18. sérii tzv. dětských jízdenek, básniček a podobně. Symbolem těchto aktivit se postupně stal slon Elfík, kterým byly často polepeny zvenčí i vozy s vyhrazenými oddíly.

Herní plán Elfíkovy cesty, foto: České dráhyČeské dráhy nyní tento koncept rozšiřují o tzv. rodinné zóny, které budou jako první ve spojích SC Pendolino. Půjde o celkem 12 míst u 3 rozkládacích stolků, vyznačených v rezervačním systému jako místa se zvláštní vlastností ve 4. voze jednotek řady 680. Na těchto místech bude vylepen hrací plán (podobně, jako je tomu u vlaků ICN SBB) hry Elfíkova Cesta a průvodčí budou mít k zapůjčení hrací figurky a kostky. V předvánoční době budou průvodčí navíc dětem nabízet i Elfíkův vánoční sešit proti nudě. „Pro děti vydáváme také tzv. Elfíkovy dětské jízdenky, časopis Můj vláček nebo pohádky, příběhy a rébusy v časopisech pro cestující. Na hlavních nádražích v Olomouci a Ostravě jsou i zvláštní čekárny ČD Lounge pro cestující s dětmi, které jsou vybaveny dětskými koutky,“ dodává Petr Vondráček, manažer přepravních produktů ČD.

Možná podoba netrakčních jednotek ČD, foto: CJOctavianRodinné zóny do budoucnosti ale nezůstanou doménou jen spojů SC Pendolino. Obdobně budou vybaveny i příslušné oddíly v modernizovaných kombinovaných vozech Bbdgmee236, kde budou hrací plány taktéž vylepeny a taktéž vlakový doprovod zapůjčí hrací náčiní. Dalšími vozidly, které budou těmito rodinnými zónami vybaveny budou soupravy Railjet, které navíc nabídnou, podobně jako u rakouské verze, i dětské kino s promítáním pohádek. Vozidla s takto vyhrazenými oddíly poznají zvenčí cestující podle specifického označení. Petr Vondráček k tomu dodává: „Vyhrazené vozy a oddíly pro cestující s dětmi budeme postupně označovat slonem Elfíkem, který je maskotem Českých drah pro nejmenší zákazníky. Učí je například správně cestovat vlakem, vyvarovat se nebezpečnému chování v blízkosti železnice a označuje také služby vyhrazené pro nejmenší zákazníky a jejich doprovod.“

Přebalovací pult ve voze Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš KamenárKromě těchto nejnovějších aktivit pokračují České dráhy i v dalších změnách, které usnadní cestování cestujícím s dětmi, jako je například vybavování nových i modernizovaných vozidel přebalovacími pulty na WC, vybavováním čekáren ČD Lounge dětskými koutky a podobně. Z aktivit ostatních dopravců operujících na českém území, směřujících k dětským cestujícím, zmiňme například dopravce LEO Express. Ten sice nenabízí vyhrazené oddíly pro děti, ale nabízí Dětský kufřík zábavy obsahující různé společenské hry, popřípadě zapůjčí tablety, pomocí kterých si děti mohou hrát hry na palubním portálu. Oddíly vyhrazené pro děti (dětský koutek) sliboval již při svém vyjetí i RegioJet. Tyto vozy však po několika odkladech - poslední mluvil o zahájení jejich provozu se začátkem GVD 2012/2013 - dosud nejsou v provozu. RegioJet je přitom původně sliboval nasadit do provozu již v průběhu zimy 2011/2012.

Zdroj: České dráhy


JiříK. | 18.12.2012 (16:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
01.02.2013 (19:13)  
Ono celkovo by sa malo pristupovať k preprave cestujúcich s deťmi inak. Malo by to byť tak, ako to majú v rakúsku a nemecku. Určite si myslím, že by to pomohlo, neraz som šiel vlakom a deti tam z nudy behali po chodbe. Nie len, že robia "bordel" a otravujú ostatných cestujúcich, ale takéto chovanie je zároveň aj nebezpečné. Čo ak vlak prejde výhybkou, nadskočí, dieťa to odhodí, spadne a udrie si hlavu o sedadlo alebo stenu... A, samozrejme, mali by tam mať prednostné právo sedenia a aj dievčinky pri pultoch a internet by mal automaticky posadiť rodičov s deťmi do takýchto vozňov/oddielov. Samozrejme, je nonsens zriaďovať niečo také vo veľkopriestorovom vagóne, treba tú časť s deťmi oddeliť. Ďalšia vec sú, ako tu už niekto spomínal, školské zájazdy. Tie by mali byť ZAKÁZANÉ! Jednoducho na jedného rodiča/doprovod maximálne tri deti a nie viac. Kto má inak ustrážiť toľko detí? Cestovanie školských zájazdov verejnou prepravou(aj MHD!) je NEZODPOVEDNÉ! Nikdy by som nedovoli svojemu dieťaťu ísť s pani učiteľkou MHD spolu s ostatnými 30+ deťmi zo školy. Neviem, kde ste sa to naučili(na Slovensku sme také nikdy nemali, keď sa niekam šlo, tak pokiaľ sa šlo ďaleko, tak sa objednával autobus, nie je to až tak finančne náročné, ide predsa aj o bezpečnosť detí) alebo sa šlo pešo. Ďalšia vec je, že to nie je fér pre obyčajných ľudí, ktorí si kúpili poctivo lístok a musia sa tlačiť v preplnenom autobuse/metre/električke spolu s školským zájazdom detí pod 12r, ktorí dokopy nezaplatia za dopravu nič, pritom pri takomto počte zaberú veľa miesta a nie je možné, aby nerobili neporiadok. Ako hovorím, je to nonsens a každého učiteľa, ktorého takáto sprostosť napadne by som vyhodil na fleku zo školy! Veľakrát som pri takom pohľade mal chuť jedno dieťa pani učiteľke "ukradnúť", nech trošku zapojí mozog nabudúce, keď takú generálnu hovadinu bude chcieť zopakovať!
registrovaný uživatel R 646  mail  
24.12.2012 (17:20)  
topič:My neotravovali lidi ve vlaku nýbrž jezdili autem
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
24.12.2012 (16:00)  
R646: A jakej jsi tedy byl parchant ty, když jsi jezdil s rodičema vlakem? Seděl jsi způsobně celou cestu na jednom místě a ládoval se řízkem s chlebem?
registrovaný uživatel R 646  mail  
24.12.2012 (14:21)  
Topič:Pokuta popř vyloučení z přepravy nesnášim, když někomu řve i hudba chci mít klid na cestách
24.12.2012 (9:46)  
Na ty sluchátka by se mělo sestavit trestné komando vybavené elektrikářskými štípačkami.
registrovaný uživatel M 
23.12.2012 (22:09)  
A proc to pises jemu? On je nejak obhajuje?
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
23.12.2012 (17:31)  
R 646: A jakej parchant jsi byl ty, když jsi cestoval vlakem před pár lety ještě s rodiči? Někomu zase můžou vadit postpubertální smradi co maj dojem, že každej musí bejt vodvázanej z jejich muziky, co jim řičí ze sluchátek v tramvajích, autobusech a vlacích, co všude hulákaj do mobilu, hlasitě se dohaují se svými vrstevníky pomocí primitivního vyjadřování se spoustou sprostých výrazů. Kam bys takový parchanty vykázal?
23.12.2012 (9:08)  
R646: Na druhou stranu, procento nevychovanych deti v 1.tride je urcite mensi nez procento nevychovanych rezijkaru. Coz ovsem nemusi byt vas pripad.
registrovaný uživatel R 646  mail  
22.12.2012 (18:14)  
Napsal jsem sice ,,drsný" názor, ale když si zaplatím cestu(a třeba 1 třídu)a ve voze dělá nějaký parchant bordel to je na pár facek. Nejvíce mě dostalo, když si nějaká velice inteligentní matka vzala do Pendolína do TICHÉHO oddílu malý dítě to řvalo polovinu cesty a průvodčí to taky moc nevadilo, že je to tichý oddíl
21.12.2012 (20:32)  
M 474 003

věřím, že těchto pár jedinců existuje, poznáte je hned, na silnici jsou nesnášenlivý, nepustí vás, schválně Vás blokují, vybržďují, nadávají a přitom jsou to ty největší jitrnice. Těchto lidí poslední dobou přibývá a tak přibývá i těch co jedou vlakem ... Hold doba těmto labilním lidem, co potřebují se hermeticky oddělovat od okolí začíná přát mmjiné i tím, že se rozevírají ekonomické nůžky mezi lidmi a to některé lidi posunuje do nastavení, které není společenské, ale ignorantské.

Píšu si i na serveru psychologů a psychiatrů a ti uvádí, že je za poslední dobu navštěvuje mnohonásobek lidí co chtějí spáchat sebevraždu ... hmmm a to není dobré.

Ona i ta první třída je tak trochu hermetická, taky si to uvědomuji ... :-(
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko