..: Nečekaný zvrat, všechny zakázky ze šrotovného pro Škodu :..

Nové označení modernizovaných vozů. Praha - K rychlému rozuzlení spějí úvahy o zavedení šrotovného na české železnice. Ministr dopravy v demisi Petr Bendl připravil pro poslaneckou sněmovnu návrh zákona, který by za každé sešrotované nebo jinak zrekonstruované vozidlo vyplácel dopravcům dotace ve výši pořizovacích nákladů. Poněkud nezvyklá je ovšem podmínka, kterou pro čerpání dotace vládní návrh předepisuje. Peníze získá jen ten, kdo zadá zakázku českému automobilovému výrobci. Tím by ve hře zůstala zřejmě jen Škoda Mladá Boleslav. Podle agentury JFP už Škodováci přišli s návrhem na rekonstrukci osobních vozů řady B na řadu novou, označenou pracovně "SuperB". Vzhledem k vlivu automobilových lobbistů napříč politickým spektrem se očekává, že zdánlivě absurdní podmínka bez potíží projde oběma komorami parlamentu.

Podle mluvčího Škody Jaromíra Čermáka se automobilka nebojí, že by zakázku v nezvyklém oboru nezvládla. "Rádi bychom přinesli na železnici něco z automobilového komfortu. Vozy řady B jsou si se superbem v lecčem podobné, včetně své trvanlivosti na trhu. Při rekonstrukcích budou do vozů dosazeny sedačky z poslední modelové řady superbu, tónovaná skla a klimatizace. Ta bude ovšem cestujícím puštěna jen za příplatek, zatímco opravdový supeb ji má v základní výbavě," popsal Čermák škodovácké vize. Cena jedné rekonstrukce se odhaduje na zhruba 30 milionů korun. Nové vozy řady SuperB budou nést nový jednotný nátěr ČD v poněkud pozměněné podobě, šedá a modrá totiž budou v metalickém provedení. "A pokud si ČD vymíní, že budou vozy bez toalety, pak rádi zúročíme své zkušenosti. Naše vozy je také nikdy neměly," dodal Čermák.

První prototyp vozu SuperB již opustil brány závodu a jezdí na testovacím okruhu. Celé testování však podléhá přísnému utajení, a tak je vůz přísně maskován a prvním jízdním zkouškám podléhá v německu v oblasti známé jako Ehra Lessien, kde byl extra vybudován nový železniční okruh. Toto místo bylo za časů studené vélky přísně utajovanou vojenskou oblasí a dodnes je také bezletovou zónou. Proto i přes veškeré snahy redakce ŽelPage a zapůjčení rogala vám zatím nemůžeme přinést žádné, byť nekvalitní fotografie. Z dobrého zdroje však již víme, že vozy budou výhradně šestiválcové. V budoucím ostrém provozu na našich železnicích by se tedy již neměly opakovat situace, kdy se v jednom kupé válelo najednou až osm cestujících.

Vedení ČD na zveřejnění informace reagovalo vyhlášením, že v rámci podpory domácích výrobců a v zájmu dalších úspor hodlá ještě před nákupem modernizovaných vozů kompletně vyměnit svůj automobilový park, jenž budou nově tvořit výhradně vozy Škoda Superb. Po zavedení jednotného vizuálního stylu je tak národní dopravce o další krok blíž k dokonalé unifikaci, a tím i naprosté univerzalitě svého technického vybavení.

Zdroj: agentury Wild Duck, JFP a Kachnafax.

Dnešní den byl zpravodajsky opět velmi bohatý na důležité zprávy z jedné z našich partnerských tiskových agentur, která svou aktivitu projevuje především počátkem dubna a na přelomu roků. Za celý redakční tým doufáme, že vám dnešní novinky přinesly alespoň tolik radosti, jako nám, a všem čtenářům ŽelPage přejeme, aby se i po zbytek roku nezapomněli usmívat.


Honza Beránek / JTB , JiříK. | 1.4.2009 (20:11)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Fikce a vtipy

Další z regionu Česká republika (celá)


03.04.2009 (18:35)  
tak tohle je opravdu vynikající článek, pobacil jsem se u všech aprílových, minulý rok jsem se nachytal :-) Jsem rád že jsou tu lidi hlavně se smyslem pro humor
02.04.2009 (0:39)  
Můžu mít dotaz - Kachnafax neznám, má někdo o této agentuře zprávy? Jak důvěryhodná je vzhledem Wild Duck a JFP?
registrovaný uživatel Werkie  mail  
02.04.2009 (0:24)  
Ted jsem si všimnul, že v první větě je odkaz na článek o šrotovném, ale přitom odkzauje na článek o odebírání WC, tak aby to někoho nezmátlo víc než má :D
registrovaný uživatel M 
01.04.2009 (23:36)  
Co je JFP?
registrovaný uživatel Qaws 
01.04.2009 (23:04)  
Kucí, moc díky! Bylo to fajne pošušňáníčko a zábavička. Krásně jsem se pobavil takhle na večer:D Fakt se vám to povedlo =;o)
registrovaný uživatel DJ 
01.04.2009 (22:25)  
No - myslím, že přece jen nejpovedenější bylo to s těmi záchody, ale ani to šrotovné není špatné. :-)
01.04.2009 (22:17)  
Lůžkové vozy ponesou název Pokojstr, aby se tam cestující cítili jako doma. Též budou mít každé okno jiné, aby to nebyla nuda :-D
registrovaný uživatel Werkie  mail  
01.04.2009 (21:53)  
:D:D:D SuperB - tak to se povedlo :D:D:D

Díky moc, článkama jsem se opravdu výtečně pobavil.
registrovaný uživatel VKor 
01.04.2009 (21:29)  
Na rozdíl od řady jiných hromadně sdělovacích médií, které v souladu s dnešním počasím chrlily obvyklou šeď, šeď, nudu, vztek a šeď, tady jsem se několikrát opravdu rozveselil. Děkuji všem třem výše uvedeným agenturám a přeji vše dobré na kolejích, kolem nich i kdekoli úplně jinde.
registrovaný uživatel Kaloon 
01.04.2009 (20:32)  
No letos jste se teda moc nevytáhli. Čekal jsem něco uvěřitelnějšího a vtipnějšího.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko