..: Otevřeno nové ČD centrum a severní část hlavního nádraží :..

Slavnostní otevření nového ČD centra v Praze hl. n., foto: České dráhy Praha – České dráhy během včerejšího dopoledne otevřely další zrekonstruované prostory pražského hlavního nádraží včetně nového ČD centra pro kompletní odbavení k cestě vlakem. ČD centrum se bude ale zprovozňovat postupně, nejprve přijdou na řadu přepážky komplexního a přednostního odbavení. Kompletně zprovozněno by mělo být po červencových svátcích. Od včerejška je také v prostorách odbavovací haly nový automat na jízdenky, jako první v republice akceptující platební karty. A jak vypadají další novinky?

Společně s ČD centrem dnes společnost Grandi Stazioni, realizující rekonstrukci nádraží, otevírá i další obchody a služby pro cestující. Vzhled pokladen se výrazně mění; mezi cestujícími a zaměstnanci již nebude skleněná přepážka. Od této novinky si dráhy slibují zvýšení pohodlí při nákupu jízdních dokladů. O bezpečnost se bude starat kamerový systém a bezpečnostní agentura. K dispozici budou čtyři typy služeb — rychlý nákup vnitrostátních jízdenek a místenek, komplexní odbavení, přednostní odbavení do vlaků SuperCity a 1. třídy nebo poskytování informací. Pro každý typ služby bude zvláštní řada; dodržena bude diskrétní zóna.

Nové ČD centrum v Praze hl.n., foto: České dráhy společně s ČD centrem se otevřely i nové obchody, foto: České dráhy Nové přepážky jsou vybaveny monitory, které v případě potřeby umožní změnit typ poskytované služby a operativně zareagovat na rozdílné potřeby cestujících například v době špiček či prázdninového provozu. Instalovány jsou také elektronické zobrazovací panely, které se na nádraží poprvé objevily po dokončení rekonstrukce nástupišť číslo 4 a 5. Nově je zde v elektronické podobě také řazení vlaků. Informace o příjezdech a odjezdech vlaků jsou nově řešeny pomocí monitorů ve střední části centra — uprostřed naleznou cestující informace o odjezdech, po stranách pak informace o příjezdech.

Otevřením ČD centra vrcholí předání nově zrekonstruovaných prostor cestujícím. Výsledkem prvních dvou let prací je zcela zrekonstruovaná severní část nové odbavovací haly o celkové rozloze 15 775 m2. V současné době již bylo nebo bude otevřeno 26 provozoven. Celkem vzniklo 4 347 m2 nových obchodních ploch za účelem poskytnutí moderních služeb a příjemné atmosféry pro cestující,“ dodává generální ředitel Grandi Stazioni Fabbio Battaggia.

Nové ČD centrum v Praze hl.n., foto: České dráhy Nové ČD centrum v Praze hl.n., foto: České dráhy V rámci druhé etapy rekonstrukce vznikla nová skleněná fasáda, zcela nové je také osvětlení a stropní podhledy, elektrické rozvody, revitalizována byla podlažní krytina. Pod stropy byly instalovány ochranné sítě proti nešvaru nádraží, holubům. V podzemních prostorách vzniklo technické zázemí, které ovládá nový systém vytápění a klimatizace. Bezpečnost cestujících byla posílena instalací kontrolních kamer. Spuštěny byly taktéž i nové eskalátory, které ulehčí spojení mezi přízemím a prostory v prvním patře.

V průběhu tohoto léta bude zahájena třetí etapa rekonstrukce. Jižní část nové odbavovací haly bude postupně uzavírána, a to od vstupů až po nástupiště. Tato část by měla být hotova v druhé polovině příštího roku. Celková výše investice Grandi Stazioni za projekty v České republice činí cca 1 miliardu Kč, přičemž práce jsou prováděny společností Metrostav.

Zdroj: České dráhy


Richard Weber Poslat mail autorovi | 25.6.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Praha


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel M 
25.06.2009 (9:57)  
Automat na karty, Burger King, "Neue Toilleten", 21.stoleti dorazilo do Prahy:-)
registrovaný uživatel Jugy  mail  
25.06.2009 (9:54)  
to MirekM: Nad některými cedulemi zůstává opravdu rozum stát. Nejvíc mě však dojímá cedule NEUE TOILETTEN. To až nějakej Němec uvidí, tak závistí zbledne :-)
registrovaný uživatel m@rtin 
25.06.2009 (9:51)  
Automat umí přijímat platební karty... A co bankovky? V celém Německu se pomalu ruší pokladny a zavádí automaty na příjem mincí, karet i bankovek. Tady se zavede první automat v roce 2009 a je z toho povyražení.
registrovaný uživatel Kakov 
25.06.2009 (8:22)  
MirekM: podle letaku, ktery jsem dostal na wilsonaku v utery, se jeste asi tak 2 nasobek pokladen otevre v cervenci
registrovaný uživatel MirekM  mail  
25.06.2009 (7:51)  
Včera jsem si šel před cestou domů (necelých 10 minut před odjezdem vlaku) koupit jízdenku do nového odbavovacího centra a mám z něj trochu rozpačité dojmy. Hlavní pozitivum: „Předběhl“ jsem všechny fronty, které stály u starých pokladen. Nevýhody jsou, že se jde k novým pokladnám kamsi dozadu a pak se musíte zase vracet, a taky mi nepřipadalo, že by tam byl nějaký nadbytek přepážek. Když jsem přišel k novým pokladnám, vypadaly všechny rovnocenně. Ta, ke které jsem se přiblížil první, byla ovšem mezinárodní, takže jsem byl poslán o jednu vedle. Zpětně jsem v rychlosti zkoumal, jak jsou pokladny označeny. Nad každou je LCD obrazovka a ta nad tou správnou hlásala „Základní odbavení“ a pod tím, menším písmem „Domestic tickets“, což mi teda připadá mnohem jasnější… :-D
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko