..: Září na cestách po výstavách s magazínem ŽelPage :..

ZSSK Ampeer, označení vozu, foto: Josef Petrák Se začátkem září těm mladším z vás čtenářů opět začínají školní povinnosti, ti prací povinní již jen vzpomínají na dovolenou, ale i tak se jistě najdou mnozí z vás, kteří budou mít volný čas k podniknutí výletů či návštěvě zajímavých akcí. Před posledním srpnovým víkendem redakční kolega Jiří Randa představil výběr ze zajímavých zářijových modelářských akcí, které v tomto měsíci proběhnou a neměli byste si nechat ujít. Dávku pozvánek dnes přinesu i já v rámci tohoto ohlédnutí; představíme si jednu fotografickou výstavu a dále veletrhy, které navštíví také náš redakční tým. Pokud nebudete mít čas na osobní návštěvu, s námi ji můžete podniknout alespoň virtuálně. Naše doporučení patří třítýdennímu cestopisnému seriálu o výpravě Petrů Studničky, Vondrlíka a Zdeňka Michla na Transsibiřskou magistrálu, do Číny, Tibetu i Hong–Kongu, jehož první díl vyšel již během uplynulé neděle. Během září vás náš magazín také zavede, vyjma vzpomínek našich cestovatelů, na Masarykovo nádraží v Praze, kde probíhá tematická fotografická výstava, do Brna na 51. Mezinárodní strojírenský veletrh a také do slovenských Vrútek, kde se jako mediální partner účastníme expozice veletrhu Žel–Rail 2009.

Fotografie na nádraží ukazují, jak pomáháme Afgánistánu

Praha-Masarykovo nádraží - fotografická výstava "Jak pomáháme Afgánistánu?", foto: Josef Petrák Úvodem této řady tipů přijměte krátkou pozvánku na výstavu, která zdánlivě s železnicí nesouvisí. Ale… Přímo v prostorách železniční stanice Praha Masarykovo nádraží najdete od prvního zářijového dne putovní fotografickou výstavu „Jak pomáháme Afgánistánu“. Asociace pro mezinárodní otázky (AMO), Ministerstvo zahraničních věcí ČR (MZV) a České dráhy podpořily tento projekt dokumentující působení českého Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) v afgánské provincii Lógar. Ten působí v rámci mise ISAF pod hlavičkou NATO, je složen z civilních expertů a vojenského doprovodu. Výstava dokumentuje činnost a výsledky PRT v oblasti školství, zemědělství, vodohospodářství, podpory bezpečnosti a zdravotnictví. Součástí výstavy budou také diskusní setkání s odborníky o situaci v Afgánistánu.

My jsme na výstavu krátce nahlédli již první den na Masarykově nádraží. Pokud toto téma zaujalo i vás, najdete zmíněné fotografie do 25. září v Praze, od. 26. září do 31. října na hlavním nádraží v Hradci Králové a celý listopad bude expozice instalována na hlavním ostravském nádraží.

Putovní fotografické výstavy v prostorách Českých drah nejsou žádnou novinkou. Z již realizovaných projektů lze zmínit výstavu „My a vy – Jedeme vlakem“ nebo díky Leica Gallery Prague realizovanou putovní fotografickou expozici díla Sebastiãa Salgada „Workers“ — cyklus černobílých fotografií zachycujících dělníky při těžké manuální práci, jež byl vystavován instalovaný ve speciálních salonních železničních vozech, která doslova objela republiku v roce 2005.

Více: Asociace pro mezinárodní otázky, České dráhy

Brno aneb premiéra českého bistrovozu

Veletrh Transport a Logistika (logo), foto: BVV Jihomoravská metropole letos bude hostit již jednapadesátý ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu, který si nenechávají ujít firmy z rozličných průmyslových oborů. Letos bude souběžně s ním probíhat také 5. ročník veletrhu Transport a logistika, kde vystavují firmy z odvětní dopravy, manipulace a skladování, obalových materiálů a logistiky obecně. Do Brna mezi 14. a 18. zářím zavítáme také, abychom představili případné novinky v oblasti kolejové dopravy. Z vystavovatelů jmenujme namátkou CZ LOKO, ŽOS Nymburk, ŽOS Zvolen a ŽOS Vrútky, Bonatrans Group nebo firmy sdružené pod asociací ACRI, která bude udělovat také každoroční výroční ceny pod osobní záštitou ministra dopravy ČR a ministra průmyslu a obchodu ČR.

Jestli hledáte právě jeden důvod, proč se do Brna na veletrh vydat, existuje. Svou premiéru by si měl odbýt první prototyp bistrovozu s oddíly první třídy řady ARmpee, který pro České dráhy konstruuje ŽOS Vrútky. I kvůli němu se na Moravu vypravíme také.

Zdroj: BVV, ŽOS Vrútky

Před rokem Berlín, letos Vrútky

Žel-Rail 2007 a CityElefant 471.034, foto: Škoda Transportation Před rokem jste mohli osobně, ale také zprostředkovaně na stránkách našeho magazínu zavítat na berlínský veletrh InnoTrans 2008 a seznámit se s novinkami v oblasti kolejové dopravy. I s odstupem roku musíme uznat, že výstava byla novinkami doslova nabitá — Škoda 109 E, Siemens Viaggio / railjet, Siemens Velaro RUS / Sapsan, Bombardier Talent 2 a z nám známých firem vystavovala také ŽOS Vrútky svou první novostavbu, první prototyp rychlíkového vozu řady Ampeer. Letos se berlínský veletrh nekoná, místo toho zavítáme na Slovensko právě do Vrútek, kde proběhne o něco menší, ale přesto zajímavá informativně–kontraktační výstava výrobků a služeb pro potřeby železnic, čili 10. ročník mezinárodní výstavy Žel–Rail 2009.

Od 29. září do 2. října, přímo v prostorách železniční stanice Vrútky, budete moci shlédnout expozici slovenských tuzemských i zahraničních vystavovatelů z oboru drážní dopravy i dalších příbuzných oborů. Svou účast již potvrdily mj. Asociácia výrobcov a opravcov koľajových vozidiel (AVOKOV), ZSSK Cargo Slovakia, ČKD Vagonka Ostrava, DAKO–CZ, EVPÚ, Eurovia (Granvia), International Battery Group (IBG), Klub železničných modelárov Bratislava, Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, RAIL.ONE, Regonik, Swietelsky Baugesellschaft GmbH, Swietelsky Rail, Škoda Vagonka, Škoda Transportation, Techklima, VÚZ Praha, Železnice Slovenskej republiky - Generálne riaditeľstvo, ŽSR - Stredisko informatiky, ŽSR - Ústredný inštitút psychológie a vzdelávania, ŽSR – VVÚ, Železničná polícia – GR, Železničná spoločnosť Slovensko, Žilinská univerzita, ŽOS Trnava, ŽOS Zvolen a také ŽelPage. Mezi exponáty by se měly objevit např. Lokomotivní radiostanice VS67 od společnosti T–CZ, a.s., Swietelsky Baugesellschaft (AUT) bude prezentovat sanační strojní linku PM1000 URM a SFÉRA, a.s. energetický dispečing. Někteří vystavovatelé svou účast nebo exponáty zatím nepotvrdili, takže celkový seznam vystavovatelů a exponátů bude ještě zajímavější.

Na 9. ročníku v roce 2007 zaznamenala velký úspěch Škoda s elektrickou jednotkou řady 471 CityElefant. Po některé výstavní dny byla nasazena také na zvláštní vlaky mezi Vrútkami a Žilinou. Letos bude tyto zvláštní vlaky zajišťovat historická motorová jednotka M 274.004 Spolku výhrevně Vrútky.

ŽelPage se pro letošní rok stala mediálním partnerem veletrhu a najdete nás přímo v expozici partnerů na výstavě. Do Vrútek zamíří Juraj Kováč, Beata Želtvayová a Josef Petrák, a tím si vám dovolujeme skromně slíbit, že z dění ve Vrútkách přineseme nejen reportáž, ale také zajímavé fotografie. Během dne budeme zajímavosti publikovat také na našem twitteru @zelpage. Zúčastníme se přidružených přednášek pořádaných Žilinskou univerzitou, najdete nás v externí expozici i přímo na stánku partnerů. Budete–li chtít se setkat, dejte nám vědět. Budeme se těšit na shledanou.

Zdroj: Žel–Rail, ŽelPage


Josef Petrák Poslat mail autorovi | 8.9.2009 (17:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky ŽelPage

Další z regionu Slovensko Žilinský Česká republika (celá)


11.09.2009 (15:49)  
Od 29. září do 2. října
Takže pro veřejnost to asi nedělají, když se tam aspoň v sobotu nedá dostat... Tak ať si tam aspoň nachytaj ty investory...
registrovaný uživatel (old) 
10.09.2009 (13:16)  
Do pozoronosti návštěvníkům 51. MSV v Brně:

Společnost ŠKODA Transportation, a.s. se na brněnském výstavišti pochlubí třísystémovou lokomotivou ř. 380 (190 E), příměstskou jednotkou ř. 471 City Elefant, regionální motorovou jednotkou ř. 814 Regionova a rekonstruovanou "laminátkou" ř. 230.
Zpestřením veletržního dění bude 15. září po poledni slavnostní předání 100. soupravy Regionova (80 x 814.0 a 20 x 814.2).

In: Škodovák č. 47, 8/2009.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko