..: V Děčíně se konala Letní dopravní škola :..

Doprava nás baví, foto: Doprava nás baví, FD ČVUTDěčín — ČVUT v Praze, Fakulta dopravní připravila pro studenty středních škol Letní dopravní školu, která proběhla od 5. srpna do 11. srpna v Děčíně v historických prostorách zámecké sýpky. Dopoledne byla vždy přednáška zaměřená na dopravu, odpoledne pak volnočasové akce či exkurze spojená s tématem dopravy. Účast, strava i nocleh byl účastníkům plně hrazen z evropského projektu Popularizace výzkumu a Evropského sociálního fondu.

V pondělí se studenti seznámili s historií dopravy, blíže pak poznali historii a vývoj dopravy v místě konání, Děčíně. Seznámili se ale také podrobněji s vývojem hromadné dopravy v Praze a tím, jak se rozrůstala a plánovala výstavba měst, jako Praha s ohledem na dopravu a dopravní zatížení. Mimo jiné dostali také knihu Jak se tvoří město, kterou napsal přednášející Ing. Zdeněk Říha s Pavlem Fojtíkem. Odpoledne pak následovaly v přilehlém parku seznamovací hry a studenti měli možnost vyzkoušet svou zdatnost na nízkých lanových překážkách, tzv. slacklinech. V úterý se dozvěděli v přednášce Ing. Petry Skolilové zajímavosti o letecké dopravě a jejími ekonomickými vazbami na růst cen ropy. Po té následovala přednáška o bezpečnosti na letištích a v letadlech, kterou vedl Oto Hajzler, s názornými ukázkami některých zakázaných předmětů na palubě letadla i zatčení nebezpečné osoby. Ve středu 8. srpna přednášel Michal Drábek. Jeho přednáška s názvem Váš vlak jede každou hodinu, představila princip integrovaného taktového jízdního řádu a jeho zavádění ve Švýcarsku a v České republice. Výklad byl doplněn ukázkami jízdních řádů a tzv. síťovými grafikami. Odpoledne se studenti vydali do Drážďan, do skleněné manufaktury Volkswagenu. Pak následoval program v centru Drážďan, kde se studenti seznámili se známými památkami a se systémem tramvajové dopravy a silniční dopravy ve městě. Ve čtvrtek navštívil Letní dopravní školu soudní znalec v oboru dopravních nehod při FD ČVUT v Praze, jmenovitě paní Ing. Alžběta Lenková. Studenti se dozvěděli, jak se postupuje při zjišťování počáteční rychlosti bourajícího automobilu a mimo jiné také o zvyšování aktivní a pasivní bezpečnosti v automobilové dopravě. Studenti se také podívali na záznamy z crash testů, na kterých se podílela FD ČVUT, pak měli jedinečnou příležitost seznámit se a svést se v prototypu elektromobilu Škoda Octavia. Odpoledne se studenti vydali na výlet do nedalekých labských pískovců v Německu, kde navštívili skalní hrad Neurathen a první, 76 metrů dlouhý, turistický most v Evropě. Poslední den, v pátek ve své přednášce Ing. Tomáš Padělek představil rozvoj cyklostezek v ČR, jak se cyklostezky projektují, jak se inspirujeme v zahraničí a některé chyby na vyprojektovaných cyklostezkách. Odpolední program se nesl ve sportovním duchu, studenti se vydali na raftech po Labi do německé Schmilky, přičemž měli po cestě možnost dozvědět se zajímavosti o Labi a nákladní plavbě na něm. Zpátky jeli na kole po cyklostezce podél Labe. Večeří byl pak první ročník Letní dopravní školy ukončen.

Stidenti LDŠ s koordinátory před skleněnou manufaktourou VW v Drážďanech, foto: Vojtěch BeranPřednáška na LDŠ, foto: David NeugebauerPřednáška na LDŠ, foto: David NeugebauerStudenti LDŠ na kolech u Zámecké sýpky, foto: David Neugebauer
Absolventi středních škol mají možnost podat do 20. srpna přihlášku na tříletý bakalářský studijní program Technika a technologie v dopravě a spojích, s oborem Dopravní systémy a technika (jako prezenční studium), nebo Management a ekonomika dopravy a telekomunikací (jako studium prezenční i kombinované) na ČVUT v Praze Fakultě dopravní v Děčíně. Elektronickou přihlášku lze vyplnit na stránkách fakulty.

Akce se setkala s kladnými ohlasy a současné studenty středních škol se zájmem o dopravu jistě poteší, že na příští prázdniny je naplánován další ročník Letní dopravní školy. Informace budou na vznikajícím webu Doprava nás baví, nebo na facebookové stránce projektu. Letní dopravní škola je součástí projektu Doprava nás baví, který má za cíl popularizaci dopravního oboru, během příštího školního roku by se mělo také spolupracovat se středními školami, kde by se také konaly přednášky o dopravě.

Zdroj: ČVUT FD, Doprava nás baví


Vojtěch Beran Poslat mail autorovi | 16.8.2012 (15:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže

Další z regionu ČR Ústecký Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Honza  mail  
20.08.2012 (0:23)  
Michal Drábek: S těmito případy se budete setkávat i bez fesťáků.
Měl jsem možnost zažít už dost "kolegů" studentů, kteří si přišli na VŠ jen prodloužit dětství a i když většinou nebyli vůbec hloupí, bylo vidět že o to nemají absolutní zájem. A to většinou tím 1. semestrm prošly celkem dobře, nejvíc se vypadává, když dojde na nutnost úspěšně zakončit znovuzapsané předměty (typu matematická analýza, materiály...).
19.08.2012 (23:18)  
Někdy mám pocit, že by nebylo od věci, zavést něco na způsob takovéto letní školy i pro některé vyučující na VŠ, kteří plynule přešli z pozice studenta do pozice vyučujícího bez kontaktu s realitou (třeba konkrétně té dopravy, ale týká se to většiny oborů). VŠ již mám za sebou, ale nedokázal bych si představit, že nastupuji jako vyučující pouze s vědomostmi ze školy.
19.08.2012 (10:07)  
Podbízení se na masových akcích typu Sázavafest je podle mého názoru cesta do pekel. Kdo o nás má vážný zájem, ten nás nepotřebuje vidět na fesťáku, ale najde si nás sám, aby si zjistil, do čeho jde.
Stánek může přilákat akorát znuděné existence, které to prostě "zkusí". A než je prosejí prvákem, musíme s nimi ztrácet čas na cvikách, místo abychom se věnovali vážným zájemcům o obor.
18.08.2012 (23:34)  
Tyhle akce mi nepřijdou tak strašné, je to o něčem, podobné semináře pro budoucí studenty pořádá ČVUT FJFI (=jaderka), lidi se něco naučí, zabaví, poznají nové kamarády... horší je podbízení se na letních hudebních festivalech, což technika opravdu nemá zapotřebí...
18.08.2012 (18:45)  
Škoda, že jsem o té akci nevěděl. Hned bych se přihlásil. Hlavně jízda na kole by mě bavila.
18.08.2012 (9:27)  
ythomas_ct: Asi firmám nezbude nic jiného, než si zařidit vlastní školy pro vlastní (nejen budoucí) zaměstnance. Podobně jako to popsal Jerry Pournelle v knize Poslední zkouška.
17.08.2012 (11:37)  
Já chci taky takové přednášky a volnočasové aktivity!!!

jenže musím sedět v kanceláři :-(
17.08.2012 (10:56)  
Ad M.D.:
Též zdravím...
...na pražskou dopravku se hrnou davové a zástupové.
No dobře, na netechnické obory (čti na management, marketing a logistiku a i na tu technologii řízení dopravy) se také hrnou zájemci; u technických oborů už bohužel takový zájem není. Nebo, abych byl přesnější, zájem by i byl, ale taková nějaká "kvalita uchazečů" je to, oč tu běží především...
17.08.2012 (10:37)  
Mimochodem, moje přednáška (s využitím podkladů od mých šéfů a kolegů) je ke stažení na http://drahy.fd.cvut.cz/ - sekce Archiv, Letní semestr 2011/12.
17.08.2012 (10:23)  
K těm zájemcům o studium: Nevím, jak v Pardubicích, ale na pražskou dopravku se hrnou davové a zástupové. Naše pracoviště učí prváky, naštěstí až v letním semestru, kdy proběhlo první matematické síto. I tak máme 12 kruhů a modlíme se, aby jich příští rok nebylo třeba 14...
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko