..: Linka S65 zůstane v provozu i po skončení tramvajové výluky :..

Praha Smíchov Na Knížecí, foto: Michal Jaroš Praha — Před několika měsíci byla uvedena do provozu linka S65 Pražského Eska z provizorní zastávky Praha–Smíchov Na Knížecí do stanice Praha–Zličín. Ta je v provozu od 1. června 2010 jako náhrada vlaková doprava za tramvaje v úseku Anděl – Sídliště Řepy a v současné podobě bude fungovat do 30. září. Dle slov Regionálního organizátora Pražské integrované dopravy (ROPID) se stala natolik oblíbenou, že zůstane v provozu až do konce roku, a to dle zvláštního jízdního řádu. Jak je ale zřejmé ze zveřejněných, nejspíše již konečných návrhů jízdních řádů na rok 2010/2011, zůstane linka v provozu i v celém příštím roce. Uvidíme tedy, zda si spoje na této trase získají oblibu cestujících i po ukončení výluky tramvajové dopravy a budou využívány jako nyní.

Spoje linky S65 na začátku léta razantně zvýšily spolu s Pražským motoráčkem vytíženost tratě 122, na které jezdilo v úseku Praha hl.n. – Praha–Zličín jen pramálo spojů. Ve stanici Praha–Jinonice znovu zavedli službu výpravčího a obnovili mechanická návěstidla, vybudovala se provizorní zastávka Praha–Smíchov Na Knížecí, která nakonec bude sloužit i po skončení výluky. Na vlacích jezdí motorové jednotky Regionova ve dvouvozovém provedení. Zaveden je specifický způsob odbavení cestujících. Trať byla během výluky také plně zaintegrována do PID.

A co nás tedy čeká po skončení výluky? Nejvýraznější změnou je zřejmě omezení provozu na dvojnásobný interval (60 – 120 minut), od změny jízdní řádu v prosinci tohoto roku pak jednotně 60 minut. Zatímco tuto změnu cestující jen těžko ocení, naopak dobrou zprávou je vedení vlaků z/do stanice Hostivice bez přestupu v Řepích (v žst. Praha–Zličín). V Hostivici pak budou navazovat přípoje z/do Kladna, popř. Rakovníka. V provozu bude příští léto navíc i Pražský motoráček, jezdící z Prahy hl.n. na Zličín. Zůstane tak provizorní stav, kdy v pracovní dny jezdí vlaky ze zastávky Na Knížecí a o víkendu naopak z hlavního nádraží. O typu nasazeného vozidla však můžeme nadále spekulovat – v konečném návrhu jízdního řádu totiž opět chybí poznámka o řazení vozu pro invalidy. Není tedy jisté, jestli zde zůstanou Regionovy, anebo se vrátí nemodernizované motorové vozy řady 810.

Zdroje: Informační zpravodaj Ropid 16/2010, Návrh jízdního řádu 2010/2011


Michal Jaroš Poslat mail autorovi | 6.9.2010 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Jízdní řád

Další z regionu ČR Praha


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel tarten 
06.09.2010 (10:37)  
hasibutor:
Bohužel souhlasím.
registrovaný uživatel Sim 
06.09.2010 (9:45)  
Sice jsem se na zavedeni teto linky tvaril ponekud skepticky, realita ukazala, ze jsem se mylil - ovsem prodlouzeni intervalu, potencialne spojene s negarantovanim nizkopodlazniho vozidla muze ve zase otocit v ocich cestujicich do obrazu nepouzitelneho spoje.

Jinak vlastni zastavka Na Knizeci na me pusobi dojmem "kdyz se chce, tak to jde" ... ale samosebou netusim, kdo jeji zprovozneni protlacoval a financoval.
06.09.2010 (7:33)  
hasitobur: Jistě. Podobně je může odradit i dočasný dvouhodinový interval. Uvidíme, jak to dopadne. Víc s tím asi nenaděláme, ČD mají nových vozidel stále málo (a Regionova ani není nová, i když dost lidí tomu věří).
06.09.2010 (7:29)  
Ještě kdyby Pražský motoráček neměl ty těsné nepřípoje do Hostivice, to by byla teprv báseň. Taky by se hodilo prodloužení podchodů pod smíchovským nádražím do (nejspíš společného) východu k severnímu nástupišti, čímž by byla zajištěna přímá vazba na ostatní vlaky, metro i autobusový terminál, případně dále pod "dálnicí" do Křížové ulice ke Správě sociálního zabezpečení, kam dojíždí i mimopražští zaměstnanci, pro něž je zacházka přes dnešní lávku značná. Mohl by být zřízen i výstup ke koleji, kudy se jezdí z Knížecí, pak by byly místní návaznosti dokonalé (ty časové záleží až na jízdních řádech :)).
registrovaný uživatel hasitobur  mail  
06.09.2010 (7:26)  
Případný návrat vozů 810 může tuhle linku poslat pěkně rychle do kopřiv. Lidé si na něco zvyknou velmi rychle, ale jen pokud je to lepší. Horší stejně rychle odradí.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko