..: Policie dopadla gang zlodějů, který kradl železniční modely :..

Policie ČR Trutnov — Jistě nejeden modelář zaznamenal, že v uplynulém období došlo k několika krádežím železničních modelů přímo ve specializovaných prodejnách či muzeích. Trutnovským kriminalistům se ve spolupráci s policisty z Hradce Králové, Ostravy a Nového Jičína v těchto dnech podařilo dopadnout gang zlodějů, který měl tyto krádeže na svědomí. Čtyřčlennou skupinu lapků z Ostravska v rámci akce "Vakzal" (rusky nádraží) dopadla policie ve středu 16. září tohoto roku a bylo jim sděleno obvinění ze spáchání trestných činů krádeže provedené vloupáním a poškozování cizí věci, kdy jim hrozí trest odnětí svobody až na dvanáct let. Při domovních prohlídkách policie zajistila velké množství odcizených modelů, finanční hotovost a také nářadí, které zloději používali k vniknutí do objektů.

Vyšetřováním bylo zjištěno, že zloději neměli na svědomí jen krádeže modelů, ale i vloupání do sázkových kanceláří a prodejen smíšeného zboží, kde kradli finanční hotovost z pokladen a příručních trezorů. Jedná se celkem o objasnění 16 případů, kdy zloději kradli v různých krajích České republiky. Zde mají na svědomí krádeže za více než 3 miliony korun (2,6 mil. jen u modelů), další krádeže modelů jim byly prokázány v Německu v celkové výši 4 miliony korun.

Policie dopadla gang zlodějů, kteří kradli železniční modely., foto: Policie ČR Prvním případem, kterým se trutnovští policisté začali zabývat, bylo vykradení prodejny železničních modelů v Nádražní ulici v Trutnově (Veramo CZ) v listopadu loňského roku, kde zloději napáchali škodu za více než půl milionu korun. Při vyšetřování byla zjištěno, že zloději toho mají na svědomí více. První vloupání, při kterém byly odcizeny modely, bylo ve Vagonářském muzeu ve Studénce, kde zloději v srpnu 2008 ukradli zejména historické ručně vyráběné modely lokomotiv a vagónů. Jak zmiňuje ve výroční zprávě ředitelka Městského kulturního střediska ve Studénce Renáta Eleonora Orlíková, škoda se vyšplhala ke 460 tis. korun a za největší ztrátu považuje odcizení modelu lokomotivy s osobními vozy z roku 1846 v hodnotě přibližně 280 tisíc korun. Kromě ukradených modelů, většinou specifických modelů lokomotiv, elektrických jednotek a motorových vozů, a v neposlední řadě modelů zejména ve velikostech H0, vznikly další škody na rozbitých vitrínách, celkem 11 dveřích, které lupiči překonali a zmizelé hotovosti (cca 20 tis. Kč).

Další případ se odehrál v prodejně modelářských potřeb (Deltax CZ) ve Všestarech u Hradce Králové vykradené v září loňského roku, kdy byly ukradeny železniční modely v hodnotě převyšující 100 tisíc korun. Posledním kouskem povedené čtveřice bylo vykradení Železničního muzea ČD v Lužné u Rakovníka v červenci tohoto roku, kde kromě běžných modelů ve velikosti H0 ukradli i modely ze sbírek soukromých modelářů. Právě odsud pochází ručně dělaný kovový model parní lokomotivy řady 106.18 z období Rakousko–Uherska, jež se kriminalistům podařilo zachránit. Model v měřítku 1:20 postavil modelář z jižních Čech a jeho hodnota je odhadována na 600 tisíc korun. Zloději šli ve všech případech na jisto. Velmi dobře byli seznámeni s prostředím a mezi modely si většinou vybírali, kdy pravděpodobně kradli i na objednávku.

Policie dopadla gang zlodějů, kteří kradli železniční modely., foto: Policie ČR Policie dopadla gang zlodějů, kteří kradli železniční modely., foto: Policie ČR Policie dopadla gang zlodějů, kteří kradli železniční modely., foto: Police ČR Policie dopadla gang zlodějů, kteří kradli železniční modely., foto: Police ČR Policie dopadla gang zlodějů, kteří kradli železniční modely., foto: Policie ČR Policie dopadla gang zlodějů, kteří kradli železniční modely., foto: Policie ČR

Kriminalistům se podařilo zachránit modely v hodnotě takřka jednoho milionu korun. Policie děkuje všem příznivcům železnice a modelářům, kteří pomohli při objasnění těchto krádeží. Tím, že některé modely našli a poznali na různých burzách a v inzercích, významně napomohli k dopadení pachatelů a v neposlední řadě k zachránění těchto modelů.

Zdroj: Policie ČR, Vlaksim

Další krádeže

Tento gang není jediný, který kradl modely v velkém. Podobná, pro zněmu tříčlenná skupina narkomanů, byla v červenci tohoto roku dopadena v Praze. Dva muži a jedna žena kradli v pražských supermarketech modely vláčků a hračky, které prodávali do bazarů a zastaváren. Při vyšetřování bylo zjištěno, že trojice od dubna letošního roku stačila ukrást na 350 modelů vlaků za 150 tisíc korun. Přibližně 300 modelů kriminalisté dohledali v bazarech.

Zdroj: Deník.cz; foto: Policie ČR


JRtrain Poslat mail autorovi | 1.10.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti Modelová železnice

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
editor nebo admin ŽP JRtrain  mail  
01.10.2009 (11:42)  
pro ty co polemizují nad předražeností modelů bych chtěl sdělit jediné
uvědomte si, že model není hračka a kvalitní hračky jsou také velmi drahé, tak jako všechno kvalitní
model lokomotivy (nový) se již dá pořídit cca od 1500 korun a na to že se v tomto případě jedná o zjednodušenou start-verzi pro děti (tzn. nemají tolik detailů a jemných dílků), již i tento model je velice kvalitně zpracován a o jízdních vlastnostech na kolejišti nemluvě. a pokud si model vyrobíte sami, jen si spočítejte hodiny práce, co do toho vložíte
cena modelu se zvyšuje zejména tím, čím více detailů na modelu je, takže zcela hladká lokomotiva je levnější, nežli parní loko s mnoha dílky a ztvárněnými detaily. také je si potřeba uvědomit, že od jednoho modelu se nevyrábí miliony kusů, ale třeba jen desítky či stovky, což se samozžejmě promítá na ceně
jinak se stačí poohlédnou po jiných modelářských oborech a zjistíte, že drahé je to i tam
dopisovatel nebo člen ŽP mRKEF  mail  
01.10.2009 (11:37)  
o predrazenosti bych zase tolik nemluvil - ktery narocny konicek je dnes levny? Navic se daji sehnat hobby modely vozu od 200 Kc a lokomotiv od cca 1000 Kc. A kdo zkusil tak vi ze jizdni vlastnosti dnesnich modelu jsou zcela jinde nez tech pred 20 lety.

Bohuzel se nejedna o tak masovy prodej jako treba u rohliku :)
registrovaný uživatel Jugy  mail  
01.10.2009 (11:25)  
to CzechDave: souhlasím s waszynem. Co je to "předražené"? A jaká je ta "správná" cena modelů resp. jakéhokoli jiného výrobku?
registrovaný uživatel waszyn 
01.10.2009 (11:13)  
czechdave: moc do modelu nevidim, ale jejich ceny se stanovuji odlisnym systemem nez klasicka nabidka-poptavka? Snizeni ceny by o tolik zvedlo jejich prodej, ze by se to prodejcum vyplatilo a jsou hloupi, ze se dobrovolne pripravuji o zisky? Nebo jak si mam tu predrazenost vysvetlit? Predpokladam, ze definice predrazenosti neni, ze pokud na neco nemam prachy, tak je to predrazene:)
01.10.2009 (11:09)  
kuci policejni maji u me obrovskej bod!
dopisovatel nebo člen ŽP CzechDave  mail  
01.10.2009 (10:23)  
Nj, dneska stačí ukrást kdejaký model lokomotivy a je z toho trestný čin, protože výše škody překročí 5 000,- Kč. To, že modely jsou předražené, je zase jiný příběh.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko