..: V Eurotunelu hořelo, doprava je zastavena :..

Ilustrační obrázekCalais - Ve čtvrtek kolem 15.00 SELČ zachvátil požár soupravu vlaku RORO v tunelu pod kanálem La Manche, který spojuje Británii a Francii. Záchranáři museli evakuovat 32 lidí, z nichž 14 utrpělo lehčí zranění, převážně přiotrávení kouřem. Oheň byl zaznamenán 11 km před výjezdem na francouzské straně, tedy přibližně ve čtyřech pětinách podpovrchové trasy. Přestože se hasičům z oblasti Calais povedlo požár dostat pod kontrolu ještě v odpoledních hodinách, tunel zřejmě zůstane obousměrně uzavřen pro veškerou dopravu. Tisíce cestujících pravidelných spojů mezi Londýnem, Paříží a Bruselem tak uvízly na nádražích, zatímco u nákladních terminálů se vytvořily kolony čekajících kamionů. Nebudou-li zjištěny další komplikace, vrátí se do Eurotunelu vlaky v průběhu pátku.

Podle francouzského ministerstva vnitra bylo nejpravděpodobnější příčinou vzplanutí na palubě vlaku převrhnutí nákladního automobilu, převážejícího chemickou látku fenol (kyselinu karbolovou). Podle zástupců společnosti Eurotunnel se nehoda obešla bez vážnějších zranění a škod na infrastruktuře. Tři desítky pasažérů, převážně řidičů kamionů, a členů vlakového personálu byly z místa evakuovány do prostředního servisního tunelu. Ten je díky udržování mírného přetlaku vzduchu chráněn před nebezpečným kouřem a slouží jako nouzová přístupová cesta pro záchranáře a servisní týmy. Osoby bez zranění byly následně převezeny mimořádným vlakem na francouzskou stranu.

V době vypuknutí požáru se na trase mezi Londýnem a kontinentální Evropou kromě nákladních vlaků a vlaků RORO nacházelo i pět souprav Eurostar. Ty byly po ohlášení mimořádnosti okamžitě zastaveny a vráceny do výchozích stanic. Kvůli odřeknutí všech dalších pravidelných spojů zůstaly tisíce cestujících na nádražích. Podle francouzského národního dopravce SNCF nebude pravidelný provoz obnoven dříve než v průběhu pátku.

Výpadek kyvadlových spojů pro převoz kamionů ihned pocítili motoristé na britské straně podmořské dopravní tepny. Kvůli zaplnění nákladního terminálu vo Folkestonu, odkud vyjížděl i postižený vlak, musely být uzavřeny úseky pobřežní dálnice M20, jež byly následně využity pro odstavení čekajících vozů. Podle BBC dostali řidiči kamionů od zaměstnanců společnosti Eurotunnel poukazy na bezplatnou přepravu trajekty.

Ještě horší byla ve čtvrtek situace v osobní dopravě, kde byly bez náhrady zrušeny všechny spoje Eurostar. Zástupci provozovatele vlaků přislíbili cestujícím veškerou možnou pomoc, i přesto však podle BBC na nádražích zavládnul chaos a při informačních pultech se tvořily dlouhé fronty. Společnost oznámila cestujícím, aby se na nádraží dostavili opět až v pátek, kdy budou místa v pravidelných spojích poskytována nejrychlejším zájemcům. Ačkoli se objevily zprávy o tom, že dopravce cestujícím nabídl uhrazení nákladů za neplánované přenocování v Londýně, většina z nich byla podle vlastních slov odkázána na trajekty a autobusové dopravce. Mimořádné spoje v této souvislosti nabídla firma Eurolines, která údajně disponuje dostatečnou kapacitou pro přepravu většiny cestujících do Francie a Belgie vodní cestou.

Čtvrteční požár je třetím incidentem tohoto druhu v Eurotunelu od jeho uvedení do provozu v roce 1994 - naposledy v roce 2006 muselo být evakuováno 34 lidí poté, co v průběhu jízdy vzplanul jeden z převážených kamionů. I přes tyto mimořádnosti ale padesátikilometrový podmořský tunel vykazuje dobré bezpečnostní výsledky. Některá bezpečnostní opatření byla ještě posílena v roce 1996 po požáru vlaku, jenž vážně poškodil jeden z tubusů. Nejčastěji pak za narušení normálního provozu mohou skupiny nelegálních migrantů, kteří se tunelem snaží dostat do Británie. Za dobu provozu železničního spojení jich v tunelu přišlo o život několik desítek, ať už po střetu s vlakem, nebo při riskantním pokusu svézt se na jednom z nákladních vagonů.

Za podnět děkujeme uživateli Denno.

Zdroj: BBC News


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 12.9.2008 (2:24)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Francie Spojené království


registrovaný uživatel Comenius108  mail  
11.06.2009 (19:42)  
nevíte, kde se dá sehnat JŘ Eurostarů mezi Francií a GB??
14.09.2008 (19:38)  
Převrhnutí nákladního automobilu ?

rk_kn. > drobný problém je v tom, že před zprovozněním díry existoval mnohem větší počet lodních spojení i leteckých spojů.
registrovaný uživatel Semík  mail  
13.09.2008 (20:27)  
Tak dnes na GP říkali, že díky tomu požáru nedorazila britská lokomotiva.
13.09.2008 (13:46)  
ale copak tam požár způsobilo?
registrovaný uživatel rk_kn.  mail  
12.09.2008 (11:13)  
Pokiaľ sa pamätám, tak horľaviny sa nesmú cez tunel prepravovať.
Ináč cestujúci nech sa neplašia. Budú tak cestovať, ako cestovali pred výstavbou €urotunela !

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko