..: Šestý ročník soutěže o nejkrásnější nádraží :..

Stanice Měchenice, foto: Zdeněk MichlPraha — Jaro o sobě dává nebývale silně vědět a řada železničních stanic, jako například loňský finalista Měchenice, již brzy vykvete do nové sezony. A to je ten správný okamžik pro pozorné oči našich nominujících. Soutěž o titul Nejkrásnější nádraží ČR je prezentací dobrých příkladů v péči o prostředí železničních stanic a zastávek. Týká se budov, ostatních objektů i jejich okolí. Smyslem soutěže je upozornit veřejnost na stav našich nádraží, chválit dobrou práci lidí, kteří o svoje nádraží dobře pečují, a dát dobrým příkladem ostatním. V roce 2012 uspořádá Asociace Entente Florale CZ - Souznění, o.s. již šestý ročník tradiční soutěže o nejkrásnější nádraží ČR.

Své návrhy krásných nádraží a zastávek zasílejte mailem nebo poštou na adresy: Návrh musí obsahovat
  • 3 kvalitní fotografie
  • stručné zdůvodnění, proč stanici či zastávku navrhujete
  • podpis
Pokud uvedete i adresu, budete zařazeni do slosování o jízdenky do historických vlaků a vstupenky do Království železnic. Na adresu budou vítězům tyto ceny odeslány. Osobní údaje nebudou jinak využívány.

Termíny pro ročník 2012

  • Veřejnost bude zasílat návrhy do 9. září 2012
  • Finalisté budou vybráni do 10. října 2012
  • Veřejnost bude hlasovat do 11. listopadu 2012
  • Slavnostní vyhlášení proběhne 12. prosince 2012 v Senátu ČR

Vítězové minulých ročníků soutěže

Merklín, foto: AEFCZSoutěž o titul Nejkrásnější nádraží ČR probíhá od roku 2007. Kandidáty na titul navrhuje veřejnost, která také rozhoduje o vítězi. Smyslem soutěže je zvýšit zájem veřejnosti o železnici a o cestování vlakem. Nedílnou součástí je zásadní zlepšení prostředí stanic, zastávek a nádraží. Soutěž motivuje vlastníky, správce, zaměstnance a obce k zodpovědné péči o svěřený majetek. Po zásluze oceňuje dobrou práci lidí, kterým na jejich nádraží či zastávce opravdu záleží. Zveřejňuje finalisty v médiích a tím šíří jejich dobrou pověst a příklad pro ostatní. Jakkoliv jsou v posledních letech výherci zpravidla velké, nákladně rekonstruované uzlové stanice, mezi finalisty je vždy i řada motivujících příběhů lidí, kteří se ze skromných, často i výhradně vlastních prostředků snaží zvelebit prostředí ve kterém pracují nebo bydlí pro potěšení všech návštěvníků.

Popularita soutěže stále roste. V roce 2011 hlasovalo přes 25 tisíc lidí. Výsledky jsou vyhlašovány v Senátu za účasti náměstka ministra dopravy, ředitelů či náměstků ředitelů Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), Českých drah a dalších dopravců, starostů sídel s oceněnými nádražími a také těch, kteří se o stav stanic vybraných do finále přímo zasloužili. Soutěž vyhlašuje Asociace EF CZ – Souznění, o.s., spoluvyhlašovateli jsou Mikroregion Konstantinolázeňsko a Plzeňská dráha, o.s. Mediálním partnerem je Český rozhlas 2 – Praha. Spolupracují Správa železniční dopravní cesty, České dráhy, Jindřichohradecké místní dráhy, Posázavský Pacifik, ŽelPage, Království železnic, Klub železničních cestovatelů. Vyhlášení výsledků a rozhovory se zaměstnanci oceněných nádraží a stanic proběhly i na celostátních televizních stanicích.

Jménem pořadatele za Vaši pozornost a nominace předem děkujeme.

Další informace: Asociace Entente Florale CZ - Souznění, o.s.


Redakce ŽelPage Poslat mail autorovi | 25.3.2012 (12:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel mart X 
25.08.2012 (21:41)  
miluju trat z ceských budejovic do prahy hl.n.tak si myslím že by to mělo byt nádraží v Táboře
20.08.2012 (9:38)  
Podle mně je nejhezčí nádraží Zadní Třebáň
:-D
registrovaný uživatel krčo  mail  
18.08.2012 (15:15)  
jednoznačne praha hlavní nádraží
registrovaný uživatel M 152.0  mail  
12.08.2012 (18:31)  
Pro mě Veřovice na 323!
registrovaný uživatel Hojo  mail  
30.05.2012 (18:59)  
Pro mě jsou nejhezčí Smiřice!!!
registrovaný uživatel Zdeans 
30.03.2012 (15:26)  
U mě mají vyhráno Mariánské Lázně!
registrovaný uživatel Nechic  mail  
29.03.2012 (16:38)  
Tomáš Jirota: Souhlasím, ted pobývám ve Španělsku a je to podobné, kouzlo železnice žádné a ještě tratě oplocené jak koncentráky. V ČR si svého rázu kde železnice=krajina a ne krajina rozdělená železnicí musíme vážit.
29.03.2012 (0:53)  
Poděbradýýýý!!!
28.03.2012 (15:07)  
Jak už řekl Zdeněk Michl, nádraží v ČR jsou poměrně zachovalá a hezká. Je to také proto, že se v nich udržuje ruch nebo se v nich bydlí. Při svých cestách vlakem po spolkové zemi Dolní Sasko, Brémy a Hamburg jsem nenarazil na jediné slušné a nerozpadlé nádraží. Na mnoho traích (ty které ještě nebyly zničeny na cyklostezky - lokálky už tady dávno vzaly za své) máte jen betonové nástupiště, plechový přístřešek a střechu pro kolo. Namísto pokladní jen blbé a často nefungující automaty. Nikde žádný personál. Kouzlo železnice je prostě pryč. Docela hezké nádraží je v Brémách nebo Osnabrücku. Jenomže tou jsou statisícová města. Všude je obrovské množství bezdomovců a žebráků, skoro jak ve třetím světě. A my pořád vzhlížíme k těm vyspělým Němcům!
27.03.2012 (15:57)  
Měla by být i anketa o nejošlivější nádraží. Snad by to donutilo ČD ty nejhorší kousky opravit.

Za mě osobně nejhnusnější nádraží v ČR:
Karlovy Vary - horní nádraží

Díky bohu, že bude zbouráno.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko