..: České dráhy organizují oslavy Dne železnice 2011 :..

Den železnice 2011, foto: České dráhy Děčín — Psal se rok 1825, bylo právě 27. září, když "praotec železnice" George Stephenson uvedl do provozu trať mezi městy Stockton a Darlington. Na připomínku této události se slaví Den železnice. Letos připadl den oslav na sobotu 24. září, jako centrum dění bylo vybráno děčínské hlavní nádraží. Oslavy však nebudou soustředěny jen do Děčína, ale i do regionů po celé republice, a to i v různých termínech. České dráhy připravily pro fanoušky železniční dopravy a širokou veřejnost bohatý program - vypraví zvláštní vlaky, představí výstavy historických i moderních kolejových vozidel a pro nejmenší návštěvníky uspořádají i zábavný program.

Děčín - 24. září

Plánek DKV a hl. n. Děčín, foto: www.denzeleznice.cz Národní Den železnice bude zahájen v 10 hodin na děčínském hlavním nádraží, kde bude umístěn jeden ze tří tematických okruhů – Svět změny, který budou reprezentovat elektrické jednotky řady 680 Pendolino a 471 City Elefant. Před nádražní budovou bude výstava pohonných jednotek Caterpillar, které jsou osazovány do železničních vozidel. V areálu místního depa najdete další dva tematické okruhy – Svět zábavy a Svět historie. Svět zábavy nabídne nejmenším návštěvníkům modelové kolejiště měřítka H0 + H0e, dále pak Kinematovlak, dětský a galerijní vůz. Chybět nebudou ani soutěže, závody drezín, divadlo, hudba s živou kapelou a další doprovodný program. Svět historie představí návštěvníkům legendy z dob parního provozu: Albatrosa, Šlechtičnu a Zeleného Antona. Hurvínek s Modrým šípem budou reprezentovat motorové vozy a za motorové lokomotivy se představí Sergej a Pilštyk. K vidění budou i historické vozy - a ne ledajaké: salónní vozy ve kterých se vozili nejvyšší představitelé státu – F. Ferdinand d'Este, T. G. Masaryk a G. Husák. Doprava z nádraží do depa bude zajištěna zdarma Regionovou a případně autobusy. Po Děčíně se můžete také svézt historickým patrovým autobusem Leyland.

680.003 Pendolino v Děčíně Zvláštní vlaky pojedou po trase Děčín - Děčín-Prostřední Žleb - Ústí n. L.-Střekov - Ústí n. Labem hl. n. a budou vedeny lokomotivou řady 354, s přezdívkou Všudybylka, a 486, zvané Zelený Anton. Dále vyjedou vlaky do České Lípy, které budou v režii Čtyřkoláku 434 a Modrého šípu M 274. Ve všech vlacích platí zvláštní jízdné, jehož přehled je na internetových stránkách Dne železnice. Navíc bude na vlacích R 772, R 781, R 778 a R 787, spojujících Prahu a Děčín, nasazena mimořádně elektrická jednotka řady 680. Ve vlacích nebude povinná rezervace a jízdné bude za běžnou cenu dle platného tarifu TR 10. Do Děčína se také můžete vydat z Prahy Masarykova nádraží zvláštním protokolárním vlakem vedeným lokomotivou T 478.1010 a historickými vozy.

Praha - 24. září

Program v hlavním městě nabídne, jako každoročně, tradiční jízdy po "Mostu inteligence" elektrickou jednotkou řady 471 CityElefant nebo jízdy po pražských nádražích v trase Praha-Braník – Praha-Krč – Praha-Vršovice – Praha-Smíchov - Rudná u Prahy a zpět. Tento vlak bude veden historickým vlakem s lokomotivou zvanou Čtyřkolák. Motorovým vozem M 131, Hurvínkem, se můžete svést po trase Praha hl. n. – Praha-Braník – Praha-Modřany - Praha-Zbraslav a zpět, motorovým vozem řady 854 pak po trase Praha-Vršovice – Praha hl. n. a dále po tzv. Novém spojení do pražské Libně. Na hlavním nádraží bude možné navštívit dopravní kancelář, také bude možná jízda na odstavné nádraží v motorovém voze s výkladem. Ve stanici Praha-Braník bude navíc výstava lokomotiv a také jídelních či ubytovacích vozů JLV.

Jindřichův Hradec - 24. září

V Jindřichově Hradci je Den železnice připraven spolu s místním soukromým dopravcem JHMD. Také zde budou vypraveny zvláštní vlaky, nebude chybět ani výstava kolejových vozidel a historie železnice, kino na kolejích a modelové kolejiště. Rovněž bude možné projet se zdarma motorovou jednotkou Regionova po obvodu tamní stanice a depa nebo si vyzkoušet jízdu drezínou.

Zastávka u Brna - 24. září

V Jihomoravském kraji České dráhy vypraví zvláštní vlak v čele s parní lokomotivou 433.001 Skaličák z Brna do Zastávky u Brna, kde obec Zastávka pořádá svůj vlastní doprovodný program.

Česká Třebová - 24. září

Navštívit provozní pracoviště řízení vlakového provozu, trenažér lokomotivy řady 181 ve výukovém středisku strojvedoucích a depa kolejových vozidel bude možné v České Třebové. Ani zde nebude chybět výstava lokomotiv, historické drezína či modelové kolejiště. Do depa a k objektům řízení vlakového provozu budou zdarma vypraveny zvláštní vlaky.

Pardubice - 24. září

Též v Pardubicích bude možné navštívit pracoviště řízení vlakového provozu, a to od 10.00 do 14.00 h. Ve stanici Pardubice-Rosice nad Labem pak bude otevřeno malé železniční muzeum Pardubického spolku historie železniční dopravy.

Liberec - 24. září

V libereckém ČD centu si mohou návštěvníci prohlédnout výstavu obrazů Libora Machálka a poté navštívit modelové kolejiště v tamním depu. Do Liberce bude z Turnova vypraven zvláštní parní vlak, který navštíví nejbližší liberecké okolí ve všech směrech.

Plzeň - 17. září

Výstavu lokomotiv si bude možné prohlédnout i v západočeské metropoli Plzni. Dále bude možná prohlídka provozních pracovišť, expozice v muzeálním vagónu nebo můžete absolvovat v motorovém voze komentovanou prohlídku areálu depa kolejových vozidel. Rovněž zde budou vypraveny zvláštní vlaky, tentokrát po trati 180 vedoucí do Domažlic.

Trať Loket předm. – Chodov – Nová Role - 17. září

Bohatý program je připraven také v Karlovarském kraji, týden před hlavními oslavami. Na trati bude vypraven zvláštní vlak při výročí 130 let tratě Chodov – Nová Role a 110 let tratě Krásný Jez - Nové Sedlo u Lokte. Návštěvníci si mohou prohlédnout v několika stanicích výstavy lokomotiv a techniky traťového hospodářství, historickou vojenskou či hasičskou techniku. V rámci oslav budou ve vybraných stanicích přístupny dopravní kanceláře, v Chebu i vyhlídka ve výškové nádražní budově. V Chebu a Mariánských Lázních je připravena výstava fotografií.

Trať Suchdol nad Odrou - Budišov nad Budišovkou - 17. září

Také v Moravskoslezském kraji se bude slavit výročí tratě. Parní lokomotiva 433.002 Matěj spolu s motorovým Hurvínkem budou nasazeny na jízdy zvláštních vlaků ze Suchdolu nad Odrou do Budišova nad Budišovkou a do Fulneku.

Výstava železničních modelů, výstava obrazů s železniční tématikou pana Jiřího Šepse, výstava železničních vozidel (lokomotiv, motorových vozů a další techniky), westernový den - projížďky kočárem, možnost jízdy na koni a výuky country tanců, volný vstup do muzea Ponny expresu a večer country zábava. To na vás čeká v Suchdole nad Odrou. V Odrách je připravena výstavka věnovaná historii trati a města Oder, prezentace doby budování železniční tratě a zahájení provozu na ní pod názvem Šlo to i bez mobilu, počítače a motorových strojů - ale těžko! (ráno) a dechová hudba Oderanka, připomenutí historie Sboru dobrovolných hasičů Odry představením historické hasičské techniky a zásahu hasičů (odpoledne). Ranní vlak doprovodí u zastávky Loučky jezdci na koních. Celodenní program ve stylu country na vás čeká v Klokočově - country kapela Smečka, taneční vystoupení Country holek z Kletné, trikové lasování a práce s bičem manželů Rárových, westernová stezka, přepad vlaku westernovými jezdci, doplňování vody do parní lokomotivy z funkčního vodního jeřábu. Ve Vítkově se můžete těšit na vystoupení skupiny historického šermu, výstavu historických motocyklů a automobilů, farmářský den, taneční vystoupení v jižanském stylu. Za příznivého počasí se představí ve Svatoňovicích letečtí modeláři s vrtulníkovou šou.

Ve Fulneku předvedou místní dobrovolní hasiči renovovanou a funkční ruční hasičskou stříkačku taženou koňmi a proběhne zde Fulnekfest - Festival rockové hudby. Po celý den bude do Fulneku na pravidelných spojích jezdit motorový vůz M 131.

Trať Zlín střed - Skalica na Slovensku - 17. září

Ze Zlína na Slovensko bude vypraven zvláštní osobní vlak, který pojede z části dokonce po trati bez pravidelné osobní dopravy, ze Sudoměřic nad Moravou právě do Skalice na Slovensku. Ve Skalici pak bude připraven další doprovodný folklórní program.

Je tedy opravdu z čeho vybírat, nejpestřejší program čeká návštěvníky pravděpodobně na Národním dni železnice Děčíně a také v Praze. Naopak na některých jiných místech bude program jen v rámci jízd zvláštních vlaků. Dění kolem Dne železnice 2011 můžete teké sledovat na sociální síti Facebooku Dne železnice, kde se České dráhy vůbec poprvé oficiálně prezentují. V den hlavních oslav, konaných v Děčíně, bude možné využít zvýhodněné jízdenky SoNe+, kdy na tento jízdní doklad může cestovat až pět osob bez ohledu na věk. Právě také díky této nabídce se bude konat již čtvrtý ročník cestovatelské soutěže Křížem krážem republikou. O jiných zajímavých akcích Vás budeme i nadále informovat v našem Kalendáři železničních akcí.

Zdroj: www.denzeleznice.cz, ŽelPage, ZO ČSOP Odry


Vojtěch Beran Poslat mail autorovi | 16.9.2011 (11:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
21.09.2011 (16:01)  
Nejlepší oslavou dne železnice bude pro mě - jako dlouhodobě nasraného a nespokojeného cestujícího - nástup konkurence. Už se strašně těším, jak to těm nemakčenkům z ČD nandají :-)
registrovaný uživatel dandys 
18.09.2011 (20:50)  
Honzo , Pendolino uz jezdilo jeden cas do Decina , na R772/R777 . Testovalo se prvni Pendolino v ostrem provozu.
viz http://www.zelpage.cz/zpravy/2012
18.09.2011 (11:20)  
hank: No má to na svých stránkách, Klub přátel železnic Českého ráje. Tedy nejspíše 310 0134.
registrovaný uživatel hank 
18.09.2011 (10:56)  
Víte prosím někdo, která pára/které páry budou 24. 09. jezdit v Liberci? Předem děkuji za info.

zdraví
hank
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
18.09.2011 (9:34)  
Ono bude zajímavé také zhlédnout jak se rozdvojí čtyřkolák, který bude ve stejný den drandit po pražských nádražích a zároveň stihneodvézt vlak z Děčína do CL a zpět. Alespoň tak se praví v textu článku.
16.09.2011 (22:59)  
Jízda přes nepoužívaný hraniční přechod v Sudoměřicích nad Moravou, to bude skvělé :)
registrovaný uživatel Honza  mail  
16.09.2011 (21:09)  
Super, konečně pojede Pendolíno do Děčína!!
Jen škoda, že tam nebude tornádo :-(
A škatule tam samozřejmě chybět nesmí.
registrovaný uživatel Tomáš180  mail  
16.09.2011 (21:04)  
Původně jsem sice do Plzně jet nechtěl, ale asi se zítra na ten areál depa kolejových vozidel umístěný v motorovém voze zajedu podívat :-D. Ne, vážně, ten slovosled je místy trochu kostrbatý.
registrovaný uživatel Petrr 
16.09.2011 (17:23)  
Snad se podaří dát trať do Budišova n. B. do zítřka do pořádku:
http://www.cd.cz/cd-online/vyluky/mimoradnost.php?mimo=3988
registrovaný uživatel rpet  mail  
16.09.2011 (17:19)  
je sice strasne mala, a hrozne nepodstatna - ale presto tam je: chybka -:)

ten patrak v decine urcite nebude Leyland, protoze zadnej takovej neexistuje. je to AEC (Associated Equipment Company) RT Routemaster. od leylandu to ma bud sasi, nebo motor (u novejsich, sarsi mely AEC 8.8 ccm), pripadne oboji (kombi sasi plus motor...). nic mene je fakt, ze ve svete se tomu rika "Leyland"...
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko