..: Otevřeno nové ČD centrum a severní část hlavního nádraží :..

Slavnostní otevření nového ČD centra v Praze hl. n., foto: České dráhy Praha – České dráhy během včerejšího dopoledne otevřely další zrekonstruované prostory pražského hlavního nádraží včetně nového ČD centra pro kompletní odbavení k cestě vlakem. ČD centrum se bude ale zprovozňovat postupně, nejprve přijdou na řadu přepážky komplexního a přednostního odbavení. Kompletně zprovozněno by mělo být po červencových svátcích. Od včerejška je také v prostorách odbavovací haly nový automat na jízdenky, jako první v republice akceptující platební karty. A jak vypadají další novinky?

Společně s ČD centrem dnes společnost Grandi Stazioni, realizující rekonstrukci nádraží, otevírá i další obchody a služby pro cestující. Vzhled pokladen se výrazně mění; mezi cestujícími a zaměstnanci již nebude skleněná přepážka. Od této novinky si dráhy slibují zvýšení pohodlí při nákupu jízdních dokladů. O bezpečnost se bude starat kamerový systém a bezpečnostní agentura. K dispozici budou čtyři typy služeb — rychlý nákup vnitrostátních jízdenek a místenek, komplexní odbavení, přednostní odbavení do vlaků SuperCity a 1. třídy nebo poskytování informací. Pro každý typ služby bude zvláštní řada; dodržena bude diskrétní zóna.

Nové ČD centrum v Praze hl.n., foto: České dráhy společně s ČD centrem se otevřely i nové obchody, foto: České dráhy Nové přepážky jsou vybaveny monitory, které v případě potřeby umožní změnit typ poskytované služby a operativně zareagovat na rozdílné potřeby cestujících například v době špiček či prázdninového provozu. Instalovány jsou také elektronické zobrazovací panely, které se na nádraží poprvé objevily po dokončení rekonstrukce nástupišť číslo 4 a 5. Nově je zde v elektronické podobě také řazení vlaků. Informace o příjezdech a odjezdech vlaků jsou nově řešeny pomocí monitorů ve střední části centra — uprostřed naleznou cestující informace o odjezdech, po stranách pak informace o příjezdech.

Otevřením ČD centra vrcholí předání nově zrekonstruovaných prostor cestujícím. Výsledkem prvních dvou let prací je zcela zrekonstruovaná severní část nové odbavovací haly o celkové rozloze 15 775 m2. V současné době již bylo nebo bude otevřeno 26 provozoven. Celkem vzniklo 4 347 m2 nových obchodních ploch za účelem poskytnutí moderních služeb a příjemné atmosféry pro cestující,“ dodává generální ředitel Grandi Stazioni Fabbio Battaggia.

Nové ČD centrum v Praze hl.n., foto: České dráhy Nové ČD centrum v Praze hl.n., foto: České dráhy V rámci druhé etapy rekonstrukce vznikla nová skleněná fasáda, zcela nové je také osvětlení a stropní podhledy, elektrické rozvody, revitalizována byla podlažní krytina. Pod stropy byly instalovány ochranné sítě proti nešvaru nádraží, holubům. V podzemních prostorách vzniklo technické zázemí, které ovládá nový systém vytápění a klimatizace. Bezpečnost cestujících byla posílena instalací kontrolních kamer. Spuštěny byly taktéž i nové eskalátory, které ulehčí spojení mezi přízemím a prostory v prvním patře.

V průběhu tohoto léta bude zahájena třetí etapa rekonstrukce. Jižní část nové odbavovací haly bude postupně uzavírána, a to od vstupů až po nástupiště. Tato část by měla být hotova v druhé polovině příštího roku. Celková výše investice Grandi Stazioni za projekty v České republice činí cca 1 miliardu Kč, přičemž práce jsou prováděny společností Metrostav.

Zdroj: České dráhy


Richard Weber Poslat mail autorovi | 25.6.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Praha


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Foxx  mail  
25.06.2009 (13:44)  
kubam,znojmak, Laborec425: Mě teda nepříjde že by m@rtin byl neurotik. Pouze napsal, že by automat měl mít i slot na bankovky, s čímž souhlasím. Ale lepší je něco než nic.
25.06.2009 (13:44)  
Ano, můžeme zahrnout ředitelství ČD, případně GS či SŽDC připomínkami ohledně jisté nedokonalosti automatů. Ovšem bylo by lepší, aby vývoj technologií sledovali a aplikovali přímo zpracovatelé projektů. Pokud bude brát karty bankovní (i když IN-karty už jsou také IN pro většinu lidí, protože bez nich je cestování vlakem drahé), je to při existenci kovových padesátikorun a spodním limitu platby sto korun dostačující (je-li vůbec pravda, že bankovky neberou). Když navíc vezmeme spoustu jiných nedokonalostí až lumpáren třeba v rámci některých integrovaných systémů, je toto ještě spíše dobré. A jinde ve světě kolikrát mnohem horší. Uvidíme, jak se to ujme v praxi. Doufejme, že výměna nebude nutná ještě v době životnosti a že nepůjde jen o zakázky...
registrovaný uživatel kubam 
25.06.2009 (13:08)  
znojmak, Laborec425: souhlas, typická česká povaha, "vypěstovaná" v lidech za "komančů" - remcat a závidět. Takoví lidi jen kritizují a nikdy se nesnaží něco zlepšit...

m@artin: já jsem tam teda nebyl, každopádně z obrázku se im zdálo, že automat bude přijímat i mince a bankovky, ovšem obrázek nebyl nikterak kvalitní, tak mě možná někdo opraví.

Já beru právě ten automat jako konečně dobrý znamení, ty šroty, co se před tím instalovaly po nádražích a nebrali nejen bankovky, ale ani mince, tak to byl kauf...Tenhle automat vypadá jako ty co využívám v Rakousku.
registrovaný uživatel Dusanh 
25.06.2009 (12:38)  
Ad Jugy: obklopují nebo jsou uvnitř? Takhle nebudou otravováni alespoň ti, kteří na hlavák přijedou vlakem, metrem nebo autem. Samozřejmě by byl ideální "homelessless" stav, ale ono to ani na Západě leckde nevypadá v okolí nádraží o moc líp...
Každopádně ta rekonstrukce je fajn počin, snad se tedy všechny novinky i novinky dobře zavedou.
registrovaný uživatel Jugy  mail  
25.06.2009 (12:30)  
Představa, že naleštěné obchody vypudí "zevláky" (jak píše koyot) je projevem čirého idealismu. Nový Smíchov je neleštěný až hrůza a když se kouknete kolem, kdo ho obklopuje, tak je to pohled k uzoufání. Proč by to mělo na hlaváku být jinak? Nebo jinak řečeno: kam se ti "zevláci" asi přesunou?
registrovaný uživatel koyot 
25.06.2009 (12:24)  
Já jsem teda včera vystoupil z vlaku, slyším živá hudba a naleštěné obchody... jsem jednoznačně nadšený. Jestli se jim podaří vyhnat zevláky, tak jsem opravdu spokojený, je to opět pěkné nádraží. Navíc jsem měl kufr na kolečkách a všude v klidu nahoru i dolů. Do neoprevené poloviny jsem už ani nešel :)
25.06.2009 (12:12)  
pro M tak jste se dočkal konečně toho burger kingu pamatuji si jak jste tu po něm před par lety volal, no já si tehdy říkal že mekáč by byl lepší ale ted vám dávám za pravdu
25.06.2009 (11:48)  
Jj..rekonstrukce se mi líbí..poslední dobou na sobě sleduji změnu v tom, že nemám chuť hlavák proběhnout až k vlaku, ale v klidu si ho projít, koupit něco k snědku a jít v pohodě na nástupiště.
registrovaný uživatel Laborec425  mail  
25.06.2009 (10:23)  
Přesně tak. Souhlasím se znojmakem. On si každej myslí, že v celé Evropě je to 100 %. Zkuste občas cestovat a uvidíte, že to tak není. Buďme rádi, že se ta rekonstrukce realizuje :).
25.06.2009 (10:01)  
m@rtin : Zase další neurotik !! Bože !! Nic se neděje, je to špatně.. něco se děje je to špatně ... asi bude chyba v tom že u kormidla nejste vy !! To by bylo všechno nej a ve všem by jsme byli první ... Hold nejsme ve všem na špici a zavádí se u nás věci které jsou už jinde standart, tak s tím buďto něco dělejte na těch správných místech a nebo se do těch správných míst odstěhujte. Určitě by vám tam bylo líp.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko