..: Šotošturc :..

Fotoškola - šotošturc Vážení přátelé, uživatelé galerie, zajisté jste si všimli, že poslední právě zobrazená fotografie v galerii poněkud ne zcela odpovídá standardům, na nichž galerie stojí. Není to samo sebou.

Po myriádě nepovedených fotek, u nichž správci do nekonečna popisují v podstatě stále ty samé výtky, a několika dílech fotoškoly jsme se rozhodli přistoupit k dalšímu kroku. Každou neděli v pravé poledne dostanete k obědu nějakou lahůdku. První kousky budou uměle vytvořené, resp. vybírané z tvorby správců, nicméně v další etapě bychom rádi vybírali přímo díla samotných autorů, kteří nám je vkládají takříkajíc na stůl. Oč jde? Právě o ty notorické zbytečné závady na fotkách.

Řekli jsme si, že když už nám autoři dávají k dispozici takové množství fotek jak pěkných, tak nepovedených, nebudeme si vybírat jen ty skutečně pěkné, ale sem tam použijeme i nějakou tu nepovedenou a na ní ukážeme hlavně začínajícím autorům, co je špatně a čeho se vyvarovat.

Pod první fotkou se můžete vyjádřit, tyto potíže pojmenovat a nastínit i možná řešení. Začínající autoři pak těchto modelových ukázek, těchto slepých uliček vývoje železniční fotografie, mohou využít ke zlepšení svého umu. Abych tak citoval samotného pionýra slepých uliček, Járu Cimrmana, na těchto fotkách se ukazuje: "tudy ne, přátelé". I proto je celá sekce pojmenovaná Šotošturc, neboť slepá ulička na trati je právě zakončena šturcem.

Je obecně známo, že galerie ŽelPage má za cíl něco jiného, než pouze ukazovat fotky, na nichž "je mašina". Správci se snaží vybírat snímky, které jsou jednak technicky na úrovni, a druhak se zohledňuje i estetická a umělecká úroveň. Že se nejedná o žádné novodobé výmysly dokazují mimo jiné i, pravda, volnější optikou posuzované historické snímky autorů Drahoše Švestky, BBvK, Josefa Chvosty a dalších, kteří ten násvit, kompozici a ostatní často promílané aspekty, jak se říká, řešili, dodržovali a ctili už v době, kdy o nějaké ŽelPage neměli ani páru. Samozřejmě, že jako ve všem se i zde najdou výjimky, ale o nich tu teď není řeč.

Na závěr bych jen rád zdůraznil, že celý tento projekt je určen především těm, kteří mají zájem publikovat na našem webu a chtějí s vlky býti. Diskuse pod těmito ukázkovými snímky by se tedy měla ubírat přísně pedagogickým směrem, zcela v duchu jedné z nepsaných idejí naší galerie, a sice, aby ti zkušenější ukázali těm méně zkušeným, jak na to, aby jejich fotky byly povedenější. Veškerý obsah mimo tento rámec, či dokonce se např. vysmívající fotce či autorovi, bude důsledně odmoderován.

Nuže, račte si prohlédnout první skvost, celkem trefně reprezentující docela velkou skupinu nepovedených fotek, pojmenujte případné nedostatky a nastiňte možná řešení, jak by případný autor býval mohl svou fotku udělat lépe, neboli na co by si měl dát pozor, aby ta jeho další byla lepší, hezčí a povedenější. Směle do toho!

Jen pro malé připomenutí, ať nemusíte složitě hledat, pár dílů Fotoškoly: flaška, vrstvy a výpaly, buďte RAW. A určitě je dobré posuzovat fotky na dobře zkalibrovaném monitoru.


Chary Poslat mail autorovi | 14.11.2010 (12:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky ŽelPage

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
14.11.2010 (20:45)  
Chary, máš v podstatě pravdu. Pokud budou vybírány opravdu "lahůdky", pak ano...:-)
Jen lze polemizovat s tím, zda si autor, jemuž bude fotografie publikována v kategorii "odpad" (což tato kategorie je, jen jaksi eufemisticky pojmenována) odnese něco pozitivního...
editor nebo admin ŽP Chary  mail  
14.11.2010 (20:34)  
Dale Coopere, autoři nám poskytují fotky ke zvěřejnění v galerii. Pokud je fotka pěkná, rádi ji přijmeme, pokud ne, jsou pojmenovány závady.

Některý autor ani nezareaguje, jiný se chytne za nos a s rúznou rychlostí odezvy fotku upraví, vybraní jedinci i po desítkách a stovkách fotek čtou to samé a nic to s nimi nedělá, a někdo nepřenese přes srdce, že jeho veleumění nebylo přijato s nadměrným jásotem a oboří se na správce slovníkem, který vyžaduje pokročilou noční hodinu, aby mohl být citován naplno.

Nicméně, stále tu fotku poskytují webu a nahrávají s tímto vědomím, ne? Takže jestli bude v galerii v sekci "151", "Německo", "Život kolem železnice" nebo "Šotošturc", tak je to fakticky jedno. Buď ta fotka ukáže, že tehdy a tehdy jel ten a ten vlak a autor ho takle a takle pěkně vyfotil, anebo ukáže, jak se to dělat nemá.

Samozřejmě do Šotošturcu budou vybírány jen ty největší lahůdky, zpravidla neopravitelné. Fotky alespoň trošku dodělatelné do poublikovatelného stavu budou s autory i nadále v zákulisí dováděny do stavu nejvíce blízkému dokonalosti s ohledem na povahu a stav originálu.
14.11.2010 (20:25)  
Čili taková obdoba rubriky "Chybí jen krůček" z jednoho nejmenovaného periodika...
Možná by stálo za zvážení, dát vkládajícím autorům možnost toto odmítnout - fajfku "chci případně zařadit do rubriky" nebo nechci. Pokud toto existuje, bylo by dobré to zmínit v anotaci novinky.
editor nebo admin ŽP Vlad  mail  
14.11.2010 (14:39)  
pokud to bude mít účinek, tak jen hodně dočasný

Víte, když se dívám kolegům "pod pokličku" do galerie, co píší autorům k fotkám, které neprojdou, tak je text mnohdy opakující se. Nejen že stejní autoři jsou upozorňováni na stejné chyby, tak i stejné chyby jsou u mnoha jiných různých autorů.

Šotošturc by měl být něco, co začínající fotografy povede.
Zcela záměrně u první fotky, kterou ve svém archivu pohledal Duhy ze svých fografických začátků, http://www.zelpage.cz/fotogalerie/ostatni/sturc/sturc000.html , nejsou chyby vyjmenovány. Prohlédněte si fotku a zkuste si říci všechny důvody, proč by taková fotka běžnou cestou do galerie neprošla. Podařilo se?

Jednotka dočasnosti byla exposlancem Kocábem stanovena na 23 let. Doufejme, že i nám to vydrží aspoň po takovouto dobu.

Šotošturc by měl být pomůckou, návodem, pomocnou rukou zejména pro mladé autory, kteří jsou ochotni se něčemu přiučit. Kdo se chce něčemu naučit, tak si informace nejde. ŽP pro něj určitě nebude jen jediným zdrojem, ale podívá se i jinam (http://digineff.cz/)...

Když třeba Dennis Hubsch zalistuje ve svém archivu a srovná fotky, které před časem fotil na nádraží Ostrava-střed, s těmi, které v poslední době vozí ze Slovenska, zjistí, jaký kus cesty ušel.

Každý nějak začínal. A protože se snad budou objevovat nové a nové tváře, budiž jim šotošturc jen malou pomůckou v tom, jak to dělat lépe. Nač se učit jen z chyb svých, když je možno se poučit z chyb jiných a pak se jich vyvarovat?
dopisovatel nebo člen ŽP Martin Grill  mail  
14.11.2010 (14:29)  
Jsou věci, které nejdou naučit... Cílem nové kategorie je poukázat na záležitosti technického charakteru. Většina zde se cítí být soudci a rádi by se viděli na místech správců. V tuto chvíli dostávají do ruky jakýsi cvičný nástroj, který jim může dát zrcadlo v podobě reakci na jejich "doporučující" komentáře.
registrovaný uživatel Sim 
14.11.2010 (14:19)  
Redispero > jenze ono se tu zjevne najde spousta tech, kteri si ani ti zakladni chyby nejsou ochotni pripustit... takze pokud je cilem dostavat sem fotky s hodnocenim rekneme 2 a vys, tak to pomuze... a samosebou mate pravdu, ze pouhe drzeni se takto naucenych pravidel nezaruci hodnoceni 4 a vic hvezdicek.
registrovaný uživatel Grupi  mail  
14.11.2010 (13:46)  
Ne že by to byl špatný nápad, ale podle mě pokud to bude mít účinek, tak jen hodně dočasný. Ale proč ne... bude sranda.
registrovaný uživatel Tomik791  mail  
14.11.2010 (13:40)  
Nyplzet: Plně souhlasím. Myslím si totéž. Je to podle mě, který patří co se týče focení k nezkušeným, velká pomoc!
registrovaný uživatel Redispero  mail  
14.11.2010 (13:24)  
Tedy nevím, jestli je tohle cesta. Na takovéto fotce chyby uvidí i jen maličko trénované oko, to nikoho nenutí přemýšlet. Oproti tomu standardně vystavované fotky, u nichž si kolikrát řeknu, že jsou bez chyby.... a pak mě něčí komentář upozorní, že to tak není. Tam člověk musí více zapojit mozek. Podle mě buď to někdo "okouká", a po tisíci shlédnutých fotkách zde už ví zhruba jak na to, anebo prostě ne... a tomu ani takovéto fotky nepomůžou...
registrovaný uživatel Nyplzet  mail  
14.11.2010 (12:10)  
Tento počin chválím a rád si přečtu, podívám a prostuduji kde dělám, jako do zajista velký amatér, chyby. Velmi dobrý nápad.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko