..: Railjety zastaveny díky ÚOHS, ČD se ještě brání :..

Railjet ÖBB, InnoTrans 2008, foto: Georgo Doplněno 9. 8. 2011Praha Snaha Českých drah o nákup rakouských souprav Siemens Viaggio Comfort skončí pravděpodobně neúspěchem. Necelé tři dny před uplynutím zákonné lhůty totiž Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na žádost Škody Transportation vydal předběžné opatření, které největšímu dopravci v zemi zabraňuje v podepsání kupní smlouvy s výrobcem souprav a Rakouskými spolkovými drahami ÖBB. Stalo se tak jen tři hodiny poté, co zástupci Škodovky prezentovali své stanovisko novinářům, přičemž již na tiskovém brífinku v pražském hotelu Marriott vyjádřili své přesvědčení, že úřad jejich žádosti vyhoví. Na rozhodnutí ÚOHS následně plzeňský výrobce v expresním čase reagoval tiskovou zprávou, v niž navazuje na ostrou kritiku ČD ve věci nákupu vozidel pro dálkovou dopravu ze zahraničí. Dráhy se tak ocitají v komplikované situaci: rozhodování ÚOHS v první instanci může trvat několik měsíců, a ani jeho závěr ještě nemusí být definitivním koncem Kauzy railjety. Za největším správním řízením v oblasti veřejných zakázek v dějinách české železnice tak paradoxně stojí firma, jež sama národnímu dopravci dodala řadu vozidel bez transparentních tendrů. Pro dálkovou dopravu ČD jsou v tuto chvíli dopady celé kauzy nejasné; v praxi ovšem znamenají významné oddálení, nebo, v horším případě, úplné zastavení obnovy vozového parku v době, kdy firma bude muset čelit přímé konkurenci soukromých dopravců.

Argumenty z Plzně: railjety jsou staré, drahé, příliš rychlé a málo české

„Vozidla railjet jsou pro provoz na českých tratích zcela nepotřebná,“ zněl první argument generálního ředitele Škody Transportation Josefa Bernarda na včerejší prezentaci pro média. Rychlost na tratích SŽDC podle něj nad dosavadní limit 160 km/h nestoupne dříve, než v roce 2025. Maximální traťová rychlost odpovídající parametrům railjetu naopak na rameni Hamburg - Praha - Vídeň v současnosti tvoří jen necelých 20 % délky trasy. Škodovka tudíž vyvozuje, že i při plánovaném nasazení na německých koridorech nebudou ČD reálně potřebovat více než osm jednotek včetně záloh. České dráhy naopak namítají, že nové soupravy pro dálkovou dopravu kupují s výhledem na dalších minimálně 30 let – a za tu dobu se na poli traťových rychlostí leccos změní. Ostatně i lokomotivy Škoda z přelomu 60. a 70. let využili své maximální možnosti v ostrém provozu teprve na konci 90. let minulého století, kdy vývoj kvality českých tratí konečně dostihl schopnosti třicet let starých vozidel.

Ačkoli se Škoda Transportation brání jakékoli přímé kritice svého německého konkurenta, z jehož dílny "railjety" pocházejí, přesto se nezdráhá jeho netrakční jednotky označit za koncepčně zastaralé s poukazem na věk projektu Viaggio Comfort, jenž letos oslavil své sedmé narozeniny. Hlavním argumentem Škody na margo technické zastaralosti netrakčních jednotek Siemensu je skutečnost, že Viaggio Comfort ve své stávající verzi pro ÖBB nesplňuje předpoklady nejnovější revizi evropských směrnic TSI. Technické specifikace pro interoperabilitu, jež se pod magickou zkratkou skrývají, jsou pro Škodovku obecně magickým tématem. I na včerejším setkání s novináři se výrobce na tyto normy odvolával v odpovědi na otázku, proč lokomotiva 109E, koncepčně starší než Viaggio Comfort, na rozdíl od railjetu dosud není plně schválena a nasazena do provozu, jak tomu mělo být již před dvěma lety.

Hlavním důvodem Škodovky pro rozběhnutí tak silné negativní akce proti modrým railjetům ovšem není ani tak starost o správné rozhodování státního železničního dopravce, jako spíše nechuť k použité metodě nákupu vozidel. Firma argumentuje, že jednací řízení bez zveřejnění, ač ho české právo za konkrétních podmínek povoluje, je u investice v řádu pěti miliard korun nedostatečně transparentní bez ohledu na to, jaké argumenty České dráhy předloží. V zajímavém zvratu událostí se tak největším bojovníkem za průhlednost železničních akvizicí stává společnost, jež sama řadu svých klíčových projektů, včetně většiny jednotek řady 471, realizovala bez řádného výběrového řízení. Takové porovnání ovšem Jiří Bernard odmítá: doobjednávání elefantů bylo podle něj pro ČD technickou nutností z důvodu kompatibility, a to přesto, že v ostatních případech dopravce neváhal objednávat různorodá vozidla v doslova kusových sériích.

Škoda: Věříme, že jsme v právu, a budeme se za to bít

Jaké byly kroky Škody Transportation v této kauze? Ve lhůtě podala námitku k Českým drahám, které ji odmítly. Následovala stížnost k ÚOHS, přesněji návrh na přezkoumání úkonů zadavatele. Stěžovatel si vypracoval 3 nezávislé znalecké posudky na jednotlivé aspekty zakázky. Podán byl také návrh na předdběžné opatření zakazující dopravci uzavřít smlouvu na railjety. Pokud nebude do 11. srpna vydáno, ČD mohou smlouvu podepsat. Podána byla i stížnost k Evropské komisi (DG COMPET) pro podezření z poskytnutí nedovolené veřejné podpory. Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) byly upozorněny na podezření z možného porušení českých a evropských zákonů (zadávací řízení) a Smlouvy o Evropské unii (veřejná podpora). Škoda nadále požaduje poskytnutí informací dle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Má plzeňská Škoda co nabídnout? Na tiskové konferenci oznámila spolupráci se zatím nejmenovaným zahraničním výrobcem na produkci osvědčeného řešení pro rychlost 200 km/h. Zdůrazňuje dobu dodání srovnatelnou s dodávkami jiných evropských výrobců.

Zdroj: Škoda Transportation


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 8.8.2011 (13:53)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla Reportáže

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 37      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel MuDr.  mail  
05.09.2011 (14:56)  
Rail-2005

pěkné, vážně pěkné. Ale jestli to neni pravomocný rozhodnutí, tak se Škoda odvolá. A že se určitě odvolá. A bude to zas na novo... Bude to ještě zajímavý. Každopádně pokud to vyjde, všichni na tom získáme.
registrovaný uživatel Rail-2005  mail  
05.09.2011 (14:28)  
05.09.2011 / 13:57 / ÚOHS zastavil řízení na tendr vlaků: Antimonopolní úřad zastavil správní řízení v tendru na nákup 16 vlaků pro České dráhy. Vlaky má dodat společnost Siemens. Uvedla to Česká televize.
19.08.2011 (5:54)  
Fandím v této kauze ČD... A doufám, že jim to také otevře oči a Škodovce už nepoputují žádné zakázky na základě prapodivných výběrových řízení (nebo úplně bez nich).
registrovaný uživatel Sim 
18.08.2011 (10:06)  
DJTiësto > netvrdim, ze se jedna o pana Zaludu, ale ... pokud nekdo rok nebo dva funguje tak, ze je ve firme bordel a verejne penize tecou k tem "spravnym" lidem skrzeva zakazky bez vyberoveho rizeni .... a pak, kdyz uz verejnosti trpelivost pretece se s jednim z penezoprijemcu rozkmotri a verejne (skrz media) na nej zacne sesilat hromy a blesky ... je tento krok samosebou pozitivni. Ale pokud jde celkove o hodnoceni celeho pusobeni u firmy, je to prvni vylozene pozitivni krok, ktery preci jen spousta predchozich muze ponekdu "znehodnotit".

Jinak receno, zlocinec co naprasi jineho zlocince ma byt odmenen, nebo potrestan za sve dosavadni hrichy?
18.08.2011 (0:00)  
Pan Žaluda, je frajer a měl by se velebit. Nejen, že za něj se konečně začalo něco v tom molochu zvaném ČD něco dít ale je to konečně někdo kdo se dokáže tomu plzeňskýmu molochu, napojeném na politiku, postavit. I když tu bitvu o Railjety asi nevyhraje tak i tak mu patří můj dík. Alespoň se o tom jedná a píše a i šotoušci obláznění Škodivkou začínají procitat.....
registrovaný uživatel Luxian  mail  
17.08.2011 (19:55)  
-> Juristic007 : aha, jasně, teď když jsem si to podruhý přečetl, tak mi to došlo :)
17.08.2011 (19:42)  
to Luxian - ne to byl fórek, hrál jsem si se slovem řešit v jeho více významech a chtěl tím naznačit, že Škodivka se už neštítí sebeabsurdnějšího argumentu...
registrovaný uživatel Luxian  mail  
17.08.2011 (17:21)  
-> Juristic007 : To se chce jako opravdu chlubit tím, že to řeší i lidi na Želpage? No tak v tom případě nevím, čím se chce chlubit, když naprostá většina diskutujících zde její chování odsuzuje.
registrovaný uživatel Luxian  mail  
17.08.2011 (17:20)  
-> Michal Drábek: Opravte si to hafo překlepů v prezentci, takhle nevyzní moc profesionálně.
  1 2 3 4 5 ... 37      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko