..: V úterý začíná železniční svátek: Czech Raildays 2008 :..

Ilustrační obrázek Ostrava - Již za několik dní bude v Ostravě zahájen 9. ročník mezinárodního veletrhu drážní techniky, výrobků a služeb pro potřeby železniční a městské kolejové dopravy Czech Raildays 2008, organizovaný společnostmi M-Presse (vydavatel magazínu Railvolution a dalších titulů v oboru dopravy), České dráhy a Správa železniční dopravní cesty. Tato výstava si za uplynulé roky získala velkou oblibu odborné i širší veřejnosti a stala se tak jedním z významných bodů v kalendáři nejednoho fanouška železnice. Podle katalogu vystavovatelů se máme i letos na co těšit. Navštívíte-li příští týden areál nedaleko ostravského hlavního nádraží, kromě novinek vystavovatelů určitě narazíte i na členy redakce. ŽelPage bude pochopitelně veletrh sledovat, takže i kdyby vám cesta do Ostravy nevycházela, o nic podstatného nepřijdete.

Tři dny s maximální koncentrací železničních novinek

Ilustrační obrázek Veletrh bude otevřen veřejnosti ve dnech 17. - 19. června. V úterý bude slavnostně zahájen v 9:00 pro VIP hosty, široké veřejnosti a pro veřejnost bude areál otevřen o půl hodiny později. Ostatní dny areál otevírá své brány v devět ráno a čas na prohlížení mají návštěvníci až do šesti hodin večer; kromě čtvrtku, kdy expozice končí již v 16:00. Ačkoli dlouhodobé předpovědi počasí v našich zeměpisných šířkách ani zdaleka nejsou pověstné svou přesností, dá v této chvíli tušit, že počasí pro prohlížení venkovních exponátů nebude tento rok zrovna ideální. Můžeme-li českým meteo-serverům věřit, mají návštěvníci šanci na fotku s násvitem a přechod suchou nohou jen ve čtvrtek. Zkušenost z minulého roku naopak radí vyhnout se závěrečnému dni, kdy se už kolem poledne některé stánky neskrytě těší domů a pracují na přípravách k odjezdu. Nakonec, železniční fandové včetně poddruhu šotouš již z definice snesou hodně.

Vzhledem k orientaci veletrhu na veřejnost je velkým plusem téměř symbolická cena vstupného - 60 Kč pro dospělé a 20 Kč pro děti a studenty. Prodej vstupenek končí vždy hodinu před uzavřením daného dne.

Pokud je to vaše první návštěva...

Areál výstavy se nachází v blízkosti ostravského hlavního nádraží. Pokud ale místní poměry zatím neznáte a mapka na webu Czech Raildays na vás působí trochu zmateně (jako poprvé působila na mě), stačí vyjít od budovy nádraží směrem k centru, držet se vpravo po ulici Jirská na křižovatce odbočit vpravo na Mariánskohorskou. Po asi 180 metrech se dostanete přímo k bráně areálu.

Na co se můžeme těšit

Ilustrační obrázek Minuloroční parádu v podání Siemensu asi jen tak brzy znovu nezažijeme, stejně jako se nepotvrdily původní spekulace o vystavení prototypu lokomotivy 109E/380 ČD, případně jednotky řady 575 LG v expozici Škoda Transportation. Na druhou stranu všichni netrpělivě čekáme na "trnavské rekonstrukce osobních vozů pro České dráhy, a ty be se v Ostravě objevit měly. ŽOS Trnava má v kolejišti vyhrazeno jedno místo, které zřejmě zaujme prototypové Bee 20-70.508. Místo pro dva vozy má k dispozici MOVO Plzeň, jež se na stejném projektu podílí modernizacemi ostatních řad vozů. Lze tedy očekávat i "červenou edici" vozu řady Apee144.

Poprvé od svého oficiálního představení veřejnosti na MSV 2007 se do ČR podívá novostavba vozu z dílny slovenské ŽOS Vrútky - na Raildays bude vystaven Bmpeer 61 56 20-70 207-1 a vůbec poprvé od zkoušek na okruhu bude v ČR k vidění restaurační vůz řady WRRmeer (podle všeho 61 56 88-70 012-4), rekonstruovaný z vozu řady BRcm u stejného výrobce.

Ilustrační obrázekSvé třetí veřejné vystavení zřejmě zažije motorová jednotka řady 813-913, tedy slovenská variace na Regionovu od ŽOS Zvolen. Pozadu nezůstane ani šumperský Pars, u kterého lze čekat řídicí vůz řady 954.2 / ABfbrdtn, představený rovněž na loňském MSV v Brně. Mezi vystavovateli nebudou chybět ani další výrobci kolejových vozidel - KOS Krnov, LOSTR Louny, CZ-LOKO a další.

ČD Cargo na výstavních kolejích představí nové, resp. rekonstruované vozy pro nákladní dopravu (mj. řady Kils, Laaps), ve společné expozici skupiny České dráhy pak bude prezentovat portfolio svých služeb. V rámci koncernu se bude prezentovat i Výzkumný ústav železniční, DPOV Přerov, Traťová strojní společnost a ČD-Telematika.

Zajímavé z pohledu cestujícího by mohly být expozice výrobců interiérových součástí - Borcad Fryčovce, dodavatel většiny nových sedadel pro vozidla ČD, představí nový typ sedačky pro regionální vlaky. Nebude chybět ani MSV Interiér.

Podrobný seznam vystavovatelů i přehled vybraných novinek lze nalézt na oficiálních webových stránkách veletrhu.

Zdroj: M-Presse/Czech Raildays, České dráhy.


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 15.6.2008 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky

Další z regionu ČR Moravskoslezský


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Fauny  mail  
15.06.2008 (13:54)  
A proč to teda není třeba u nás ve Strážnici? Nevidím důvod k tomu, aby se všechno muselo pořádat v Praze. Praha není střed světa!!!!!!
dopisovatel nebo člen ŽP Martin Grill  mail  
15.06.2008 (13:06)  
Bartisko: A proč má být všechno v Praze a v Brně? :oD
dopisovatel nebo člen ŽP Hawkey  mail  
15.06.2008 (13:01)  
předchůdce: a co tam za problém, z Prahy jsi v Ostravě za 3 hodiny, když bys měl jet z jednoho konce Prahy na druhej tak to budeš mít za cca 1/2 stejného času. Mě osobně to žádný problém nedělá. A to jezdím do Ostravy na Raildays pravidelně od roku 2003 a to i na semináře. A pak to řeším buď WLAB přes noc a nebo nějaký hotel v Ostravě.
registrovaný uživatel Bartisko  mail  
15.06.2008 (12:32)  
EF: tak to hodíme do Brna....
dopisovatel nebo člen ŽP Martin Grill  mail  
15.06.2008 (12:15)  
předchůdce: A proč by mělo být všechno v Praze?
15.06.2008 (11:51)  
proč to ty blbouni nudělaj czech raildays v praze a okolí
kdo má jezdit až do Ostarvy
registrovaný uživatel rohilkk  mail  
15.06.2008 (11:48)  
Po minulem roce to bude teda dost velky upadek
15.06.2008 (11:25)  
Pořád je to Kocourkov, ČD si pořádají výstavu toho co by si měly kupovat. Není to obrácené a zvrácené?
15.06.2008 (11:10)  
Sova: WRmeer od Zssk. ;)
registrovaný uživatel Sova 
15.06.2008 (10:07)  
Nějak se ke mě dostalo,že tam bude u ČD CARGO i WBrmz pro pohoštění hostů,může mě někdo popsat co je to za vagon,resp. od kterých drah je atd...?

David Rada
Se máte,já tam měl být taky,ale nakonec z toho někde v nadřízených okruzích naší školy padlo :-(
Bohužel tedy nebudu hlídat parkoviště xD
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko