..: Dárek pod stromeček - nový Gordikon! :..

Ikona gordikon, foto: NIcKON Praha — Dlouhé čekání nakonec přineslo ovoce. Kdo se, podobně jako autor tohoto textu, koncem minulého století zamiloval do simulátoru Gordikon, dostal k Vánocům 2009 krásný dárek. Přesně na Štědrý den totiž vyšla nová verze legendárního programu, a to po neuvěřitelných osmi letech! Kromě podpory operačního systému Microsoft Windows čeká na fanoušky přepracovaná mapa, zohledňující stav bohumínského nádraží po rekonstrukci, a řada dalších příjemných novinek.

Vyšlapávání cestiček

Výpravčí Jan Konrád se věnuje systematickému vývoji vlastního, dokonale propracovaného systému železničních simulátorů již od devadesátých let a v tomto oboru je u nás průkopníkem. Jeho první obecně známé dílo – Gordikon – se stalo nejen pravzorem pro řadu jiných simulátorů, ale zřejmě i pro oficiální JOP, používáné u nově zaváděných zabezpečovacích zařízení SŽDC. Po úspěchu Gordikonu autor vyvinul i sérii pěti simulátorů Multikon/Multi–X s jednotným ovládacím rozhraním, v nichž ztvárnil skutečné i fiktivní tratě a železniční uzly. Velice zajímavé je zejména kvalitní zpracování brněnského uzlu a jeho srovnání s výborným simulátorem Brnosim od jiného autora, který pojal shodný námět podobně, přesto však poněkud jinak. Nás, kteří rádi řídíme virtuální železnici, může dvojnásob těšit, že se v poslední době se svým „konkurentem“ pan Konrád střídá v uvádění nových verzí na Ježíška.

Gordikon - simulace řízení uzlu Bohumín, foto: Jan Konrád Multi-3 - simulátor řízení provozu v úseku Praha - Kolín, foto: Jan Konrád Multi-4 - simulátor řízení provozu v uzlu Brno, foto: Jan Konrád
Gordikon (uzel Bohumín) • Multi-3 (úsek Praha - Kolín) • Multi-4 (uzel Brno)

Co nového v Bohumíně?

Gordikon 3.19 - simulátor řízení uzlu Bohumín nově pro platformu Windows, foto: Jan KonrádOd dob verzí 3.xx lze simulátory bez problémů spouštět i v prostředí Windows, což se ale netýkalo prapůvodního Gordikonu, který tak byl uživatelům novějších verzí operačního systému od Microsoftu dostupný pouze s použitím emulátoru Dosbox. To se změnilo právě na letošní Štědrý den, kdy se všech šest simulátorů dostalo do verze 3.19, jež je nejen „Windows–compatible“, ale též se všemi možnostmi a volbami, které autor za léta vývoje série Multikon/Multi-X vytvořil. Nyní je tedy možné ukládat vlakové cesty do zásobníku, vytvářet vlastní grafikony, ovládat přejezdy a výluky, měnit rychlost vlaku na trati (důležité pro hodnocení přesnosti jízdy – sankcionovány jsou nejen zpoždění, ale i náskoky) a předávat kontrolu nad částmi kolejiště. Zcela nová je mapa, zohledňující aktuální situaci po „koridorizaci“, respektující levostranný provoz na dvoukolejce do Ostravy a obsahující mnoho novinek, zejména nových vleček a servisních míst, Odstavné a Vjezdové nádraží, Vrbici, halu provozního ošetření a především svážný pahrbek.

Podstatně se rozšířily možnosti variantních a řetězených vlakových a posunových cest, přibyla řada odstavných kolejí a seřaďovacích návěstidel, a také druhů vlaků. Uživatelé starého Gordikonu přivítají vlaky s mimořádnou zásilkou a hlavu si budou lámat nad podstatně rozšířeným a zpřísněným systémem přepřahů. Novinek je zkrátka tolik, že se zrodil prakticky nový simulátor a ani značně pokročilí hráči Gordikonu 2.13, mezi něž se autor textu skromně počítá, nejsou ušetřeni počátečních zmatků a učení. Autor totiž v zájmu vysoké zajímavosti sice přepracoval kolejové schéma do dnešní podoby, avšak nereflektoval současný dramatický útlum nákladního provozu a vlakotvorby, díky čemuž se počáteční fáze zasvěcování podobají spíše nekonečnému zmatku. O skvělou zábavu – kvalitativně mnohem vyšší, než dříve – je postaráno bezvadně!

Brzy se dozvíte více

Považujte tento text zároveň za pozvánku k seriálu textů o železničních simulátorech, které připravuje kolega Lukáš Procházka (Walker) a jimiž bychom rádi splatili dluh vůči druhdy základní oblasti našeho zájmu, v poslední době poněkud přehlížené.

Zdroj: Autorův domovský web


NIcKON Poslat mail autorovi | 4.1.2010 (13:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Virtuální svět

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel cool 
06.01.2010 (11:44)  
Po 10-ti minutách hry se mi vždy sám od sebe restartuje PC, nikde sem se nedočetl co s tím. Může mi někdo poradit?
registrovaný uživatel fazik 
05.01.2010 (17:27)  
Pane Konrad, díky za novou verzi.Gordikon hraji 10 let a neomrzel.S pozdravem důchodce z Liberce
registrovaný uživatel MaF 
05.01.2010 (8:17)  
Super! To zas budou kruhy pod očima...

Osobně mě z těhle simulátorů nejvíc nadchl Staničář, mimo jiné asi pro ten široký výběr stanic i oblastí a pro detaily řazení. Těším se na článek o Staničáři, pokud bude.

Jako jednoznačnou přednost Multi ale vidím hodnocení přesnosti. Tohle je opravdu to, co dělá ze simulátoru hru a dává motivaci. Nakonec, za všechno mluví fakt, že u Multi2 jsme se s přítelkyní a následně i manželkou přetahovali o počítač, až jsem jí musel zprovoznit starý noťas. Zatímco Staničář jí nijak neoslovil.

Takže díky a upřímnou soustrast všem fanouškům, které čeká opět nespočet probděných nocí :-D
registrovaný uživatel MirekM  mail  
05.01.2010 (8:07)  
Pěkný článek o výborném programu; a už se těším na připravovaý seriál. Ale ještě doplním k Dispatcherovi jedno upřesnění: Pan Konrad již jako výpravčí nepracuje.
registrovaný uživatel Yves 
04.01.2010 (23:41)  
Senzatione! Můj idol je zpět. A na Brno se taky těším. Jupííí :)
registrovaný uživatel Dusanh 
04.01.2010 (21:13)  
Prosím o odkaz, kde to na autorově webu najdu. Zkoušel jsem to předtím a teď jsem se tam pro sichr ještě jednou podíval. Bezúspěšně - možná jsem ale jenom slepý...
registrovaný uživatel Dusanh 
04.01.2010 (20:12)  
Dotaz: oba programy (nový gordikon i Brno) jsem si stáhnul. Nicméně nespustil, neboť program se sice rozběhne a zkontroluje si data, ale pak nastane "černá obrazovka smrti" :-D Kde by mohl být zakopaný pes? Starý Multikon funguje bez problému. Díky za odpověď.
registrovaný uživatel koudsk 
04.01.2010 (15:07)  
Díky za nový gordikon.Pánové od AŽD by měli chodit k panu Konrádovi na školení.Jako 1.lekci by jim měl dát přednášku o zastaralosti DOSáckého kurzoru.Jinak za prvních 24 odehraných hodin s frekvencí 8,bez výluk:10806 bodů,97.55%(musel jsem 2*otáčet směr:-) ),rozřazeno cca 2500 vozů.
04.01.2010 (13:50)  
Bylo by dobré chodit včas spát, jíst vitamíny a cvičit. Jinak půjde počítač do skříně pod zámek.
04.01.2010 (13:49)  
A kde sa da nový gordikon staihnut alebo si ho musim kupit ?
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko