..: Adobe Shotoshop :..

Ukázka jednoho z filtrů programu Adobe Shotoshop ČD4, foto: WalkerSan Jose — Společnost Adobe v posledním průzkumu zjistila, že 15 % zákazníků, používající její produkt Photoshop, je z řad železničních fotografů. Toto číslo není pro společnost Adobe zanedbatelné, a proto se rozhodla této skupině zákazníků, odlišujících se svými požadavky od klasických fotografů, vyjít maximálně vstříc. K 1. dubnu 2010 se tedy chystá uvést na trh nový produkt Adobe Shotoshop. Ten bude svými funkcemi, o kterých ještě bude řeč, ulehčovat editaci fotek železničním fotografům. V současnosti je produkt v závěrečné fázi testování a my vám exkluzivně přinášíme první dojmy a poznatky z nového Adobe Shotoshopu.

Dle slov produktového manažera firmy Adobe Charlieho Springa, bude série programů Shotoshop vycházet z oblíbeného produktu Photoshop. Nalezneme v něm všechny původní funkce, které ale budou lépe uspořádané tak, aby ty, železničními fotografy nejpoužívanější, byly dostupné jedním kliknutím myši. Přibudou ale i nové funkce, a to především v oblastí filtrů. Spring dále uvedl, že společnost Adobe měla původně problémy s označením jazykových mutací, které ale následně pojmenovala podle nejvýznamnějšího dopravce na území daného státu. V České republice bude tedy uvedena 1. dubna na trh verze Adobe Shotoshop ČD4, v Německu to bude například DB4 a v Rakousku ÖBB4. Na dotaz našeho elektronického magazínu, proč nebylo zvoleno jednotné označení, Spring odpověděl, že každá verze bude obsahovat speciální filtry odpovídající šoto podmínkám dané země. České fotografy tvořící v zahraničí můžeme ale uklidnit, neboť jednotlivé filtry budou následně zdarma dostupné na internetových stránkách společnosti Adobe a jejich seznam se bude nadále rozšiřovat.

Splash screen Adobe Shotoshop ČD4, foto: Walker Splash screen Adobe Shotoshop ÖBB4, foto: MG

A jaké funkce tedy nová řada produktů Shotoshop přinese? Uveďme si nejdříve některé speciální funkce, které budou pro všechny verze společné. Všichni fotografové dozajista ocení funkci Weather Enhancement. S ní se vám již nikdy nestane, že by násvit nebyl dokonalý. Nebude ani problém vzít staré unikátní, leč nenasvícené, fotky, aplikovat tuto funkci a následně se radovat z krásných jedinečných fotek. Mnozí si splní i svůj sen vyfotit si vlak s duhou nebo při západu slunce. Společnost Adobe nezapomněla ani na jeden odedávný problém milovníků elektrické trakce. Vyvinula funkci Automatická korekce svätobrán, se kterou jedním kliknutím myši srovnáte veškeré deformace a kácející se sloupy. Ze společných funkcí uveďme ještě funkci Engine Wash Filter a Dirty Make Filter, kterou stejně jako předchozí zřejmě nejvíce docení slovenští kolegové. Díky ní opět pouze jedním kliknutím vyčistíte nebo zašpiníte lak na lokomotivě či soupravě.

V jednotlivých lokalizovaných verzích pro fotografy čeká také spousta vychytávek. Například verze ČD4 bude disponovat funkcí Dynamic Livery Replacement s módy CD_Najbrtize, CD_DeNajbrtize, CD_Rusty_Green, CD_ING_Red, CD_Motorama, CD_Konting_814 a mnoha dalšími. Slovenští kolegové budou moci využít módy ZSSK_Blonskify či ZSSK_HalfDippy a jejich lokalizovaná verze bude doplněna i o Strebershoroskopický kreativní filtr. Rakouští a švýcarští kolegové nepochybně docení ve verzích ÖBB4 a SBB4 speciální filtr Alpen_Generator.

831.110 v desginu Najbrt, foto: Dennis Hübsch 831.110 po použití filtru CD_Motorama, foto: Louis Armstrong Fotografie před použitím Strebershoroskopického kreativního filtru, foto: Josef Petrák Fotografie po použití Strebershoroskopického kreativního filtru, foto: Josef Petrák

Testovací verze, kterou nám společnost Adobe poskytla, naznačuje, že se máme opravdu na co těšit. Ostatně z popisovaných funkcí to jistě tušíte sami a můžete se těšit na 1. duben 2010, kdy bude Adobe Shotoshop uvolněn na trh. Tento počin společnosti Adobe v oblasti železnice není ale jistě poslední. Již nyní se proslýchá, že v blízké budoucnosti nebude problém nakreslit si v počítači celou vlastní fotku vlaku.

Zdroj: ŽelPage, agentury Wild Duck a JNP


Walker Poslat mail autorovi | 31.12.2009 (12:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Fikce a vtipy

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Bovlk 
31.12.2009 (13:13)  
Nebyl by nekde obrazek, jak dopadne ta Bardotka v uvodu pri aplikaci filtru CD_deNajbrtizace jen na 50%? To bude jen cast masiny v najbrtu nebo se to bude nejak prolinat?
31.12.2009 (13:10)  
Nevím, co jančíte. Každému přece musí být jasné, že jde o kreativní filtr, který byl vyvinut v jedné městské části Vídně. http://de.wikipedia.org/wiki/Strebersdorf_(Wien) :-D
editor nebo admin ŽP Jan Máca  mail  
31.12.2009 (12:59)  
Šari: Vždyť je to jen silvestrovská legrace....
31.12.2009 (12:41)  
Koukám, že redakce oslavujete novej rok už vod rána. Co máte? Chlast, marijánu, nebo něco tvrdšího :-DDD Funkce hodnotím za jedna! Automatická korekce svätobrán, Strebershoroskopický kreativní filtr, CD_Najbrtize :-D, CD_Denajbrtize :-DDD
Von Vám to někdo sežere i s navijákem, pak mu řeknete apríl a bude Vás žalovat za psychickou újmu :-DDDDD
31.12.2009 (12:40)  
Ubohost!
Vysmívat se Jurajovi za jeho způsob editace fotek!
Autor článku je zřejmě nejuznávenější a nedotknutelný!

Jen tak dále MISTŘI (čest výjimkám)!
31.12.2009 (12:17)  
Streberoshopický kreativní filtr. :-D :-D :-D :-D :-D

PS: Budou nějaké studentské slevy?
registrovaný uživatel VKor 
31.12.2009 (12:17)  
Skvělý!
:-))
31.12.2009 (12:15)  
Zatím nejlepší dnešní článek. Hodně jsem se nasmál :-))
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko