..: Nebezpečný lom u tratě v Blansku bude oplocen :..

Blansko, foto: Václav Růžek Blansko — Zatopený lom, čistá voda, v letních měsících lákající ke koupání — mnohým lidem se okamžitě vybaví poměrně známá destinace u trati 260 nedaleko Blanska, ze které se v létě stává vyhledávané místo pro odpočinek u vody. Jedná se ovšem také o místo s hustou železniční dopravou a přestože v lomu platí zákaz koupání, zdržuje se v blízkosti tratě běžně množství lidí, kteří se vystavují nemalému nebezpečí od projíždějících vlaků. Situace došla až tak daleko, že bylo rozhodnuto celý areál lomu oplotit.

Ačkoliv místostarosta Blanska Jinřich Král souhlasí, že v lomu je pěkné koupání, jedná se podle něj o nejnebezpečnější vodní plochu v širokém okolí města. Není výjimkou, že se lidé opalují přímo na vypanelované koleji místní vlečky OTV, po níž jezdí vozy údržby, jen pár metrů od hlavních traťových kolejí 1. tranzitního koridoru. České dráhy jako vlastník lomu již nadále nechtějí riskovat a plánují příští rok prostor kolem lomu ze strany od tratě oplotit. O tomto kroku se uvažovalo již několik let, překážkou ale dosud vždy byla nepříznivá finanční situace. Místostarostva však soudí, že si lidé najdou možnost, jak plot překonat. Většina z nich si totiž neuvědomuje, že i samotným přecházením tratě porušují zákon a vystavují se nebezpečí úrazů nejen při vodních radovánkách v lomu, do kterého každý vstupuje na vlastní riziko.

Pendolino 680 ČD, lom Blansko, foto: Václav Růžek Blansko Blansko MVTV2-108, lom Blansko, foto: Václav Růžek 560.006, Blansko - lom, foto: Miloš Stloukal

Zdroj: iDNES.cz


city.elefant Poslat mail autorovi | 23.7.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Jihomoravský


  1 2 3 4 5 6 ... 9      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Web 
23.07.2009 (20:12)  
A co teprve ochranné pásmo letiště...

http://www.airliners.net/photo/201517/L/

Zavřít, oplotit, hlídat!
registrovaný uživatel M 
23.07.2009 (20:08)  
Hrusko, Hrusko, tvuj zivot musi byt peklo. Je to zakazane, tak to je svate...
23.07.2009 (19:55)  
rpet: Ochranné pásmo dráhy (vlečky) u nás samozřejmě existuje, je 60 m (30 m) od krajní kolejnice. Běžně se v tomto pásmu umisťují cyklostezky (Val. Meziříčí, letos novostavba) silnice, trafiky s prodejem všeho možného (Adamov), koneckonů každá nádražní budova se nachází v ochranném pásmu dráhy. V Kroměříži je v ochranném pásmu dráhy autobusové nádraží MHD. Spousta lidí se pohybuje zcela běžne v ochranném pásmu (Tesco v Brně u Hlavního je taky asi z poloviny v ochranném pásmu) dráhy a nikomu to nevadí, nebo snad ano?
Jednou jsem takhle vstoupil do ochraného pásma dráhy na kánoi, projižděli jsme pod mostem. Taky přestupek?
23.07.2009 (19:44)  
Nevím co zde stále řešít, že se zkazí koupání. V tom lomu je ZÁKAZ KOUPÁNÍ, takže se tam nikdo co koupat nemá.
23.07.2009 (19:15)  
Kdykoli se někde něco řeší, vždycky se to dělá tak, aby bylo co nejvíc lidí co nejvíc nasraných! Nebylo by lepší, kdyby ČD ten lom, který jim stejně k ničemu není, městu prodaly za symbolickou 1 Kč a město tam vybudovalo bezpečný přístup (lávkou) a nějakou odpočívkovou plošinu? Pak by stačilo vybírat po dvacce za osobu, před vstup dát ceduli,, Vstup na vlastní nebezpečí" aby nezačali řvát ouřadové, že nejsou sprchy, nejsou hygianická zařízení, není tohle, není tuhleto... A ty úpravy by se velmi rychle zaplatily.
23.07.2009 (18:20)  
Omlouvám se, že jsem nečetl všechno, ale jelikož tohle místo znám jen z rychlíku (70km/h), tak si myslím, že oplocení bude stejně oříšek - aby vůbec něco řešilo.

Co se týče bezpečnosti, tak asi takto: Německé NBS, kde se jezdí 300 oplocené nejsou-u cesty je cedule 30x25cm, ve Francii a Španělsku ploty jsou. Je to o tom jak vrchnost vnímá své poddané - zda jsou to debilové jak nám do hlavy vtloukal Klaus, nebo zda mají smysl pro disciplínu jak to vtloukali Němcům za Ády.

Osobně bych tam nebyl, kdyby tam byla trať v dezolátním stavu. To bych se bál, že něco vypadne. Jestliže je nová a oblouk točí ještě na druhou stranu, tak nevím kde je problém. Jestli tam někdy přejedou někoho nalitýho, tak to by se muselo oplotit všechno žiletkovým plotem.
registrovaný uživatel rpet  mail  
23.07.2009 (18:16)  
asi vas ted rozesmeju, ale odehrat se tahle situace u nas v uk, do tydne je to oplocene, na kazdem dvacatem yardu je CCTV a co hodinu to prochazi konska patrola - podle fotak bych rekl, ze to prilisnou bezpecnosti asi neopliva -.)) btw, v cechach neexistuje cosi jako "ochranne pasmo" u zeleznicni trate?? to se divim...
23.07.2009 (18:13)  
Těžké. Na jednu stranu je ten plot potřeba, na druhou stranu by zkazil plavání. Tak to vidím já.
registrovaný uživatel myrha  mail  
23.07.2009 (17:54)  
JŠ: Přesně tak Honzo, vždyť takové koupání je i škoda oplotit, vyřešit by se to mělo jinak.. Kdo se tam koupat nechce ať tam nechodí.. Jsou i jiné způsoby. Kupříkladu dneska jsem se cestou do školy mohl koupat i v šalině;)
registrovaný uživatel Web 
23.07.2009 (16:29)  
Zavřít, ještě by tam mohl někdo dostat rýmičku a kašlíček. Taky je to skvělé místo, kde zneužít nějakou dívku pro úchyly - všichni tam jsou polonazí - co na tom že se to ještě nestalo! Kdyby to mělo zachránit jedinej život...!

Dopr...to fakt musí bejt za každym člověkem neustále policajt "aby si neublížil"? Musí se z lidí dělat nemehla neschopný přežít u supertrati pojížděné 70kou? Musí bejt všecko dokonale kontrolovaný a regulovaný? Musí to bejt jak ve státech všecko "private property" bez špetky svobody?

Ten plot lidi stejně za chvíli zničej, u jeho přelejzání se zraněj nejspíš víc než se kdo kdy na tom míste zranil, ale co...
  1 2 3 4 5 6 ... 9      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko