..: Šotošturc - shrnutí projektu fotogalerie ŽelPage :..

Fotoškola - šotošturc Vážení přátelé, uživatelé galerie, je to už pár měsíců od doby, kdy jsme začli s projektem Šotošturc. Nyní mi dovolte, abych především začínajícím vysvětlil, k čemu celý ten projekt slouží. Od začátku se nám povedlo dát dohromady sbírku 19 fotek, které ilustrují různé pravidelné a o to zbytečnější prohřešky a chyby nejen začínajících autorů. Sice jsem původně chtěl počkat na toto shrnutí až s kulatější dvacítkou fotek, ale dnešní nahlédnutí na stůl mi připomenulo, že taky mám jen jedny nervy a pět měsíců od první šturcové fotky se zbytečně uříznutou soupravou zamítat další a další mi v kontextu celé věci přijde jako zhůvěřilost.

Tento článek buď především výzvou začínajícím autorům. Je mi jasné, že vaše skvosty jsou to nejlepší, co v danou chvíli umíte vytvořit a nevidíte jediný problém s danou fotkou. Postupem doby získáte zkušenosti a pochopíte, že brambory se dají dělat i lépe než zcela rozvařené a přesolené. Bohužel laťka této galerie je nastavena trošku výše a správci galerie stále ještě vybírají, co do databáze zařadí.

Pokud si pečlivě příklady ze sekce Šotošturc projdete, pročtete a notorické chyby na nich objevíte, podívejte se pozorně, zda ta fotka, kterou se chystáte vložit, není náhodou jen dalším adeptem na šturc. To je totiž ten pravý důvod, proč se nová sekce zakládala, usnadnit práci Vám i nám. Jistě, vše se posuzuje individuálně, a skutečně zajímavá fotka snese jeden větší či dva menší prohřešky, kterých se nešlo vyvarovat, ale aby se u esa z Bezpráví, kterých se za den v dané lokalitě nafotí alespoň dvacet, řezala souprava za druhým vozem, no tak pro to jsme ten šturc nezakládali.

Přesto, foťte a vkládejte, ale používejte nohy, ruce, oči a mozek. Mnohdy se nám až potí oči z toho, jakou lahůdkovou příležitost autor promarnil tím, že fotku vyfotil šturcově.

Jen pro malé připomenutí, ať nemusíte složitě hledat, pár dílů Fotoškoly: flaška, vrstvy a výpaly, buďte RAW. Pokud by vám naše články nestačili a chtěli byste si přečíst obsáhlejší články od odborníků, můžeme doporučit například web www.fotoroman.cz či www.paladix.cz. V neposlední řadě je dobré posuzovat fotky na dobře zkalibrovaném monitoru.


Chary Poslat mail autorovi | 1.5.2011 (12:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky ŽelPage

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
dopisovatel nebo člen ŽP Martin Grill  mail  
03.05.2011 (9:09)  
Etienne: Asi je dobré si uvědomit, že jsme FOTOGALERIE, do které náleží FOTOGRAFIE. Nejsme ŠOTONÁSTĚNKA, která DOKUMENTUJE provozní zajímavosti. A to je vlastně hlavní problém toho všeho...

Pantáta se dozví, že přijede na Mikuláše pára. Vezme s sebou oba prcky a digitál, ve kterém je ještě všech štyristaosmdesátjedna fotek z dovolené v Chorvatsku, naseká dvacet fotek - 19 z nich je s caparty u mašiny a na mašině. A aby se neřeklo, udělá jeden celek těsný mašiny přes celou fotku, s vypálenou oblohou, protože nesvítí a kompaktová autoexpozice to vyřeší po svým...

Franta Jetel je na dovolené u Balatónu. Sluní se, čabrá se, baští čabajky a zalévá to Tokajem. A když se takhle vrací z pláže do apartánu, všimne si, že tu po kolejích jezdí něco, podobné motoráčkům, jakými jezdí za tetou! No týýývole, to musím vyfotit, určitě o tom nikdo u nás v republice neví! Prásk to přes dva stromy a křoví...


A tak bych mohl pokračovat dál. Pokud nemá autor základní povědomí o kompozici, těžko může očekávat, že FOTOGALERIE přijme jeho fotky s otevřenou náručí. Jako doplněk ke článku, či info do lecjakého diskusního fóra, se to jistě hodit bude. Ale ne do FOTOGALERIE, která má za pár let solidně vybudovanou úroveň a která je - odpusť mi to věčně omílané slovo - VÝBĚROVÁ.

Já neočekávám, že nám dáš za pravdu, protože to se dnes nenosí a možná bys za to šel i do pekla. Je to jen další z pohledů... ;o)
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
03.05.2011 (8:37)  
Etienne: Miluju tyhle nářky. Asi každý kdo fotí nějakou dobu a ne jen dvakrát do roka, zažil situaci, že jel fotit stovky kilometrů daleko. Vysolil balík peněz za dopravu, ubytování a někdy i za objednaný fotovlak a ono pak během celé akce chcalo nebo byla tma, sluníčko neviděl ani jednou a domů přivezl akorát kupu fotek, které jsou tak vhodné leda do šuplíku. Semtam se nějaká z nich dá zeditovat, když se to umí, aby se dala vylepit zde do galerie. Nezaznamenal jsem, že by někdo psal nějaké sentence k fotce ve stylu "podívejte se na tu vzácnost, to je mašina opravená po 30 letech, fotka sice stojí za starou belu, ale je to extrabuřt".
Jak píše Chary, Fotka musí mluvit sama za sebe a ne aby se jí musely dávat berličky s obšírným vysvětlením. To pak není fotka.
Fotografování v exteriéru sebou nese značné riziko nevhodných světelných podmínek. Navíc focení vláčků není focení krajiny, kdy si člověk může počkat na slunce. Vlak profrčí kolem a je hotovo. Někdy to vyjde, někdy ne.
Umět fotku dobře zeditovat, aby byla koukatelná je pak samozřejmostí, jak docílit dobrého výsledku.
Můžeš být na 100x zajímavým místě a pokud z něj přivežeš
zmršenou fotku, pak je to k ničemu a pokud z obsahu není patrné, že je to focené z nějakého zajímavého místa, pak je to k ničemu dvojnásobně. Když to bylo údajně minové pole, proč to z fotky nebylo poznat? K čemu pak taková fotka je, jakou má vypovídací hodnotu její obsah? Asi žádnou, když to z ní nevyčteš. Nemyslíš?
03.05.2011 (7:08)  
Etienne: Kdyz kamarad udelal zajimave fotky z exotickeho mista, muze jich nekolik upravit, doplnit textem a vytvorit pekny clanek s fotkami na ZelPage pro ctenare.
editor nebo admin ŽP Chary  mail  
03.05.2011 (6:50)  
Kamarád tu poslal fotku... kolikrát jsem toto jen slyšel? Sousedův kolega z práce zná chlapa, co byl na dovolený se švagrem jednoho, a ten, to vám teda povím...

Fotka má mluvit především sama za sebe. Pokud z ní na první pohled sálají kompoziční nedostatky a ono minové pole je vlastně louka, která vypadá jako každá druhá...

Mohli bychom ten záběr vidět? Ať se teda bavíme o konkrétní věci a ne nějaké virtuální křivdě. Kdy to bylo vloženo? Co přesně na fotce bylo, jak vypadala?

Miluju autory, kteří svou neschopnost udělat fotku pořádně maskují nějakým srdceryvným pozadím, které z fotky ale vyčíst nelze a musí se k němu dát výklad. A navíc se ho zpravidla dozvídáme až poté, co je fotka pro svou odbytost zamítnuta a je to zhruba v duchu "vy jste ale blbci, tahle fotka je náhodou první/poslední/jediná/blabla a vy to zamítnete". Zamítneme, protože tuto informaci z toho nevidíme. Jak jsem psal, fotka má mluvit sama za sebe. U každého obrazu v galerii přeci nestojí autor a neříká kolemjdoucím, co ho vedlo k tomu to namalovat zrovna takhle.
registrovaný uživatel Etienne  mail  
03.05.2011 (6:24)  
Miluju kritiky, co rozcupují fotku z místa, které nedokáží ani přibližně určit na mapě
registrovaný uživatel Etienne  mail  
03.05.2011 (6:20)  
Chary: fotím-li na nádraží 1-2000 km daleko se svým malým kompaktem, nemohu čekat na lepší počasí nebo až se mi soupravy lépe posunou. Asi těžko mohu dosáhnout takové kvality, jako někdo, kdo se postaví se stativem a svým dělem za barákem a loví šukafony. Nejlepší kvalita tu ostatně ani není cílem, důležitý je obsah. Jenže na to se tu nehraje. Před časem tu kamarád zaslal fotku - hlavně že to bylo "posunuté doprava", ale že to byla traťovka z Bosny, z fotogenického místa uprostřed minového pole, kam dovedli místní, to už je zcela vedlejší.... ale jak říkám, je to vaše fotogalerie a vy rozhodujete, že forma je na prvním místě.
editor nebo admin ŽP Chary  mail  
02.05.2011 (20:41)  
Občas se s Tomášem u piva bavíme o tristní situaci v některých vybraných pasážích našeho právního systému. Jeho reakce - běž do politiky a udělej zákony nový a lepší. No. Asi víme jaká je šance, že se zrovna tohle stane...

Dále, je tu ta věc, že se tu a tam objeví stesk, že je zdejší galerie plná stále stejných fotek. Pominu, že statistika říká něco jiného. Nicméně s tímhle přeci může něco udělat i ten poslední dělník ze šroubárny. Může zvednou kejty, dojít k pražci, nafotit neotřelý záběry a hodit nám je na stůl. Správci totiž do databáze neřazadí nic, než co jim předloží sami autoři.

Přesto, že by se tu dveře netrhly a zástupy autorů (především z řad těch, kterým se nelíbí nudnost stávajícího obsahu) se na mě obracely s prosbou, ať z toho jejich bezednýho rance vyberu sto dvě stě neotřelých fotek, že je budou v průběhu doby vkládat, to se nějak neděje.

Dovede mi někdo vysvětlit proč?
editor nebo admin ŽP Chary  mail  
02.05.2011 (20:24)  
Etienne, a taky jsem kategoricky naznačil, že víc jak tři čtvrtě fotek za posledních 31 dní je z neokoukaných fleků. To ti nestačí? Kolik by sis tak představoval, v té naší malinké zemi? Nějak mi ta statiska ne a ne dávat smysl, 24% = stále ty samé...
registrovaný uživatel Etienne  mail  
02.05.2011 (17:37)  
Martin: kategoricky ne, ale naznačuje,že tomu tak často je.
dopisovatel nebo člen ŽP Martin Grill  mail  
02.05.2011 (15:46)  
Etienne: Ale Chary tam nijak kategoricky nedeterminuje, že by všichni autoři fotili na provařených místech jen proto, že za to dostávají vysoké hodnocení... Mně jsou třeba hvězdičky tak putna, že naopak raději nacházím neokoukaná místa ;o)
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko