..: Pozvánka na čtvrté, tentokrát těšínské setkání milovníků drah. :..

4. mezinárodní neformální setkání příznivců a milovníků železnic, foto: Martin Ostruszka Český Těšín (Cieszyn) — Srdečně zveme vás všechny, kteří se chcete setkat s podobně naladěnými lidmi, poznat nové přátele, načerpat atmosféru historického města na Olze a posedět třeba u dobrého piva v zajímavém interiéru, na 4. mezinárodní neformální setkání příznivců a milovníků železnic, které se uskuteční v sobotu 22. ledna od 12 hodin v Těšíně (Cieszyn) ve „Vinárně u Čecha“. Po třech letech, kdy setkání probíhalo na česko–slovenské hranici v Mostech u Jablunkova, jsme se rozhodli letos pro změnu. Opět se sejdeme na hranici, tentokrát česko–polské. Za pár dní totiž oslavíme v Těšínském Slezsku dvě zajímavá kolejová výročí.

100 let tramvají v Těšíně, autor: Marcin Żerański Prvním z nich je zahájení provozu na zdejším slezském úseku Košicko–bohumínské dráhy. 140 let již uplynulo od této chvíle, 8. ledna 1871 začaly jezdit železné oře z Těšína do Žiliny, směrem na Bohumín se začalo jezdit již o něco dříve, 1. února 1869. Druhým výročím je rovných 100 let od zahájení provozu tramvají na Těšínské městské dráze.

Studna Tří bratří, foto: R. Karpińska A tak se to letošní setkání ponese i v duchu oslav těchto dvou výročí. No a kde jinde je oslavit, než ve městě, které je s těmito výročími spojeno. Kdysi významné a výstavné kosmopolitní město rozkládající se na obou březích řeky Olzy, které bylo historickými událostmi rozděleno na dvě části, se v sobotu 22. ledna 2011 pro nás stane opět městem spojeným. Místy, kudy se před sto lety těšínskými ulicemi vinuly koleje metrového rozchodu, se vydáme stejně jako tramvaj od majestátní budovy nádraží, projdeme širokým Sachsenbergem až k tiskárně Karla Prochasky. Při přechodu přes most si poslechneme zpěv řeky Olzy, žádný financ se nám zde již nepostaví do cesty a ani pasů nám již třeba nebude. Neznalý by tak ani nepostřehnul, že se již ocitneme v polské části města. Zde pod letním sídlem Habsburků a Piastovskou věží zabočíme do strmé Hluboké ulice. Za Starým trhem už nás čeká jen odbočit doprava a proplést se mezi domy do úzké uličky Tří bratří. To zde se podle legendy v roce 810 na místě dnešní studny setkali tři knížata Bolek, Lešek a Češek — synové krále Leška III. Na památku tohoto setkání společně založili Těšín. Možná někoho zláká spustit se za mostem do ulice Příkopa – těšínských Benátek a pak po schodech okolo studny vyšplhat na stejné místo, k vývěsnímu štítu „Vinárny u Čecha“. Zde ve sklepení pamatující ještě Dominikány doufám společně prožijeme příjemně strávené chvíle v kruhu milovníků drah.

Vinárna u Čecha, foto: Zdeněk Pyszko Pokud se tedy rozhodnete do Těšína za námi přijet, budeme rádi, pokud nám (z organizačních důvodů) sdělíte na adresu martin.ostruszka@seznam.cz svou účast. Přihláška na setkání není závazná ani povinná, pakliže se rozhodnete až na poslední chvíli, klidně přijeďte, rádi vás uvítáme v naší společnosti. Pokud budete chtít s námi debatovat a bavit se až do pozdní noci a domů to máte daleko, pak nám sdělte i požadavek na zajištění noclehu.

Na setkání bude k dispozici projekční technika, pomocí níž budou prezentovány předem připravené příspěvky účastníků. Pokud tedy máte i vy chuť podělit se s námi o nějaké zajímavé povídání s fotografiemi nebo videem na železniční téma, pak nás neváhejte kontaktovat. Dohodneme s vámi navržené téma příspěvku a podrobnosti.

Nádraží v Těšíně s tramvají, foto: tramwaje.muzeumcieszyn.pl Pro zájemce o poznávání drážní historie jsme připravili pěší vycházku s výkladem o historii železnice a tramvajové dráhy v Těšíně. Sraz účastníků bude před nádražím v Českém Těšíně v 11 hodin, kde případně vyčkáme příjezdu nejbližších vlaků. Po výkladu z historie železnice v Těšíně projdeme celou trasu kudy vedla tramvajová dráha, zastavíme se na nádraží v polské části města, zavítáme k bývalé tramvajové vozovně, nemineme železniční triangl a železniční most. Pak už bude ten pravý čas odebrat se do vinárny na oběd a zahájení samotného setkání.

Bude-li zájem, v podvečerních hodinách lze zorganizovat malou vycházku těšínskými uličkami a trochu tak poznat atmosféru tohoto historického města.

Od nádraží v Českém Těšíně dojdete na místo setkání pohodlnou chůzí za 20 minut. Nádražní ulicí se napojíte na Hlavní třídu, která vás dovede až k hraničnímu mostu. Odtud lze buďto přes ulici Příkopa (Przykopa) nebo Hluboká (Głęboka) dojít do uličky Tří bratří (Trzech Braci). Vinárnu můžete najít podle mapy Cieszyna. Pokud si ale nejste jisti, že vaše orientační schopnosti jsou dostatečné, pak vám na požádání sdělíme telefonní kontakt na osobu, která vám ráda pomůže při cestě na místo setkání.

Ve vinárně lze platit jak polskými zlotými, tak českými korunami. Pokud si však přesto budete chtít vyměnit peníze v lepším kurzu, pak není nic snažšího než navštívit směnárnu (kantor) nacházející se po cestě hned za mostem. Vinárna rovněž disponuje wi–fi internetem.

Srdečně zvou organizátoři setkání.


Martin Ostruszka Poslat mail autorovi | 8.1.2011 (16:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky

Další z regionu ČR Moravskoslezský


19.01.2011 (9:05)  
Ze stránke PR

S ohledem na čtvrté mezinárodní setkání přátel železnice v Těšíně ve Slezsku opět budou mít příležitost seznámit se s moderní jednotky EN75, obyčejně známý jako FLIRT. Slezský ústav v Katovicích zpráv Regionální, že na sobotu 22.ledna 2011 vlaky pro regionální politiku "KAMRAT" č. 2211 a č. 2210, bude jednotka zacházet FLIRT.
Jízdní řád vlaků pro regionální politiku "KAMRAT"
1) Katovice odjezd 8,10 - 10,16 příjezd Cieszyn,
2) Cieszyn odjezd 16,05 - 18,17 příjezd Katowice.

Zveme vás na cestu a navštívit jednotky, včetně FLIRT kabiny na nádraží Cieszyn 11,00 - 15,00.
09.01.2011 (0:21)  
Jak to vypadá se současným provozem na těšínských železných drahách? Předloni jsem dojel z Wisły do Goleszówa (dle IDOSu zde měl na pantograf navazovat přípoj), chtěje pokračovat vlakem do Cieszyna a výpravčí mně suše oznámil, že provoz je zastaven a mám jít stopovat. Jezdí tam něco dnes?
08.01.2011 (22:49)  
V Těšínském Slezku je těch výročí více: 100 let Kunčice - Pr. Suchá, 50 let Havířov - Č. Těšín.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko