..: ČD Cargo zlepšuje svou ekonomiku – přichází i s dluhopisy :..

363.504 ČD Cargo, Czech Raildays 2011, foto: Josef Petrák Praha — Nákladní dopravce ČD Cargo od začátku roku drží pozitivní trend výsledků hospodaření. Ještě v minulém roce hlásil ztrátu 418 milionů korun, letos hovoří naopak o zisku 242 milionů korun za prvních pět měsíců. Výsledek EBITDA (před započtením úroků, daní a odpisů) činil dokonce 0,8 mld. korun, z čehož 209 mil. korun poputuje na rezervní účet, který by měl krýt neočekávané negativní vlivy. Začátkem března navíc předseda představenstva ČD Cargo Jiří Vodička oznámil, že již nasmlouvané kontrakty pro tento rok činí úhrnem 11 mld. korun. ČD Cargo se navíc svým výkonem podílí na rantingovém hodnocení skupiny České dráhy, kdy ČD získala u agentury Moody's hodnocení Baa1 s negativním výhledem. Díky tomu mohou jak mateřský podnik, tak sesterské Cargo emitovat pro investory zajímavé dluhopisy. V případě Carga se očekává v roce 2011 celková emise za 2 až 3 mld. korun, která by znamenala 58% zadluženost podniku. Vodička si od dluhopisů slibuje změnu financování z krátkodobých úvěrových produktů na dlouhodobé řešení a možnost lépe financovat pořízení nové techniky. Správcem první miliardové emise bude Komerční banka.

Zdroj: ČD Cargo, ČTK/Finanční noviny


Josef Petrák Poslat mail autorovi | 20.6.2011 (20:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel jk 
21.06.2011 (3:19)  
Flexaretista: Podminky prvni serie (1 mld) uz jsou zname - emisni kurz 98%, uroky 3% prvni tri roky + 5% posledni dva. Uz je myslim dokonce cela rozprodana. Kazdopadne lepsi nez kratkodobe financovani.
20.06.2011 (23:21)  
Takze jednoduse receno - budou si moct pucit na mensi urok. A co v soucasny dobe cargu chybi? Lokomotivy, vagony? Na co potrebujou penize?
20.06.2011 (22:56)  
Já bych to hodnotil trochu zdrženlivěji. Na jednu stranu je fakt, že s ohledem na řev regulátorů trhu v Bruselu by přímá státní úvěrová linka asi narazila. Jenže těžko může někdy ČDC narazit na úrokové podmínky bondů na úrovni emise nabídnuté přímo státem.

Je to ten samý problém, který nikdo nechce vidět u PPP projektů. Soukromý ani státem vlastněný rádoby soukromý subjekt nikdy nezíská podmínky bondu lepší, než má daný stát (omlouvám se zhruba 5 blue chip společnostem z USA jako např. Procter&Gamble, u nichž byly na trhu firemní dluhopisy loni obchodovány s o setinku nižším výnosem než odpovídající státní dluhopisy USA).

Srovnejte si rating ČR a rating Moody's Baa1 negativní. Přidejte náklady na emisi (kolega, který takhle 2 emise před pár lety administroval, hovořil cca o 1-2% objemu peněz). Zvažte, kolik toho ČDC zůstalo po odchodu některých klíčových zákazníků ke konkurenci či do vlastní dopravy, jehož jsme v posledních 10 letech svědky.

Na jednu stranu jde o diverzifikaci financování a sám jsem před pár měsíci první zprávu o tom přijal kladně. Ale optimismus dýchající ze článku opravdu není zatím namístě. Úročení mezi 5,7-6,5%, které v poslední době mají Baa bondy v USA (data: FED), bude v případě české ČDC spíše dolní hranice intervalu, kde by to úročení mohlo být (riziková prémie země proti trhu USA, horší obchodovatelnost...). Podmínky konkrétní emise (zesplatnění, poplatky předčasného splacení apod.) jsou taky velká neznámá.

Shrnuji to tak, že je důvod pro napjaté očekávání co přijde skutečně, ale nikoli pro jásot předem.
registrovaný uživatel rpet  mail  
20.06.2011 (22:24)  
@ bartik09

pokud potrebuju sehnat finance na investice (a nemam svuj vlastni kapital), mam dve moznosti, tedy tri:

1. muzu vydat akcie (ale tim si redim vlastni zisk)
2. muzu jit do banky (ktera me oskube na urocich a ruceni)
3. nebo, pokud mi to dovoli hospodarsky vysledek, emituju (vydam) dluhopis.

pokud jakakoliv firma ziska investora formou dluhopisu, je to signal i pro ostatni, ze ona firma je zdrava a neni treba se obavat nahlych financnich problemu. dluhopis je i vyhodnejsi diky delsi dobe splatnosti, takze firma se nemusi "drtit" hned od zacatku splacenim pujcky.

edit expost: Josef byl nejak rychlejsi -:)
20.06.2011 (22:22)  
bartik09) Laické přirovnání – na jaký bankovní produkt budeš mít nižší úroky? 1. kreditní kartu 2. klasický úvěr. Kreditní kartu dostává každý, ale taky to té bance za riziko stojí, protože si lidi podojí právě na úrocích, popř. poplatcích.

Obdobné je to u velkých společností jako ČD a ČD–C – namísto rychlých úvěrů a směnek, které musí rychle a draze splácet, můžou rychle natáhnout velké množství financí, které splatí až za X let a výhodněji. Ale stále je to půjčka.
20.06.2011 (21:55)  
Moh by nekdo "od fochu" vysvetlit, proc je tak dulezity vydat dluhopisy a co to prinese dobryho?
20.06.2011 (21:42)  
Já bych tedy jen z pohledu lidí co se zajímají o vlakovou stránku sdělení a ne o tu finanční (což ony citované zdroje zjevně činily) rád podokl, že "emitovat pro investory zajímavé dluhopisy" ve skutečnosti také často znamená "s nemalým úročením". Přijemnější by bylo slyšet, že si můžou půjčovat levně. Tak hlavně aby nedopadli jako Sazka...
registrovaný uživatel bobík 
20.06.2011 (20:38)  
Tak to tipuju na 2 celé milióny zisku jako minule...jak dopad´ten Bazala?
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko